Cert este că românilor nu le va fi deloc ușor să depășească perioada de criză financiară pe care o anticipează experții economici. Deficitul bugetar al României, 9,3%, este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar analiștii economici spun că există „trepidații la nivel global” care pot declanșa o nouă criză financiară.
Cu toate astea, există măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a nu resimți atât de greu povara acestei perioade.
Consultantul financiar Adrian Asoltanie recomandă constituirea unui fond de rezervă la care să avem acces în caz de urgență.
„O bună parte din populație e lovită din mai multe direcții, creșterea ratelor, în continuare sunt mari și recomand tuturor celor care au credit la casă să le refinanțeze, să le renegocieze pentru a reduce plata lunară. De la 1 iunie eliminăm plafonarea la prețurile de la energie și atunci devine din ce în ce mai greu să pui bani deoparte.
O metodă foarte simplă, care am observat că funcționează foarte bine la români, în ziua de salariu să schimb ceva în euro. Dacă resursele sunt puține începeți cu cât de puțin reușiți. Pentru că psihologic românilor le vine după foarte greu să umble la economiile în valută pentru cheltuieli de impuls.
Fiecare persoană sau familie ar avea nevoie de un fond de urgență între 1.000-2.000 de lei cash în casă pentru urgențe mărunte, pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme medicale„, recomandă specialistul Adrian Asoltanie, potrivit Știrile Pro TV
De la apariția cardurilor, tot mai mulți români au renunțat la obiceiul de a avea asupra lor bani cash. Acest obicei ar trebui să fie reimplementat pentru situațiile în care am fi afectați de o pană majoră de curent, așa cum s-a întâmplat recent în Spania, Portugalia și de mai multe ori în Franța.
„Cash pentru că e bine să ai acces la ei instant, să nu mai depinzi de un card o bancă o altă instituție, etc. Lucrurile acestea mărunte se pot întâmpla oricând, să nu uităm o situație cam de acum o lună de zile în Portugalia, Spania și Franța când din cauza penei de curent nu aveai acces la niciun fel de formă de plată.
Dar nu e suficient, pentru o problemă majoră cum ar fi pierderea jobului sau o perioadă de austeritate și de constrângeri bugetare și la stat, dar și la firme, atunci avem nevoie de un fond de siguranță, care este un scut de protecție mai consistent pentru probleme mai grave”, mai spune consultantul financiar.
Totodată, Asoltanie atrage atenția asupra faptului că orice familie ar trebui să dispună de un fond de siguranță, care să acopere cele cinci cheltuieli vitale: mâncarea, sănătatea, locuința, transportul și datoriile
„Există un model de buget care îți calculează inclusiv cam cât ar trebui să ai fondul de siguranță, practic cele 5 cheltuieli vitale ale unei persoane: mâncarea, sănătatea, locuința, transportul și datoriile. În mod normal eu recomand 3 luni de cheltuieli vitale, dar în perioada asta cu multă incertitudine și cu multă volatilitate aș zice să mergem către 6 luni. Asta ne protejează de probleme mai grave care pot veni, sume mai consistente pierderea jobului sau reducere veniturilor, o boală gravă sau o operație scumpă. Te lovește și la venituri și apar și cheltuieli mari.
Eu acest fond de siguranță recomand să fie ținut în euro în principiu. Aș zice ca jumătate din fondul de siguranță să stea într-un depozit în euro, și pe durata războiului care încă nu s-a terminat, jumătate din fond să-l aveți cash la dispoziție în euro […]
Peste un an sau doi ani de zile, deci economii pe care estimăm că le vom folosi mai târziu, mergem către titluri de stat pe care putem să le cumpărăm foarte simplu de la poștă, de la trezorerie sau de pe ghișeul.ro, și acolo eu recomand maturitățile de un an de zile și peste un interval de 3 ani de zile mergem către investiții care de asemenea se pot face cu sume mici”, conchide consultantul financiar.