Fereastra unei case care dă spre curtea vecinului poate deveni o problemă din punct de vedere legal dacă încalcă dreptul la intimitate. Există o lege care prevede reguli clare privind distanțele, tipul ferestrelor și acrodurile necesarea pentru construirea lor.
Codul Civil stabilește distanțe minime între clădiri, garduri și elemente constructive, tocmai pentru ca intimitatea să nu fie invadată. Legea nr. 287/2009 din Codul Civil arată că orice construcție nouă, plantație sau lucrare fixă trebuie să respecte o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar, dacă nu există prevederi speciale în planul urbanistic local.
Atunci când vine vorba de geamuri, articolul 615 din Codul Civil precizează că o fereastră care oferă vedere directă spre curtea vecinului trebuie amplasată la cel puțin doi metri distanță de linia de proprietate.
Dacă fereastra este orientată oblic și nu permite o privire directă spre curtea alăturată, ditanța minimă acceptată este de un metru.
Totodată, legea prevede că nu este permisă deschiderea unei ferestre în zidul comun cu vecinul, decât dacă există un acord expres, de preferat în formă notarială. Interdicția vizează în mod special construcțiile alipite sau aflate foarte aproape de hotar.
Articolul 615 clarifică și ditanțele la care o astfel de fereastră poate fi montată în mod legal, în funcție de poziția sa față de gardul despărțitor.
Excepție de la reguli fac doar ferestrele de lumină care, prin construcția lor, nu permit vedera directă în exterior. Acestea pot fi realizate din geam mat, sablat sau cu sticlă opacă, pentru a permite pătrunderea luminii, dar nu și vederea sprea curtea vecinului.
Dacă un prorpietar încalcă prevederile legale și construiește o fereastră cu vedere directă către curtea vecinului, acesta din urmă are la dispoziție mai multe căi de acțiune. Prima este cea amiabilă: discuia deschisă și propunerea de încheiere a unui acord scris cu privire la folosirea acelei deschideri. Dacă această cale nu este posibilă, persoana lezată se poate adresa autorităților locale, anume primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții pentru verificarea respectării normelor legale. În situații grave, se poate ajunge în instanță, unde poate fi solicitată înlăturarea ferestrei și despăgubirea părții prejudiciate.
Citește și: Taxele lunare obligatorii pentru românii care locuiesc la bloc în 2025. Sunt reglementate prin lege!
Pentru a menșine o relație civilizată, dar și legală cu vecinii, se recomandă folosirea unor mijloace tehnice și constructive care reduc expunerea, precum: