Secretul murdar al ROŞIILOR cu MOŢ. Cât de mare este riscul ca ţuguiatele să fie burduşite cu chimicale. Giulia Anghelescu, la spital din cauza roşiilor

Roșiile țuguiate pot fi un pericol pentru sănătate, spun specialiștii. Fermierii susțin că acel moț este o caracteristică a unui soi, dar specialiștii avertizează că acesta poate indica unele nereguli.
Filip Stan
28 mai 2025, 17:55
Secretul murdar al ROŞIILOR cu MOŢ. Cât de mare este riscul ca ţuguiatele să fie burduşite cu chimicale. Giulia Anghelescu, la spital din cauza roşiilor

Roșiile țuguiate sau „moțate” au apărut deja în piețe și costă între 20 și 25 de lei kilogramul. Deși pe cartoane se menționează că sunt românești și au, ce-i drept, un gust mult mai bun decât cele turcești, roșiile țuguiate fac obiectul unei dispute între producători și specialiști, anunţă CSID.

Potrivit fermierilor, acest soi hibrid de roșii cu „moț” ar fi o caracteristică  a semințelor, care sunt de fapt de origine bulgărească. Pe de altă parte, specialiștii spun că acest „moț” ar fi de fapt un semn că tomatele sunt forțate să se coacă cu diverse chimicale.

Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătatea românilor. Ce spun specialiștii: „Se oprește fructul din creștere și se grăbește coacerea”

Totuși, nu toate roșiile țuguiate sunt periculoase. Un element care ajută clienții să deosebească o roșie crescută forțat de una sănătoasă este dimensiunea țuguiului. Mai precis, cu cât „moțul” e mai proeminent, cu atât riscul ca roșia să fie „chimizată” în scopul creșterii accelerate este mai mare.

Alte semne că roșia a fost crescută forțat sunt miezul verde pronunțat, lemnos, dar și numărul mic de semințe din tomată și firișoarele verzui din pulpa acesteia.

Substanța chimică folosită la coacerea roșiilor, nocivă pentru ficat
Substanțele chimice cu care se face stimularea plantei sunt folosite în unele cazuri de mai multe ori pe săptămână. Iar acest lucru poate duce la o concentrație mare de chimicale în produsul final, adică în roșie.

Printre aceste substanțe se numără Ethrel sau 2,4D, un erbicid cu rol de stimulent în polenizare și maturare forțată a fructelor.

Deși este interzis, acest erbicid continuă să fie folosit de unii legumicultori care vor să obțină o producție timpurie de roșii „gustoase” cu care să facă profit datorită prețului crescut cu care sunt vândute în extra-sezon.

Mai multe studii arată că un consum regulat de fructe și legume forțate cu ajutorul acestei substanțe chimice să se coacă timpuriu poate avea numeroase efecte nocive asupra sănătății.

Printre aceste probleme de sănătate cauzate de alimentele excesiv de „chimizate” se numără amețeala, slăbiciunea, crampele abdominale, diareea, urinarea frecventă, scăderea poftei de mâncare, salivarea excesivă, lăcrimarea. De asemenea, această substanță poate avea efecte hepatotoxice prin efectul său inflamator.
Roșiile țuguiate pot fi un adevărat pericol pentru sănătate. Deși unii fermieri susțin că acel moț este specific unui soi bulgăresc de roșii, specialiștii susțin că acesta poate indica forțarea coacerii cu diverse chimicale.

„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic, este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.

Citește și: Trucul pe care orice grădinar trebuie să îl știe. Ce trebuie să pui la rădăcina roșiilor pentru un rod cât mai bogat

Specialistul susține că multe dintre aceste souri de roșii sunt crescute în serele sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanțe periculoase, precum Ethrel sau 2,4 – D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

„Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4-D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor”, spune Vânătoru.

Costel Vânătoru a explicat cum se desfășoară întregul proces de forțare a coacerii tomatelor.

„Se stropește planta sau se aplică la codiță cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanțe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4-D, se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive, cu hrană, a plantei, oprește fructul din creștere și grăbește coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preț, să valorifice mai devreme recolta”, mai spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Aceste practici de forțare a coacerii cu tot felul de substanțe pot avea efecte negative asupra sănătății conumatorilor, pentru că substanțele folosite pot rămâne în roșiile pe care aceștia le consumă. De aceea, este important să fii atent la aspectul roșiilor pe care le cumperi și să legi produse cultivate în mod natural, fără utilizarea excesivă a chimicalelor.

Citește și: Cum poţi să ajungi la urgenţe dacă mănânci roşii. Efectele adverse ale tomatelor, cine nu trebuie să mănânce populara legumă

Giulia Anghelescu a ajuns de urgență la spital din cauza roşiilor

Giulia Anghelescu a trecut recent prin momente dificile, ajungând de urgență la spital după ce a consumat o roșie despre care credea că este sănătoasă. Artista a împărtășit experiența pe Instagram, unde a postat o imagine în care apare întinsă pe un pat de spital, cu perfuzia în mână.

Totul ar fi pornit, potrivit declarațiilor sale, de la o roșie cumpărată din piață, care ar fi fost contaminată cu substanțe chimice, posibil pesticide. La scurt timp după ce a mâncat-o, Giulia a început să se simtă rău și a avut nevoie de asistență medicală.

„Nu mă așteptam ca ziua de astăzi să se desfășoare așa. Acum sunt mult mai bine… Se pare că roșiile pe care le-am cumpărat din piață au fost cele care m-au dat peste cap… Aveți grijă de voi!”, a scris vedeta pe rețelele de socializare.

Experții atrag atenția că astfel de incidente nu sunt deloc ieșite din comun. Potrivit organizației „Environmental Working Group”, o serie de fructe și legume frecvent asociate cu o alimentație sănătoasă – cum ar fi merele, căpșunile, spanacul sau strugurii – pot conține niveluri ridicate de pesticide periculoase.

Specialiștii sfătuiesc consumatorii să spele temeinic produsele proaspete și, ori de câte ori este posibil, să opteze pentru alimente organice sau provenite din surse sigure. Episodul prin care a trecut Giulia scoate în evidență un adevăr incomod: chiar și atunci când alegem ceea ce credem că este sănătos, lipsa de atenție la proveniență poate avea consecințe serioase.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
Playtech.ro
S-a aflat de ce au zburat Nicuşor Dan şi fiica sa la Milano, de fapt. A fost un mare sacrificiu pentru preşedinte
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Judecătorii au luat decizia definitivă azi, 15 iulie. Este oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Călin Georgescu, păzit bine la Tribunalul București! Imagini intrate în posesia Mediaflux de la declarații
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici