Sindicatele ameninţă cu măsuri radicale: „România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani să decoleze avioane, nu vor fi bani să plătim salarii…”

Angajaţii din sistemul bugetar au declanşat, marţi, a doua zi de proteste, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă începând de la 1 iulie şi până la sfârşitul anului. La ora transmiterii acestei ştiri, zeci de salariaţi ai Ministerului Finanţelor s-au dus la uşa ministrului Alexandru Nazare şi discută cu acesta. Proteste ample au loc în mai multe oraşe din ţară, iar protestatarii ameninţă cu blocarea totală a activităţii şi cu riscul de a nu mai putea fi plătite pensiile şi salariile românilor.
Filip Stan
01 iul. 2025, 11:42
Sindicatele ameninţă cu măsuri radicale: „România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani să decoleze avioane, nu vor fi bani să plătim salarii...

Sindicatele nu renunţă la proteste. Este a doua zi de proteste ale bugetarilor, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă.

UPDATE Câteva zeci de angajaţi ai Primăriei Generale a Capitalei au ieşit în stradă într-un protest spontan, nemulţumiţi de tăierea sporurilor şi implicit diminuarea veniturilor lunare.

Angajaţii de la PMB au pancarte cu mesaje de genul: „Vrem reformă corectă”, „Nu cerem privilegii, nu cerem tratament special, cerem ce ni se cuvine prin lege”, „Să plătească cine a greşit”.

Şi angajaţii Curţii de Apel Bucureşti au protestat în faţa instituţiei, iar apoi au pornit în marş spre Ministerul Justiţiei, la această oră fiind la discuţii cu ministrul de resort.

Sute de angajaţi din sistemul bugetar au declanşat, marţi, noi proteste faţă de reducerea veniturilor, după ce Guvernul a aprobat, luni, Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, iar luni seară actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit actului normativ, sporul pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare este plafonat la 300 de lei brut pe lună, iar concediul suplimentar acordat pentru muncă grea, periculoasă sau vătămătoare este de maximum cinci zile lucrătoare, faţă de zece zile, cât era până în prezent. Măsurile se aplică de la 1 iulie până la sfârşitul anului 2026.

Pe lângă angajaţii de la Ministerul Finanţelor şi cei ai administraţiilor judeţene ale ANAF, au declanşat proteste spontane şi alte categorii de bugetari de la Casele de Pensii, dar şi de la Sistemul de gospodărirea a apelor din Vrancea, Bacău şi Gorj, entităţi din componenţa Administraţiei Naţionale Apele Române.

Bugetarii pierd 3-5 zile libere pe an, decizie oficială adoptată de Guvernul Bolojan luni seară

Suntem mai mulţi azi, mai determinaţi. Se adaugă colegii de la Antifraudă. Noi vrem şi putem să fim o instituţie de siguranţă naţională!”, afirmă sindicaliştii de la Finanţe Sed Lex, pe pagina de Facebook, adăugând că acesta este sloganul sub care au loc protestele de marţi.

Federaţia sindicală a angajaţilor din finanţe publice anunţă că tot mai mulţi bugetari s-au raliat protestului spontan început luni, unii protestând în birouri, alţii în faţa instituţiilor.

Liderul sindical Vasile Marica a declarat că protestatarii vor merge până la blocarea activităţii, aşa încât plata pensiilor şi salariilor va fi pusă sub semnul întrebării.

România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani să decoleze avioane, nu vor fi bani să plătim salarii… În fiecare zi creşte numărul celor care protestează. Dacă ieri am avut n stradă în jude de cinci mii, astăzi avem în stradă în jur de opt mii de oameni. O să ajungem la 20.000 de oameni dacă creşte furia şi după aceea nu vor mai veni la muncă. N-o să venim la muncă în ziua în care se dau salarii, pensii, n-o să venim! închidem instituţia şi ne ducem acasă!”, a avertizat Vasile Marica.

Acesta a adăugat că până se ajunge la preşedinte şi la premier, sunt „o mie de indivizi care-şi dau cu părerea despre o hârtie, dacă o pun de o parte sau nu”.

”Noi von continua protestele atât timp cât este necesarşi ăână ne ascultă cineva şi încearcă să rezolve problemele majore cu care ne confruntăm”, a mai avertizat preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”.

Cea mai dură ordonanță din ultimii ani, publicată în MO. Măsura e valabilă până la finalul anului 2026: fără sporuri și mai puține zile libere

Guvernul a aprobat, luni, Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, iar luni seară actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Documentul prevede limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.

De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.

”Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”, a transmis Guvernul.

Până acum, salariaţii primeau pentru condiţii vătămătoare de muncă un spor de până la 15% din salariul de bază pentru toate categoriile de persoanl plătit din fonduri publice, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut lunar. De asemenea, concediul suplimentar pentru muncă în condiţii grele era între 3 si 10 zile lucrătoare.

Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 şi se aplică până la data de 31 decembrie 2026. Premierul Ilie Bolojan anunţa, săptămâna trecută, că pachetul de măsuri fiscale de reducere a cheltuielilor va fi adoptat săptămâna aceasta, el arătând că România este într-o situaţie dificilă ca urmare a deficitelor bugetare cronice din ultimii ani, cel mai mare fiind înregistrat anul trecut.

Cea mai dură ordonanță din ultimii ani, publicată în MO. Măsura e valabilă până la finalul anului 2026: fără sporuri și mai puține zile libere

Cele cinci mari confederaţii sindicale din România au reclamat luni că au fost „eliminate de la consultarea reală” pe tema măsurilor de austeritate adoptate de Guvern şi  au solicitat premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgenţă, în cursul zilei de luni. „Nu noi, salariaţii, nu noi, organizaţiile sindicale ne facem vinovaţi de situaţia dezastruoasă în care se află bugetul Românei” , au transmis sindicaliştii, anunţând proteste şi chiar grevă generală dacă „nu se ajunge la un numitor comun” privind măsurile anunţate.

Sute de angajaţi ai Ministerului Finanţelor şi ai administraţiilor judeţene ale ANAF au declanşat, luni, proteste spontane pe holurile sau în faţa instituţiilor, nemulţumiţi de intenţia Execuvtivului de a le tăia unele sporuri, cum ar fi cel de condiţii vătămătoare, ceea ce, potrivit declaraţiilor acetora, ar duce la diminuarea veniturilor cu aproximativ 700 de lei. Acestui protest s-au raliat şi angajaţi ai Caselor Judeţene de Pensii.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african