BNS: Măsurile anunţate astăzi de Ilie Bolojan sunt dureroase şi nediscutate cu partenerii sociali. Şi patronatele critică dur măsurile premierului

Blocul Naţional Sindical solicită consultări reale, transparenţă şi solidaritate în deciziile care afectează întreaga societate. Sindicatul a transmis, miercuri seară, că măsurile anunţate de premierul Ilie Bolojan ”sunt dureroase” şi nu au fost discutate.
Filip Stan
03 iul. 2025, 09:36
BNS: Măsurile anunţate astăzi de Ilie Bolojan sunt dureroase şi nediscutate cu partenerii sociali. Şi patronatele critică dur măsurile premierului

”Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că măsurile anunţate astăzi de premierul Ilie Bolojan sunt dureroase şi nediscutate cu partenerii sociali”, a transmis, miercuri, BNS, într-o postare pe pagina de Facebook.

”Nu cred că poate să regleze cu noi îngheţarea pensiilor, că nu noi hotărâm îngheţarea pensiilor, a salariilor. Chestiunea asta e cusută cu aţă albă. El vine şi ne face bine cu forţa şi pe noi nu ne întreabă?”, a declarat vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu.

Potrivit acestuia, ”toată povara se duce în spinarea consumatorului final”.

Sindicatul Guvernului critică aspru măsurile de austeritate anunțate de Ilie Bolojan: „Toate deciziile prezentate astăzi sunt un atac frontal la adresa fiecărui cetățean”

”Pe noi, sindicatele, ne ignoră. I-am cerut de o lună dialog şi asumare comună. Nu aşa se guvernează”, a mai transmis liderul sindical.

BNS atrage atenţia că măsuri precum majorarea TVA vor adânci inflaţia şi vor scădea puterea reală de cumpărare a lucrătorilor, fără ca firmele să fie afectate în mod real.

”Blocul Naţional Sindical solicită consultări reale, transparenţă şi solidaritate în deciziile care afectează întreaga societate! Vom reveni pe acest subiect în urma consultărilor interne cu sindicatele şi federaţiil afiliate BNS”, a mai transmis liderul sindical.

Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, o serie de măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul ăşi va asuma răspunderea până la întrunirea ECOFIN de săptămâna viitoare.

Între aceste măsuri este prevăzută creşterea TVA, dar şi a accizelor la mai multe produse.

Bolojan: Soluţii magice, fără acest mix de măsuri, din păcate, nu pot fi puse în practică

Premierul Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că cei din sănătate nu au niciun motiv să facă grevă, pentru că nu le sunt afectate drepturile salariale, el anunţând că va avea întâlniri joi şi vineri cu sindicatele pentru a discuta acest pachet de măsuri. El a ţinut să precizeze că soluţii magice, fără acest mix de măsuri, din păcate, nu pot fi puse în practică.

”Cei din sănătate nu au niciun motiv să facă grevă, pentru că nu le sunt afectate drepturile salariale. Există doar categoria TESA, care este afectată de sporul de condiţii vătămătoare. Gândiţi-vă că şi dumneavoastră lucraţi în birouri şi nu aveţi sporul de condiţii vătămătoare în faţa unui calculator. Dar personalul medical, mă refer la medici şi asistente, nu are niciun fel de afectare pe aceste măsuri”, a spus premierul Ilie Bolojan.

”Prin urmare, nu există niciun fel de motiv să facă grevă, dar, sigur, sunt deciziile sindicatelor”, a adăugat şeful Executivului. Bolojan a menţionat că, în ceea ce priveşte dialogul cu sindicatele, a avut un contact cu aceştia şi mâine sau poimâine, cu siguranţă, se vor vedea pentru a putea discuta despre aceste propuneri.

Ilie Bolojan anunță cele mai dure măsuri de austeritate impuse de la 1 august 2025: TVA majorat, pensii și salarii tăiate. „România, la un pas de incapacitate de plată”

”În condiţiile în care sunt observaţii pertinente, nu doar de la sindicate, ci de la asociaţii patronale, de la toţi cei interesaţi din administraţie, cu siguranţă avem câteva zile pentru ca să fie pe de o parte analizate şi dacă sunt, aşa cum v-am spus, bune şi pot fi integrate, nu văd de ce nu ar putea fi acceptate. Dar soluţii magice care să însemne reducere de deficit fără acest mix de măsuri, din păcate, nu pot fi puse în practică”, a menţionat Ilie Bolojan.

Premierul a mai spus că ”suntem deci în această situaţie datorită acumulărilor negative pe care le-am avut în ultimii ani, mai ales datorită deficitului mare de anul trecut”, a afirmat el.

Alin Burcea (ANAT): „Pe noi, cei din turism, aceste măsuri ne pun la pământ. Întotdeauna omul satisface nevoile primare: casă, masă, haine, şcoală, benzină, cafea şi abia, după aceea, vacanţe”

 

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) și Confederația Patronală Concordia resping ferm intenția de introducere a unei taxe suplimentare pe tranzacțiile bancare.

 În contextul unei situații bugetare critice cu care se confruntă România, care atrage necesitatea luării de măsuri radicale, atragem atenția că este necesar să fie respectate principiile economice de bază și să se adreseze cauzele fundamentale ale problemelor, prin măsuri sustenabile și echilibrate, nu prin măsuri hazardate și populiste.

În acest sens,  Consiliul Patronatelor Bancare din România și Confederația Patronală Concordia, în calitate de parteneri sociali reprezentativi la nivel național, își exprimă disponibilitatea permanentă de dialog constructiv în vederea identificării celor mai potrivite soluții pentru redresarea situației finanțelor publice și crearea unui cadru economic predictibil, orientat spre dezvoltare și creșterea investițiilor.

