Cum se calculează media la final de an școlar și de câte note ai nevoie pentru a avea situația încheiată la fiecare materie

Elevii mai au doar câteva săptămâni până la vacanța de vară. Pe ultima sută de metri se calculează mediile, iar cei care mai au nevoie de note sunt ascultați de profesori.
Alina Costache
09 iun. 2025, 09:59
Cum se calculează media la final de an școlar și de câte note ai nevoie pentru a avea situația încheiată la fiecare materie

În rândurile de mai jos vă dezvăluim cum se calculează media la final de an și de câte note au nevoie elevii pentru a avea situația încheiată la toate materiile.

De câte note au nevoie elevii ca să li se încheie media

Potrivit regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ROFUIP 2024, media se încheie media cu cel puțin trei note în plus față de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, dar nu mai mic de patru note pe an școlar pentru fiecare disciplină.

De exemplu, dacă un elev are 3 ore de matematică pe săptămână, profesorul trebuie să acorde pe an, de regula, cel puțin 6 note. Pot fi și mai puține, însă nu mai puțin de 4 note.

”Elevii aflați în situație de corigență vor avea cu cel puțin un calificativ/o notă în plus față de numărul de calificative/note prevăzut la alin. Ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat/ă, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.

La finalul fiecărui interval de cursuri din structura anului școlar, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare, luând în considerare comportamentul elevului”, se arată în ROFUIP 2024, potrivit edupedu.ro.  

Citește și Bac 2025. Cum se calculează media și cât trebuie să iei ca să treci examenul

Iată cum se calculează media la o materie. 

”Dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10.

La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion.

Potrivit ROFUIP, media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare.

„O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă.

Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală. Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai. Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală”, explica secretarul de stat Sorin Ion în 2022.

În anul școlar 2024-2025, este pentru prima data cand la fiecare sfârșit de interval de cursuri (modul) se acordă o notă la purtare, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului unității de învățământ.

Citește și Limba străină de care elevii români se simt tot mai atrași. Nu a depășit engleza, dar a reușit să surclaseze franceza și germana în preferințele elevilor

Astfel ca, la finalul anului școlar, se calculează media acestor note.

Reamintim că elevii din clasa a VIII-a și a XII-a din România încheie anul școlar 2024-2025 mai repede decât colegii lor din celelalte clase. Conform structurii oficiale stabilite de Ministerul Educației prin ordinul pentru anul școlar 2024-2025, ultima zi de curs pentru aceștia a fost vineri, 6 iunie 2025.

Restul elevilor intră în vacanță vineri, 20 iunie.

Structura anului școlar 2025–2026

Structura anului este împărțită în cinci module de învățare, alternate cu perioade de vacanță. Astfel, elevii vor avea mai multe pauze scurte pe parcursul anului, nu doar cele clasice din iarnă sau primăvară.

Calendarul modulelor de cursuri arată astfel:

Modulul 1: 8 septembrie – 24 octombrie 2025
Modulul 2: 3 noiembrie – 19 decembrie 2025
Modulul 3: 8 ianuarie – până la o dată variabilă, stabilită de inspectoratele școlare – 6, 13 sau 20 februarie 2026
Modulul 4: începe în 16, 23 februarie sau 2 martie (în funcție de decizia județeană) și se încheie pe 3 aprilie 2026
Modulul 5: 15 aprilie – 19 iunie 2026

 

 

DailyBusiness
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu anunță horoscopul pentru a doua parte a anului 2025. Ce se întâmplă cu zodiile
Capital.ro
Devine obligatoriu din toamnă. Reguli noi pentru cine transferă bani. UE impune României din 9 octombrie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a construi o casă în 2025. Lista completă și costurile implicate
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
wowbiz.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Evz.ro
Scapă de dependența de dulce. Trucuri naturale pentru stimularea dopaminei
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Accident grav în Bihor! Un motociclist a murit după o coliziune cu 3 vehicule
Cancan.ro
Ce au descoperit anchetatorii pe camera video a lui Felix Baumgartner. Imaginile par să complice și mai mult ancheta
Capital.ro
Românii trebuie să-și facă provizii! Alertă Raed Arafat: Minim 72 ore, se poate extinde la 10 zile
StirileBZI
Mită recunoscută în instanță! Vicepremierul Dragoș Anastasiu în mijlocul unui scandal de proporții! A dat mită unui angajat ANAF
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Lista noilor măsuri a fost anunțată. Este revoltă totală