O inimă românească bate la Osaka: MAVIS impresionează în Japonia la Expo 2025 cu BabyHeart, cel mai mic prototip de inimă artificială

Nu în fiecare zi România reușește să cucerească lumea științei cu o inimă de dimensiunea unui deget. Dar exact asta face echipa MAVIS de la UMF Iași, care prezintă în aceste zile la Expo 2025 Osaka un proiect de cercetare medicală considerat de experți drept revoluționar: BabyHeart, cel mai mic prototip de inimă artificială din lume, destinat copiilor cu insuficiență cardiacă severă.
Filip Stan
01 iul. 2025, 18:48
O inimă românească bate la Osaka: MAVIS impresionează în Japonia la Expo 2025 cu BabyHeart, cel mai mic prototip de inimă artificială

MAVIS reprezintă România la Health and Wellbeing Week, eveniment desfășurat între 24 și 30 iunie, în cadrul expoziției mondiale ce reunește peste 160 de țări și organizații internaționale, cu peste 28 de milioane de vizitatori așteptați până în octombrie 2025.

Terapia cardiacă, revoluţionată de o echipa de studenţi MAVIS din Iași: o inimă artificială complet wireless

Echipa a susținut o prezentare oficială în Pavilionul României, în fața unei audiențe internaționale, într-un moment de vizibilitate excepțională pentru cercetarea românească.

Suntem onorați de numărul mare de vizitatori care ne trec pragul. Mulți sunt surprinși de ceea ce reușim noi să facem”, a declarat Ana Bunduc, unul dintre membrii echipei. Colega ei, Otilia Pintilii, a completat: „E o plăcere să vorbim cu oameni de toate vârstele și să le explicăm cum putem face știința mai accesibilă.”

Unicitatea prezenței MAVIS în pavilion constă în crearea unui living lab – un spațiu în care vizitatorii pot vedea în timp real cum se proiectează, imprimă 3D și testează componentele cardiace. Cu ajutorul unor parteneri locali din Osaka, echipa a instalat o imprimantă 3D și a oferit miniaturi simbolice – mici inimioare albastre – oficialilor și vizitatorilor.

Această participare nu este o întâmplare izolată. Tinerii de la UMF Iași sunt finaliști în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, ediția 2024, derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Programul promovează tineri care, prin inovație, excelență și impact social, oferă o viziune reală pentru viitorul țării.

SoundSight, sistem inovator pentru persoanele cu deficienţe de vedere, realizat la Timişoara

MAVIS integrează o întreagă infrastructură de suport pentru inimile artificiale: un controller, o baterie smart, comunicație wireless cu aplicații mobile – toate aflate în dezvoltare accelerată. Scopul este să ofere o alternativă reală pacienților pediatrici cu insuficiență cardiacă, pentru care, în prezent, opțiunile sunt extrem de limitate.

La Osaka, BabyHeart devine nu doar o demonstrație de tehnologie, ci și un simbol al speranței. Faptul că România este prezentă cu un astfel de proiect la una dintre cele mai mari expoziții internaționale subliniază cât de mult pot însemna investiția în educație, cercetare și încredere în generațiile tinere.

Acest prototip nu este doar o simplă idee pe hârtie. Faptul că echipa MAVIS a primit din partea Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României un premiu de 10.000 de lei la Gala Studenților 2024 vorbește de la sine. Premiul recunoaște potențialul real al dispozitivului, care promite să fie mai ușor de integrat în organism, dar și mult mai simplu de monitorizat și ajustat. În locul unui sistem complicat și greu de gestionat, pacienții și medicii ar putea beneficia de o soluție medicală ușor de folosit, conectată direct la un smartphone.

Planul echipei MAVIS este să folosească fondurile din premiul primit pentru materiale, componente și un test bench, astfel încât să poată verifica și perfecționa prototipul. Cu cât dispozitivul devine mai precis, mai fiabil și mai mic, cu atât crește șansa ca el să fie folosit în situații în care intervențiile tradiționale sunt prea riscante sau dificile. Prin reducerea dimensiunilor și adaptarea dispozitivului la nevoile copiilor și femeilor, se deschide calea către o terapie cardiacă mai puțin invazivă și mai personalizată.

Costul unei inimi artificiale tradiționale poate ajunge până la 300.000 de dolari, o sumă inaccesibilă pentru mulți pacienți, în special din țările în curs de dezvoltare. Prototipul dezvoltat de MAVIS Artificial Heart răspunde acestei provocări printr-un cost estimat semnificativ mai mic și prin integrarea unor tehnologii avansate care simplifică utilizarea și monitorizarea.

Designul compact îl face ideal pentru pacienții pediatrici, oferind o soluție personalizată pentru copiii născuți cu insuficiență cardiacă, în timp ce controlul prin aplicația mobilă permite pacienților să monitorizeze și să ajusteze parametrii inimii artificiale în timp real. În plus, alimentarea wireless elimină cablurile externe, astfel încât mobilitatea și confortul pacienților vor fi mult mai mare.

 

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african