Vouchere facturi 2025. Tichetele pentru plata facturilor la electricitate devin realitate pentru aproape 4,5 milioane de români cu venituri reduse. Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat lansarea unui program național prin care gospodăriile vulnerabile vor primi, timp de nouă luni, tichete ce acoperă 40-50% din valoarea facturilor la curent, măsură menită să compenseze creșterea bruscă a tarifelor după modificarea plafonului de preț la energie electrică. Platforma de înscriere va fi funcțională până la jumătatea lunii august.
Aproximativ 4,5 milioane de români vor beneficia de un nou program de sprijin la plata facturilor la electricitate, a anunțat luni ministrul Energiei, Bogdan Ivan.
„Sunt trei variante astăzi, unele sunt pe termen scurt, unele pe termen mediu și pe termen lung. Din punct de vedere a termenului scurt, faptul că sunt 200.000 de oameni care și-au schimbat operatorul de distribuție în ultimele două luni de zile, arată faptul că e o dinamică foarte mare și deja avem doi competitori pe piață care au scăzut sub pragul psihologic de 1,3 lei per kilowatt. Ce înseamnă asta? Înseamnă că au scăzut sub prețul plafonat înainte de 1 iulie. Adică cei care consumau mai mult de 300 de kilowați înainte, și se vor muta la unul dintre cei doi furnizori, vor păti fapturile mai mici începând cu luna iulie”, a declarat Bogdan Ivan.
El a precizat că măsura vizează circa 2,1 milioane de gospodării, însumând aproape 4,5 milioane de beneficiari, dintre care cei cu venituri de până la 1.950 de lei individual sau până la 1.780 de lei pentru fiecare membru al unei familii.
Programul, destinat celor mai vulnerabili consumatori
Decizia vine în contextul în care, odată cu modificarea plafonului la prețul energiei electrice, aproximativ 4,7 milioane de români cu un consum lunar sub 70 kWh riscă să plătească aproape dublu la facturile de electricitate: de la 40-50 de lei, acestea pot ajunge la 90-100 de lei pe lună.
„În schimb, acei oameni care aveau un consum sub 60-70 de kilowatts, adică aproximativ 4,7 milioane de români, care aveau un consum foarte mic, aveau o discrepanță foarte mare. Pentru ei aproape se vor dubla fapturile de la 40-50 de lei la 90-100 de lei. Pentru ei am gândit un mecanism, imediat după ce am ajuns la minister, împreună cu Ministrul Muncii, prin care, timp de nouă luni de zile, până în 31 martie 2026, vom acorda un voucher care va acoperi aproximativ 40-50% din valoarea facturii pentru acești oameni”, a explicat ministrul.
Pentru a beneficia de noul sprijin, consumatorii vulnerabili vor trebui să se înscrie pe o platformă dedicată, care urmează să fie lansată până la jumătatea lunii august.
Facturi mai mici pentru consumatorii activi
În același timp, ministrul Energiei a subliniat că există și alte variante de sprijin pe termen scurt, mediu și lung, menționând că 200.000 de consumatori și-au schimbat deja furnizorul de energie în ultimele două luni. Doi dintre furnizorii de pe piață au scăzut tarifele sub pragul psihologic de 1,3 lei/kWh, sub nivelul plafonat anterior.
Astfel, consumatorii cu un consum lunar mai mare de 300 kWh care aleg să se mute la unul dintre acești furnizori vor avea facturi mai mici începând cu luna iulie.
Măsura anunțată de Ministerul Energiei reprezintă un răspuns la creșterea accentuată a facturilor pentru consumatorii vulnerabili, pe fondul modificărilor legislative din sectorul energetic. Autoritățile promit să finalizeze rapid mecanismele administrative pentru ca sprijinul să ajungă cât mai curând la cei afectați.
Ministerul Muncii a stabilit categoriile de persoane și criteriile de acordare a tichetelor valorice pentru plata facturilor la energie după data de 1 iulie, când vor expira măsurile de plafonare compensare.
Anumite categorii de persoane vor primi tichete pentru plata facturilor la energie după 1 iulie
Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență (care nu poate fi aprobat de actualul Guvern interimar, fiind nevoie de formarea unui Guvern desemnat pentru avizare), sintagma de consumator vulnerabil a fost înlocuită cu cea de consumator casnic de energie electrică afectat de sărăcie energetică, care este definit „consumator de energie electrică care se încadrează în condițiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, cetățean român, străin sau apatrid, cu domiciliul sau reședința în România ale căror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea consumului de energie electrică, denumit, în continuare consumator”.
Tichetele se folosesc doar pentru plata facturilor la energia electrică
În ce privește tichetul de energie, acesta este definit drept un „certificat de beneficiar emis și tipărit pe suport de hârtie, conform prevederilor art. 9, distribuit și comunicat prin scrisoare cu confirmare de primire de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea parțială a cheltuielilor cu energia electrică”.
