REZULTATE CAPACITATE 2025 EDU.RO: Peste 83% dintre elevi au medii peste 5, 75 de absolvenţi au luat 10 la Evaluare

Candidaţii pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Naţională.
Filip Stan
03 iul. 2025, 13:11
REZULTATE CAPACITATE 2025 EDU.RO: Peste 83% dintre elevi au medii peste 5, 75 de absolvenţi au luat 10 la Evaluare

REZULTATE CAPACITATE 2025 EDU.RO: Primele rezultate ale Evaluării Naţionale, publicate joi, relevă că 83,1% dintre elevii care au susţinut examenul au obţinut medii peste 5, procent mai mare decât anul trecut, când a fost sub 80%. De asemenea, 75 de absolvenţi de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10.

”Rezultatele înregistrate în sesiunea iunie 2025 a Evaluării Naţionale (EN VIII) au fost publicate astăzi, 3 iulie, ora 12:00, pe  site-ul dedicat, pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene şi în unităţile de învăţământ/centrele de examen. Examenul  a fost susţinut de 152.233 de absolvenţi ai clasei a VIII-a (din totalul celor 159.229 de absolvenţi înscrişi), context care a generat o rată de participare de 95,6%, situată, practic, la aceleaşi valori consemnate în ultimii 5 ani. Au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) 126.495 de elevi (83,1%)”, anunţă Ministerul Educaţiei

75 de absolvenţi de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece).

REZULTATE CAPACITATE 2025 EDU.RO / probe:

– Limba şi literatura română: 131.849 de elevi (86,4%) au obţinut note mai mari sau egale cu 5 (cinci). 474 de elevi au primit nota 10 (zece).

– Matematică, 116.251 de elevi (76,3%) au fost notaţi cu note mai mari sau egale cu 5. Lucrările a 919 elevi au fost notate cu 10 (zece).

– Limba şi literatură maternă: 8.361 de elevi (92,3%) au obţinut note mai mari sau egale cu 5. 130 de elevi au obţinut nota 10 (zece).

16,9% dintre elevi (25.738) au obţinut medii sub 5 (25,5% în anul 2024, 23,8% în anul 2023 şi 17,7% în anul 2022). Au fost eliminaţi pentru fraudă/tentativă de fraudă 3 elevi (lucrările lor au fost notate cu 1, conform metodologiei).

în intervalul orar 14:00 – 18:00, pot fi vizualizate lucrările scrise şi pot fi depuse contestaţiile. Acest proces continuă şi în zilele de 4 şi 5 iulie.

REZULTATE CAPACITATE 2025 EDU.RO: Candidaţii pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Naţională.

La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Depunerea contestaţiilor nu este condiţionată de vizualizarea lucrărilor. În aceeaşi măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul să depună contestaţie.

Candidaţii care vor dori să îşi vizualizeze lucrările de Evaluare Naţională vor beneficia de un timp minim de 15 minute şi pot lua cu ei un barem în alb, a declarat, pentru Educaţie Privată, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Sorin Ion a explicat că, în funcţie de numărul de cereri înregistrate în fiecare centru de examen, timpul de vizualizare poate să şi depăşească 15 minute, dacă acest lucru nu presupune o aglomerare prea mare.

Elevii care depun/transmit contestaţii completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate joi, 10 iulie. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Ulterior, în intervalul orar 14:00 – 18:00, pot fi vizualizate lucrările scrise și pot fi depuse contestațiile. Acest proces continuă și în zilele de 4 și 5 iulie.

Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul să depună contestație.

Elevii care depun/transmit contestații completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 10 iulie. Comunicarea rezultatelor se realizează anonimizat, prin coduri individuale, care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale au fost distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire la prima probă susținută.

Calendarul probelor a fost următorul: 23 iunie – Limba și literatura română; 25 iunie – Matematică; 27 iunie – Limba și literatura maternă.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Vești excelente de la reprezentanții SGR. Alte tipuri de ambalaje ar putea fi reciclate. Pentru toate acestea veți putea încasa 50 de bani pe fiecare recipient
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
Playtech.ro
Oraşul mare din România cu cea mai ieftină chirie. Pentru 350 de euro poţi sta într-un apartament cu 4 camere aici
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Măsurile fiscale care schimbă tot pe piața imobiliară. Cum vor evolua prețurile
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în București. Pe ce dată se întâmplă
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane