Tensiunile dintre administrația Trump și Harvard au escaladat după ce secretara Securității Interne, Kristi Noem, a anunțat joi retragerea dreptului universității de a primi studenți străini. Măsura a fost rapid suspendată de un judecător federal, în urma unei plângeri depuse de universitate în Massachusetts.
Donald Trump a reacționat în forță pe rețeaua sa socială, Truth Social, unde a postat mai multe mesaje în care și-a susținut decizia și a criticat dur instituția de învățământ.
„Așteptăm în continuare lista studenților străini de la Harvard pentru ca să putem stabili, după cheltuirea absurdă a miliarde de dolari, câți nebuni radicalizați, toți scandalagii, nu ar trebui să fie autorizați să intre din nou în țara noastră”, a scris fostul președinte.
Trump a sugerat că universitatea beneficiază de protecție juridică, dar s-a arătat încrezător în victoria finală a administrației federale.
„Cel mai mare avantaj al Universității Harvard este că a căutat și a găsit absolut cel mai bun judecător (pentru ei!), dar nu vă faceți griji, statul va câștiga la final”, a adăugat acesta.
Printre acuzațiile lansate de administrația Trump se numără refuzul universității de a permite supervizarea federală a procesului de admitere și recrutare, promovarea unor idei considerate „de stânga prea progresiste”, dar și legături presupuse cu Partidul Comunist Chinez. Trump a numit instituția „foarte antisemită” și a pus sub semnul întrebării valorile promovate de aceasta.
Președintele american a justificat decizia de a limita accesul studenților străini în campus prin nevoia de transparență și securitate.
„Vrem să știm cine sunt studenții străini”, a subliniat el.
În contextul acestei dispute, administrația Trump a anulat deja subvenții în valoare de peste două miliarde de dolari, afectând inclusiv programe de cercetare derulate de universitate. Mai mult, Trump a anunțat intenția de a redirecționa o sumă suplimentară către alte instituții de învățământ.
„Intenționez să retrag subvenții de trei miliarde de dolari foarte antisemitei Harvard, pentru a-i da unor instituții de învățământ profesional în toată țara. Ce frumoasă investiție pentru Statele Unite și atât de necesară!”, a mai scris președintele.
Universitatea Harvard, care se numără printre cele mai prestigioase din lume, anunță că a format 162 de laureați ai Premiului Nobel și găzduiește în prezent 6.700 de studenți internaționali, reprezentând 27% din totalul studenților. Aceștia își finanțează studiile cu taxe ce ajung la zeci de mii de dolari anual.