Admitere liceu 2025. Elevii cu aceeași medie de admitere pot face schimb de locuri, potrivit unui comunicat al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB). Este vorba despre rezolvarea situațiilor speciale apărute după repartizarea computerizată din prima etapă. Cererea și documentele necesare pot fi depuse sau transmise în zilele de 30 și 31 iulie.
„Participarea la etapa de rezolvare a situațiilor speciale se face prin depunerea, de către părinte/tutore legal instituit/reprezentant legal al candidatului, în perioada 30 iulie – 31 iulie 2025, a unei cereri de înscriere, însoțite de documente specifice fiecărei situaţii speciale”, se arată în documentul ISMB, citat de Edupedu.ro.
Citește și: Burse în anul şcolar 2025-2026. Bursa de merit va fi de 450 de lei și bursa socială 300 de lei, dar mult mai puţini elevi vor beneficia de ea chiar dacă au medii aproape de 10
Situațiile speciale apărute după repartizarea computerizată din prima etapă de admitere se referă la:
- situații medicale speciale;
- schimburi de elevi;
- redistribuirea candidaților gemeni;
- distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu;
- corectarea unor erori de transcriere greșită în baza de date computerizată a opțiunilor exprimate de elevi;
Citește și: Topul celor mai bune 20 de licee din România în 2025, după ultima medie de admitere! Bucureștiul conduce detașat, dar Colegiul „Tudor Vianu” nu mai este pe primul loc! Clasamentul surprinzător!
Ce documente sunt necesare pentru situațiile speciale apărute după repartizarea computerizată 2025
- copie a certificatului de naştere/copie a cărţii de identitate a candidatului;
- copie a adeverinței cu media de admitere a candidatului;
- copie a adeverinței cu media de admitere a candidatului cu care se dorește schimbul de loc;
- acordul scris al părintelui/tutorelui legal instituit/reprezentantului legal al elevului cu care se doreşte schimbul de loc;
- copie a anexei la fișa de înscriere (pentru candidații care au susținut probe de aptitudini şi candidaţii care au susținut probe de verificare a cunoştinţelor de limba maternă/modernă);
- declaraţie pe propria răspundere a părintelui/tutorelui legal instituit/reprezentantului legal, conform ANEXEI 2 la procedură, în cazul dosarelor transmise online.
- declarație – acord în cazul părinților divorțați, conform ANEXEI 3 la prezenta procedură;
- copie a hotărârii judecătorești definitive din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească, în cazul părinților divorțați.