Observăm cu îngrijorare, în ultimul timp, o serie de discuții în spațiul public despre posibile noi taxe ,  unele chiar aplicabile sectorial, fără a exista însă un dialog cu partenerii sociali la nivel național sau sectorial asupra oportunității/efectelor unor astfel de măsuri. În acest sens, menționăm  ideea vehiculată săptămâna trecută, de introducere a unei noi taxe, respectiv o taxă aplicabilă tranzacțiilor bancare, percepută clienților persoane fizice și juridice, similar unui comision aplicat de fiecare dată când se efectuează o plată. Este un nou exemplu de abordare superficială a unor aspecte complexe, care induc iluzia unor beneficii bugetare pe termen scurt, dar care, în realitate, generează efecte economice și sociale nedorite, negative, pe termen lung.

În acest context, respingem cu fermitate intenția de introducere a unei taxe pe tranzacțiile bancare, precum și a oricărei alte taxe cu impact asupra sistemului bancar, având în vedere implicațiile economice și sociale negative.

Subliniem că orice măsura fiscală trebuie să respecte principiile predictibilității și eficienței economice. Soluțiile reale pentru reducerea deficitului bugetar țin de digitalizarea administrației, colectarea eficientă a taxelor, stimularea inițiativei private și nu introducerea de taxe ad-hoc care penalizează exact contribuabilii care își plătesc cu regularitate obligațiile fiscale către Stat.

Experiența anilor trecuți arată cât se poate de elocvent faptul că măririle de taxe, taxele speciale ad-hoc și celelalte măsuri de peticire a bugetului nu au adus niciun beneficiu, dimpotrivă, au stimulat irosirea banilor publici. Nu am identificat vreun efect pozitiv în economie rezultat din impozitul pe cifra de afaceri sau cel pe activele bancare instituite în ultimii ani, tot cu scopul declarat al echilibrării bugetului de stat; din contră, astfel de taxe au împovărat și mai mult contribuabilii de bună credință.

Redăm mai jos doar câteva dintre efectele probabile ale unei asemenea taxe pe tranzacții bancare:

  • migrarea către plățile în numerar, cu efect direct asupra evaziunii fiscale și  creșterea economiei negre, scăderea nivelului de bancarizare (care este, oricum, cel mai mic din Europa), stoparea/amânarea investițiilor în infrastructura de plăți electronice, zădărnicirea eforturilor de digitalizare ale Statului (e-factura, e-TVA, SAF – T);
  • încurajarea fenomenului de deschidere de conturi bancare în afara României, ceea ce poate duce la competiție neloială pentru băncile românești și un control mai dificil al fluxurilor de bani de către autoritățile fiscale;
  • migrarea către platforme cu risc ridicat, de tip crypto sau de intermediere neautorizate, care, pe lângă faptul că expune contribuabilul la riscuri semnificative, generează vulnerabilitate pentru sistemului financiar și riscuri de securitate națională;
  • creșterea inflației determinată de efectul în cascadă a aplicării taxei pe circuitul de formare a prețului produselor și serviciilor, în condițiile în care trăim deja într-o economie în care inflația este cu mult peste ținta asumată;
  • împovărarea suplimentară a categoriilor vulnerabile în condițiile în care vor fi afectate și plățile cu caracter social (pensii, ajutoare, burse, alocații, indemnizații, șomaj), care sunt operate, preponderent, prin transferuri bancare;
  • creșterea prețului serviciilor bancare în condițiile în care costurile de implementare a acestei taxe dar și creșterea costurilor de administrare a plăților în numerar se vor translata, cel mai probabil, în costurile serviciilor și produselor bancare, conform principiilor de piață;
  • frânarea procesului de modernizare a economiei raportat la faptul că această taxă contravine frontal obiectivului strategic național de digitalizare și de adoptare a serviciilor financiare moderne.

Aspectele indicate mai sus, au fost sesizate și de Comisia Europeană în cazul unei taxe similare impuse în Slovacia (Link here). Ar fi util ca atunci când ”se copiază” inițiative populiste din alte țări, inițiatorii să analizeze și efectele negative generate precum problemele majore de implementare, costurile ridicate și beneficiile economice nesemnificative.  

Credem că a venit momentul conduitei responsabile care să fundamenteze implementarea oricărei decizii fiscale pe o indispensabilă analiză de impact cu evaluarea tuturor implicațiilor dar și discuții tehnice constructive cu reprezentanții mediului de afaceri.

Mediul de afaceri dorește să fie parte din soluție. Avem expertiza relevantă și capacitatea de a contribui la construcția unor politici fiscale sustenabile, dar este nevoie de voință politică în consultarea reală și transparentă a partenerilor sociali reprezentativi la nivel național sau sectorial.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Produsul Lidl pe care o să fie bătaie în weekendul 5-6 iulie. E la promoție, are o reducere de peste 30% și în ultimii ani numai oamenii bogați și-au permis așa ceva. Oferta retailerului e bună, se aplică în magazinele din toată țara, dar prețurile mici nu se opresc aici
Capital.ro
Viktor Orban cutremură România: Există unguri pregătiți să acționeze, Ungaria nu va lăsa Transilvania!
Playtech.ro
Cât costă să ridici o casă la gri de 100 mp? Prețurile au crescut față de anul trecut
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Orban, mesaj care pune România pe jar. Premierul a ajuns în țara noastră
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Fonduri de 250.000 de euro pentru o categorie de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane