Economistul Radu Georgescu a scris pe Facebook despre riscurile unui credit imobiliar: ”Ne îngrijorează ce se întâmplă în România din punct de vedere economic, dar ar trebui să ne îngrijoreze și ce se întâmplă în America.În America, vânzările de locuințe din aprilie sunt la cel mai mic nivel de la ultima criză financiară. Majoritatea oamenilor spun că este cel mai prost moment să cumperi o locuință.
Este cel mai mare nivel din istoria acestui sondaj făcut de facultatea Michigan. În aprilie este cel mai mare nivel de executări silite făcute de bănci din ultimii 15 ani, este cea mai mare dobândă la creditele ipotecare din ultimii 15 ani.
Oamenii au cel mai mare sentiment de îngrijorare legat de joburi și economie. Bonus, poate nu știai, dar săptămâna aceasta agenția de risc Moody a scăzut ratingul de țară pentru America deoarece crește deficitul bugetar.
Asta, ca să înțelegi ce se va întâmpla cu România pe data de 8 august când va publica agenția Fitch ratingul pentru România. Mai avem mai puțin de 100 de zile pentru a ne pregăti mental și financiar. De câțiva ani explic riscurile unui credit imobiliar. Creditul ipotecar este singurul lucru care poate să te bage în faliment.
Economistul Radu Georgescu anunță că este imposibil să evităm criza majoră ce va urma: „Poate să vină președinte Chuck Norris și prim-ministru Captain America”
În perioada 2008-2011, când lucram în bancă, am văzut sute de executări silite de locuințe. În România, habar nu avem ce înseamnă un credit imobiliar.
În 2000, creditele ipotecare erau aproape inexistente, habar nu avem ce înseamnă să plătești 30 de ani o rată la bancă, lună de lună. Noi nu știm cum va arăta jobul nostru peste 1 an, dar peste 10 ani, 30 de ani. Habar nu avem cum se calculează dobânda la un credit ipotecar.
Acum 2 ani, DAE la un credit imobiliar era 5% pentru creditul în lei, astăzi, DAE este 9%. Cum arată indicatorii economici din România, nu m-ar mira ca peste 3 ani DAE să fie peste 15%.
Habar nu avem ce înseamnă ipotecă: dacă nu plătești 2-3 rate la bancă, vei afla cine este cu adevărat proprietarul locuinței”, a scris economistul pe Facebook..