Atac masiv cu drone în Ucraina în timpul negocierilor de pace de la Istanbul

Atacurile de peste noapte ale Rusiei au ucis o persoană în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei şi au rănit alte câteva persoane în oraşul Cernihiv din nord, au declarat marţi oficialii regionali ucraineni, relatează Reuters.
Filip Stan
03 iun. 2025, 11:05
Atac masiv cu drone în Ucraina în timpul negocierilor de pace de la Istanbul

Război în Ucraina. O companie privată a fost atacată în orăşelul Balakliia din regiunea Harkov, care se învecinează cu Rusia, iar un angajat a murit şi alte câteva persoane au fost rănite, a declarat Vitali Karabanov, şeful administraţiei militare a oraşului, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Un atac masiv cu UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) asupra oraşului”, a anunţat Karabanov, fără a oferi detalii cu privire la amploare.

Dronele căzute pe străzi şi clădiri rezidenţiale din oraşul nordic Cernihiv au provocat mai multe incendii, inclusiv locuinţelor, a declarat pe Telegram Dmitro Brîjînski, şeful administraţiei militare a oraşului. Patru persoane au fost spitalizate, a precizat oficialul. Serviciul de urgenţă a anunţat că alte 20 de persoane, inclusiv opt copii, au primit asistenţă medicală la faţa locului.mServiciul a postat fotografii pe contul său de Telegram în care se văd pompieri luptându-se cu flăcările în întuneric şi medici care se ocupă de un grup de copii.

Rusia a atacat Ucraina cu rachete balistice chiar înaintea negocierilor de pace de la Istanbul

În oraşul port Odesa din sudul ţării, atacurile aeriene ruseşti de peste noapte au avariat clădiri rezidenţiale şi infrastructura civilă, dar nu au existat răniţi, a scris primarul Hennadi Truhanov pe Telegram.

Atacurile au avut loc la câteva ore după ce delegaţiile rusă şi ucraineană s-au întâlnit în Turcia pentru discuţii de pace în cadrul cărora Moscova a declarat că va fi de acord să pună capăt războiului numai dacă Kievul renunţă la noi porţiuni mari de teritoriu şi acceptă limitarea dimensiunii armatei sale.

Ucraina a respins în mod repetat condiţiile Rusiei, considerându-le echivalente cu capitularea.

Oficialii spun că atacurile ucrainene au întrerupt curentul electric în zonele controlate de Rusia

Atacurile ucrainene cu bombardamente şi drone au declanşat întreruperi de curent în zone din teritoriile controlate de Rusia din regiunile Zaporojie şi Herson din sudul Ucrainei, au declarat oficiali ruşi, marţi dimineaţă, relatează Reuters.

Oficialii au declarat că nu a existat niciun efect asupra operaţiunilor de la centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare instalaţie nucleară din Europa, care a fost confiscată de Rusia în săptămânile de după invazia Moscovei în Ucraina din februarie 2022.

Ucraina a anunțat că nu va plăti peste 600 de milioane de dolari deținătorilor de titluri de stat, intrând în default

Oficialii ruşi care conduc centrala au declarat că nivelurile de radiaţii erau normale la instalaţie, care funcţionează în modul oprit şi nu produce energie electrică în acest moment.

Guvernatorii instalaţi de Rusia din cele două regiuni au declarat că atacurile ucrainene au determinat autorităţile să introducă măsuri de urgenţă şi să mute locaţiile cheie în surse de energie de rezervă.

Curentul electric a fost întrerupt în toate părţile din Zaporojie aflate sub control rusesc, a scris guvernatorul instalat de Rusia, Evgheni Belitski, pe Telegram.

„Ca urmare a bombardamentelor efectuate de Forţele Armate Ucrainene, echipamentele de înaltă tensiune au fost avariate în partea de nord-vest a regiunii Zaporojie”, a scris Belitski.

