Clasele energetice de la electrocasnice, notate inițial de la G la A+, A++ și A+++, iar în prezent de la A (etichetă verde, cel mai mare grad de eficiență) la G (eticheta roșie, cel mai mic grad de eficiență) sunt deosebit de importante dacă dorești să îți salvezi portofelul în perioada următoare, dat fiind expirarea plafonării prețurilor la curent electric la 1 iulie 2025.
Clasele energetice sunt indicatori importanți ai eficienței energetice și îi ajută pe oameni să identifice care sunt produsele care consumă mai puțină electricitate pentru a funcționa. Mulți oameni se orientează după produsele care consumă mai puțin, mai ales când e vorba despre frigidere sau cuptoare electrice.
Citește și : Cele mai bune oferte la energia electrică. Lista furnizorilor cu prețuri mai mici de 1,5 lei/KWh
Electrocasnicele noi au afișate, în Uniunea Europeană, clasele energetice, prin intermediul unei etichete energetice standard, cu o scală colorată, de la verde la roșu. Astfel, consumatorii pot alege electrocasnicele care consumă mai puțin și au un impact mai redus asupra mediului înconjurător.
Echivalența dintre noile clase energetice și cele utilizate până în 2021:
Noua etichetă a fost introdusă, inițial, la mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere și combine, respectiv televizoare și monitoare. Ulterior, clasele energetice de la A la G au fost introduse pentru mai multe tipuri de produse electrice.
Spre exemplu, un frigider care cu clasa A consumă 100-150kWh anual, va consuma cu clasa G aproximativ 300-400kWh, astfel că poate avea un consum de până la patru ori mai mare. O mașină de spălat clasa A, care consumă 150-200kWh anual, poate consuma, cu clasa G, peste 350-400kWh anual.
Citește și : Apare o nouă taxă în România. Cine sunt românii afectați și de când intră în vigoare
Astfel, este recomandată achiziționarea de electrocasnice clasa A, care nu numai că salvează buzunarele, mai ales după expirarea plafonării, ci și mediul înconjurător.