REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2025 EDU.RO. Examenele la Evaluare Națională 2025 s-au încheiat cu ultima probă – cea la limba și literatura maternă.
Aproape 160.000 de elevi, absolvenți de clasa a VIII-a, s-au înscris anul acesta pentru a susține Evaluarea Națională. Luni, 23 iunie, ei au dat examenul la limba română, iar miercuri au avut examenul la matematică.
EDU.RO REZULTATE Evaluare Naţională 2025 aici
Primele rezultate ale Evaluării Naţionale, publicate joi, relevă că 83,1% dintre elevii care au susţinut examenul au obţinut medii peste 5, procent mai mare decât anul trecut, când a fost sub 80%. De asemenea, 75 de absolvenţi de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10.
”Rezultatele înregistrate în sesiunea iunie 2025 a Evaluării Naţionale (EN VIII) au fost publicate astăzi, 3 iulie, ora 12:00, pe site-ul dedicat, pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene şi în unităţile de învăţământ/centrele de examen. Examenul a fost susţinut de 152.233 de absolvenţi ai clasei a VIII-a (din totalul celor 159.229 de absolvenţi înscrişi), context care a generat o rată de participare de 95,6%, situată, practic, la aceleaşi valori consemnate în ultimii 5 ani. Au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) 126.495 de elevi (83,1%)”, anunţă Ministerul Educaţiei
75 de absolvenţi de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece).
Rezulate/probe
– Limba şi literatura română: 131.849 de elevi (86,4%) au obţinut note mai mari sau egale cu 5 (cinci). 474 de elevi au primit nota 10 (zece).
– Matematică, 116.251 de elevi (76,3%) au fost notaţi cu note mai mari sau egale cu 5. Lucrările a 919 elevi au fost notate cu 10 (zece).
– Limba şi literatură maternă: 8.361 de elevi (92,3%) au obţinut note mai mari sau egale cu 5. 130 de elevi au obţinut nota 10 (zece).
16,9% dintre elevi (25.738) au obţinut medii sub 5 (25,5% în anul 2024, 23,8% în anul 2023 şi 17,7% în anul 2022). Au fost eliminaţi pentru fraudă/tentativă de fraudă 3 elevi (lucrările lor au fost notate cu 1, conform metodologiei).
în intervalul orar 14:00 – 18:00, pot fi vizualizate lucrările scrise şi pot fi depuse contestaţiile. Acest proces continuă şi în zilele de 4 şi 5 iulie.
Candidaţii pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Naţională.
La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Depunerea contestaţiilor nu este condiţionată de vizualizarea lucrărilor. În aceeaşi măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul să depună contestaţie.
Candidaţii care vor dori să îşi vizualizeze lucrările de Evaluare Naţională vor beneficia de un timp minim de 15 minute şi pot lua cu ei un barem în alb, a declarat, pentru Educaţie Privată, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Sorin Ion a explicat că, în funcţie de numărul de cereri înregistrate în fiecare centru de examen, timpul de vizualizare poate să şi depăşească 15 minute, dacă acest lucru nu presupune o aglomerare prea mare.
Elevii care depun/transmit contestaţii completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.
Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.
Rezultatele finale vor fi afişate joi, 10 iulie.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.
Acum, elevii își așteaptă rezultatele de la Evaluare Națională 2025. Ele vor fi afișate săptămâna viitoare, joi, 3 iulie. Spre deosebire de anii precedenți, elevii vor putea apoi să ceară lucrarea. Astfel, ei vor putea decide dacă este cazul să depună sau nu contestație.
Vizualizarea se poate face fie în centrul de examen, fie în școala de proveniență. Elevii nu vor primi lucrarea originală. Mai exact, după examen, lucrările sunt scanate și încărcate într-o platformă digitală a Ministerului Educației.
Aceasta este folosită atât pentru corectare, cât și pentru vizualizare, fără să mai fie nevoie de transportul fizic al lucrărilor între județe.
Fiecare lucrare este corectată de doi profesori din școli diferite. Dacă la un item grilă cei doi nu acordă același punctaj, platforma semnalează automat diferența și le cere să reverifice. Astfel, se reduce riscul de eroare.
În ce zile își pot vedea elevii lucrările
Vizualizarea lucrărilor de la Evaluarea Națională 2025 se face în două zile, între 4 și 5 iulie, pe baza unei cereri, în prezența unui profesor. Modelul complet al cererii va fi disponibil la centrele de examen și pe site-urile inspectoratelor școlare.
Mirorii trebuie să vină însoțiți de un părinte. Nu este permisă fotografierea, filmarea sau comentariile despre notă. Dacă observă o problemă (de exemplu, lucrarea altcuiva sau o pagină lipsă), comisia poate cere reîncărcarea și corectarea corectă a lucrării.
Admitere MEDICINĂ 2025. Concurenţă mare la UMF Iaşi şi UMF Tg.Mureş
Contestațiile pot fi depuse imediat după vizualizare.
Notele finale vor fi afișate pe 10 iulie 2025.
Calendar Evaluare Națională 2025
23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
3 iulie – afișarea rezultatelor inițiale
4-5 iulie – vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor
6-9 iulie – soluționarea contestațiilor
10 iulie – afișarea rezultatelor finale