Valoarea sprijinului financiar nu este menționată în proiectul de ordonanță, dar se precizează că acesta va fi acordat lunar consumatorilor casnici de energie electrică, pentru un singur loc de consum, în condițiile îndeplinirii criteriilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.
Criterii de încadrare în categoria consumatorului afectat de sărăcie energetică
Proiectul de act normativ majorează pragurile de venit de la care sunt acordate tichetele, de la 2.053 lei pentru persoana singură și 1.386 lei/membru de familie, la 2.574 lei pentru persoana singură și 1.784 lei membrul de familie.
Astfel, beneficiază de sprijin sub forma tichetului de energie, următoarele categorii de persoane și familii:
a) persoană singură cu un venit net lunar de maxim 2.574 lei;
b) familii cu un venit net lunar/membru de maxim 1.784 lei;
c) persoană încadrată în grad grav, accentuat sau mediu de handicap, al cărui venit net lunar maxim luat în considerare este de 3.641 lei în cazul persoanelor care locuiesc singure și de 2.460 lei/membru în cazul familiilor;
d) persoană care, fie necesită echipamente medicale alimentate de la reţeaua electrică pentru menţinerea în viaţă sau pentru menţinerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricţionează mobilitatea şi/sau deplasarea acestora ori necesită modalităţi de informare şi comunicare adaptate nevoilor specifice, al cărui venit net lunar maxim luat în considerare este de 3.641 lei în cazul persoanelor care locuiesc singure și de 2.460 lei/membru în cazul familiilor. (Introdus pentru eventualitatea in care mentinem aceasta categorie);
e) familii care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, al căror venit net lunar maxim luat în considerare este de 2.460 lei/membru; limita de vârstă se prelungeşte până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ;
f) familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, al căror venit net lunar maxim luat în considerare este de 2.460 lei/membru; limita de vârstă se prelungeşte până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.
Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele de mai sus care la data solicitării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum şi persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidenţial organizate ca structuri publice sau private.
Tichetele se acordă la cererea solicitantului, depusă online
Sprijinul se acordă la solicitarea persoanei singure sau a unui membru major al familiei.
Solicitarea poate fi depusă exclusiv on-line în aplicația EPIDS pusă la dispoziție de STS.
Sprijinul se acordă pentru un singur loc de consum, indiferent dacă solicitantul este sau nu este titular al contractului de furnizare de energie electrică, iar membrii familiei, declarați de solicitant, nu se regăsesc la alt loc de consum.
Solicitarea poate fi depusă direct de către solicitanți sau prin intermediul autorităților publice locale, reprezentanților oficiilor poștale la care sunt arondați solicitanții și/sau furnizorilor de energie electrică, care vor avea obligația de a asigura suportul logistic și de personal calificat necesar pentru acordarea de asistență solicitanților în vederea completării formularului de solicitare a sprijinului și încărcării formularelor/documentelor de solicitare a sprijinului în aplicația EPIDS. Neacordarea asistenței pentru solicitanți se consideră contravenție și se sancționează cu amendă.
Consumatorii vulnerabili sunt persoanele singure sau familiile care au nevoie de măsuri de protecție socială pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale gospodăriei.
Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil și Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale stipulează patru motive pentru care consumatorii sunt considerați vulnerabili:
– după venit: Persoanele singure sau familiile cu un venit mediu lunar care se încadrează în limitele legii, respectiv 2.053 lei persoană singură și 1.386 lei/persoană în familie.
– după vârstă: Persoanele singure care au împlinit vârsta standard de pensionare.
– din cauza sănătății: Persoanele care fie depind de aparate electrice pentru a rămâne în viață sau pentru a-și menține starea de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricţionează mobilitatea şi/sau deplasarea acestora.
– din cauza izolării: Persoanele singure sau familiile ale căror locuințe se află în zone izolate ori în așezări informale, conform Legii 350/2001.
În prezent, măsurile financiare pentru clienții vulnerabili sunt:
Ajutor pentru încălzirea locuinței
Se acordă pe 1 noiembrie – 31 martie în funcție de sistemul de încălzire utilizat. Acest ajutor se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea se calculează în funcție de venit și are o valoare de referință.
Supliment pentru energie
Suplimentul pentru energie reprezintă o sumă fixă, acordată tot timpul anului, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, respectiv 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică și 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale.
Reducerea prețului energiei și gazelor naturale
Acest beneficiu este specific familiilor cu domiciliul în localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ sau în unele localităţi din Munţii Apuseni, care beneficiază de o reducere de 50% a preţului final la energia electrică.