Anul 2025 aduce o serie de schimbări în ceea ce privește utilizarea sistemului e-Factura al ANAF, extinzând aria de aplicare și simplificând anumite proceduri.
B2C înseamnă business to consumer. Și se referă la facturile pe care o persoană juridică (SRL, PFA, II etc), indiferent dacă este sau nu plătitoare de TVA, le emite către o persoană fizică (consumator). Doar că în loc de codul de identificare fiscală, va fi trecut codul numeric personal al clientului.
Așa cum s-a stabilit prin OUG 69/2024, care a introdus în OUG 120/2021 „Începând cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România (…), indiferent dacă sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA (…), pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România (…), efectuate în relația B2C (…), au obligația să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Fac excepție bonurile fiscale (…) care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate (…)”, prevede cadrul legal primar al sistemului e-Factura (art. 10^1 alin. 2).
Totuși, amenzile pentru nerespectarea obligației se aplică abia de la 1 iulie 2025 (art. 13^2 alin. 1. lit. d). Contravenția va putea fi sancționată cu o amendă între 5.000 și 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, între 2.500 și 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, sau între 1.000 și 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice și pentru persoanele fizice.
„Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii infracțiuni, următoarele fapte: (…) nerespectarea de către operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România (…) a prevederilor art. 10^1 alin. (2), începând cu data de 1 iulie 2025, pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice”, este precizat în actul normativ.
Persoanele fizice obișnuite nu trebuie să-și deschidă cont în Spațiul Privat Virtual al Fiscului pentru a avea acces, de exemplu, la facturile de utilități, ci facturile vin în continuare pe canalele consacrate (prin poșta clasică sau prin poșta electronică).