Rusia şi Ucraina nu reuşesc din nou să convină asupra unui armistiţiu, dar se angajează la un schimb de prizonieri

A doua rundă de discuţii directe de pace dintre Rusia şi Ucraina s-a încheiat fără un progres major şi doar cu un acord pentru schimbul mai multor prizonieri de război, potrivit BBC.

Negociatorii ucraineni au declarat că Rusia a respins din nou un „încetare a focului necondiţionat” – o cerere cheie a Kievului şi a aliaţilor săi din Europa şi SUA. Echipa rusă a declarat că a propus un armistiţiu de două sau trei zile „în anumite zone” ale vastei linii a frontului, dar nu a oferit alte detalii. În cadrul discuţiilor de luni, care au avut loc în oraşul turc Istanbul şi au durat puţin peste o oră, cele două părţi au convenit să facă schimb de prizonieri de război bolnavi şi grav răniţi, precum şi de cei cu vârsta sub 25 de ani.

Aşteptările erau scăzute chiar înainte de începerea discuţiilor, ambele părţi rămânând profund divizate cu privire la modul de a pune capăt unui război care face ravagii de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Moscova controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea din sud, pe care a anexat-o în 2014.

Rusia cere, de asemenea, recunoaşterea internaţională a regiunilor Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporijia din Ucraina, precum şi a Crimeii anexate. Alte condiţii includ interzicerea aderării Ucrainei la orice alianţă militară, o limită a dimensiunii armatei ucrainene, limba rusă ca limbă oficială şi ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei.

Ministrul adjunct de externe ucrainean, Serhi Kyslytsia, a declarat că Rusia a respins armistiţiul necondiţionat. Ucraina a predat, de asemenea, Rusiei o listă cu sute de copii despre care Kievul susţine că au fost duşi cu forţa.

Negociatorii Ucrainei au declarat că aşteaptă răspunsul Rusiei la propunerile lor până la sfârşitul lunii iunie, subliniind necesitatea pregătirii pentru discuţii directe între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin. Dar până acum nu există niciun semn de progres în direcţia unei întâlniri între cei doi preşedinţi.

DailyBusiness
Directorul unei renumite rezervații din Africa de Sud, ucis de un elefant
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Cât costă un șezlong pe plaja familiei Simonei Halep din Mamaia. Ce spune legea despre accesul turiștilor cu cearșafuri
Fanatik.ro
„Economii de mii de lei pe an!” Sebastian Burduja dezvăluie cum putem plăti mai puţin la energie. „Acest exercițiu online durează doar zece minute”
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi! Ce s-a întâmplat după eliberarea din închisoare. Nimeni n-a mai văzut-o așa
Playtech.ro
Deşi are o avere impresionantă, Felix Baumgartner nu a dorit o casă exagerată! Locuinţa surpriză din Salzburg arată...
Adevarul
Prin aprinderea fitilului „Epstein”, Elon Musk a reușit o lovitură de maestru: fracturarea bazei electoratului MAGA
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Evz.ro
O mare problemă în Bulgaria. Ce faci dacă pierzi acest obiect
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
kanald.ro
Românii bolnavi pot primi peste 5.000 de lei de la stat! Înscrierile au început pe 23 iulie 2025
Cancan.ro
Curat ghinion pentru Piedone! Pe cine căuta DNA, de fapt. Cum a picat la mijloc fostul șef ANPC. Nici anchetatorii nu se așteptau la asta
Capital.ro
România e în doliu. Un mare om de afaceri s-a stins. A fost un om cheie, reușind să construiască un imperiu
StirileBZI
CFR, îngenuncheat de datorii! Urmează cea mai dură restructurare din ultimii ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Mihaela Rădulescu susține că Felix Baumgartner nu avea afecțiuni cardiace: „Era maniac în ceea ce privește verificarea stării de sănătate”. Ce se întâmplă după autopsie și ce spune despre înmormântare