Moarte suspectă la vârful Rusiei. „A căzut de la fereastră” și a murit după operațiunea ucraineană „Pânza de păianjen“

General-locotenentul aviației strategice a Rusiei, Serghei Kobîlaş, a murit în condiții suspecte. Decesul lui este tratat cu discreție de autoritățile ruse, care au invocat, fără alte detalii, o presupusă cădere de la fereastră după operațiunea ucraineană cunoscută ca „Pânza de păianjen”.
Irina Dumitrescu
07 iun. 2025, 21:55
Moarte suspectă la vârful Rusiei. „A căzut de la fereastră” și a murit după operațiunea ucraineană „Pânza de păianjen“

Dispariția lui Serghei Kobîlaş are loc într-un moment extrem de tensionat pentru Kremlin, în contextul pierderilor majore suferite în cadrul aviației strategice, în special după operațiunea ucraineană cunoscută ca „Pânza de păianjen”, care a dus la distrugerea a peste 40 de aeronave militare.

Kobîlaş a fost un personaj cheie în campaniile aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei. Din 2016 până în 2024, a condus aviația cu rază lungă de acțiune, adică forțele responsabile cu desfășurarea bombardierelor strategice precum Tu-95, Tu-160 și Tu-22M3. Sub conducerea sa, aceste aeronave au fost utilizate intens în conflictele în care Rusia a fost implicată, mai ales în Siria și Ucraina. În special în timpul iernii 2022–2023, Serghei Kobîlaş a fost responsabil de o serie de atacuri cu rachete menite să distrugă infrastructura civilă și energetică a Ucrainei, lăsând milioane de oameni fără curent electric și căldură, în încercarea de a submina moralul populației.

Vezi și Rusia intervine în scandalul dintre Trump și Musk. Ce ofertă i-a făcut Dmitri Medvedev șefului Tesla

Născut la 1 aprilie 1965 în Odessa, pe atunci parte a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, Kobîlaş a urmat un parcurs profesional clasic pentru cadrele militare sovietice și, ulterior, ruse. A absolvit Institutul de Aviație Militară din Ieisk, apoi Academia Forțelor Aeriene Gagarin și, ulterior, Academia Statului Major General, cele mai prestigioase instituții de formare pentru elita militară rusă. A acumulat peste 1.700 de ore de zbor și a participat la mai multe conflicte importante, inclusiv în Cecenia, Georgia și Siria. În timpul războiului din Georgia, în 2008, a fost doborât de două ori, fiind recuperat de echipe de intervenție, fapt care i-a adus statutul de Erou al Federației Ruse.

La începutul lunii martie 2024, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele său, alături de cel al amiralului Viktor Sokolov. Acuzațiile sunt grave: emiterea de ordine pentru lovituri asupra infrastructurii civile, atacuri care au provocat victime în rândul populației și implicarea în acțiuni considerate crime de război.

În plus, autoritățile ucrainene l-au identificat ca responsabil direct pentru atacul aerian din 8 iulie asupra Spitalului de Copii Ohmatdît din Kiev, tragedie care a dus la moartea mai multor copii și angajați medicali. La scurt timp după acest episod, Kobîlaş a fost promovat la conducerea Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse, ocupând a doua poziție ca importanță în ierarhia aeriană a armatei.

Moartea sa a fost anunțată oficial de presa rusă pe 3 iunie 2025, fiind prezentată sec ca un accident. Această formulare, deja folosită în numeroase cazuri similare, ridică serioase semne de întrebare în ceea ce privește adevăratele cauze ale decesului. În ultimii ani, Rusia a fost marcată de un val de dispariții misterioase în rândul oficialilor, oligarhilor și liderilor militari, persoane implicate direct sau indirect în războiul din Ucraina, în deciziile strategice sau care dețineau informații sensibile.

Citește și Fost ministru de Externe, actual consilier al lui Nicuşor Dan, aruncă bomba: „Mie nu mi-a ascuns Rusia interesul pentru gurile Dunării. Discuție directă”

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie