Gesturi simple care ne ajută să depășim cu bine perioadele de criză financiară. Recomandările unui reputat consultant financiar: „Am observat că funcționează bine la români o metodă foarte simplă”

România se află într-o situație financiară extrem de dificilă, cu un deficit foarte apropiat de cel care a băgat în criză Grecia în urmă cu 16 ani. Oficialii au anunțat, în repetate rânduri, că urmează o perioadă grea, cu posibile măriri de taxe și impozite pentru reducerea deficitului.
Alina Costache
27 mai 2025, 12:39
Gesturi simple care ne ajută să depășim cu bine perioadele de criză financiară. Recomandările unui reputat consultant financiar:

Cert este că românilor nu le va fi deloc ușor să depășească perioada de criză financiară pe care o anticipează experții economici. Deficitul bugetar al României, 9,3%, este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar analiștii economici spun că există „trepidații la nivel global” care pot declanșa o nouă criză financiară.

Cu toate astea, există măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a nu resimți atât de greu povara acestei perioade.

Economii în euro

Consultantul financiar Adrian Asoltanie recomandă constituirea unui fond de rezervă la care să avem acces în caz de urgență.

O bună parte din populație e lovită din mai multe direcții, creșterea ratelor, în continuare sunt mari și recomand tuturor celor care au credit la casă să le refinanțeze, să le renegocieze pentru a reduce plata lunară. De la 1 iunie eliminăm plafonarea la prețurile de la energie și atunci devine din ce în ce mai greu să pui bani deoparte.

O metodă foarte simplă, care am observat că funcționează foarte bine la români, în ziua de salariu să schimb ceva în euro. Dacă resursele sunt puține începeți cu cât de puțin reușiți. Pentru că psihologic românilor le vine după foarte greu să umble la economiile în valută pentru cheltuieli de impuls.

Fiecare persoană sau familie ar avea nevoie de un fond de urgență între 1.000-2.000 de lei cash în casă pentru urgențe mărunte, pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme medicale„, recomandă specialistul Adrian Asoltanie, potrivit Știrile Pro TV

Rezerve de bani numerar

De la apariția cardurilor, tot mai mulți români au renunțat la obiceiul de a avea asupra lor bani cash. Acest obicei ar trebui să fie reimplementat pentru situațiile în care am fi afectați de o pană majoră de curent, așa cum s-a întâmplat recent în Spania, Portugalia și de mai multe ori în Franța.

Citeste si Radu Georgescu, despre riscurile unui credit imobiliar: ”Este singurul lucru care poate să te bage în faliment. Dacă nu plătești 2-3 rate la bancă, vei afla cine este cu adevărat proprietarul locuinţei”

Cash pentru că e bine să ai acces la ei instant, să nu mai depinzi de un card o bancă o altă instituție, etc. Lucrurile acestea mărunte se pot întâmpla oricând, să nu uităm o situație cam de acum o lună de zile în Portugalia, Spania și Franța când din cauza penei de curent nu aveai acces la niciun fel de formă de plată.

Dar nu e suficient, pentru o problemă majoră cum ar fi pierderea jobului sau o perioadă de austeritate și de constrângeri bugetare și la stat, dar și la firme, atunci avem nevoie de un fond de siguranță, care este un scut de protecție mai consistent pentru probleme mai grave”, mai spune consultantul financiar.

Ce este fondul de siguranță

Totodată, Asoltanie atrage atenția asupra faptului că orice familie ar trebui să dispună de un fond de siguranță, care să acopere cele cinci cheltuieli vitale: mâncarea, sănătatea, locuința, transportul și datoriile

„Există un model de buget care îți calculează inclusiv cam cât ar trebui să ai fondul de siguranță, practic cele 5 cheltuieli vitale ale unei persoane: mâncarea, sănătatea, locuința, transportul și datoriile. În mod normal eu recomand 3 luni de cheltuieli vitale, dar în perioada asta cu multă incertitudine și cu multă volatilitate aș zice să mergem către 6 luni. Asta ne protejează de probleme mai grave care pot veni, sume mai consistente pierderea jobului sau reducere veniturilor, o boală gravă sau o operație scumpă. Te lovește și la venituri și apar și cheltuieli mari.

Eu acest fond de siguranță recomand să fie ținut în euro în principiu. Aș zice ca jumătate din fondul de siguranță să stea într-un depozit în euro, și pe durata războiului care încă nu s-a terminat, jumătate din fond să-l aveți cash la dispoziție în euro […]

Citeste si Mugur Isărescu a declanşat „operaţiunea repo” la învestirea lui Nicuşor Dan. BNR infuzează sectorul bancar cu sume mari pentru a menține dobânzile sub control

Peste un an sau doi ani de zile, deci economii pe care estimăm că le vom folosi mai târziu, mergem către titluri de stat pe care putem să le cumpărăm foarte simplu de la poștă, de la trezorerie sau de pe ghișeul.ro, și acolo eu recomand maturitățile de un an de zile și peste un interval de 3 ani de zile mergem către investiții care de asemenea se pot face cu sume mici”, conchide consultantul financiar.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
Interzis pe balcon! Regulă pentru românii care care stau la bloc! Termenul este de 3 zile
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA