REZULTATE DEFINITIVAT 2025. Rezultatele inițiale înregistrate la proba scrisă desfășurată marți, 8 iulie, în cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, au fost publicate astăzi, 15 iulie, pe site-ul dedicat și în centrele de examen.
Au fost prezenți 9.169 de candidați (96,41% din totalul celor 9.510 candidați cu drept de participare), care au susținut proba scrisă la 97 de discipline în 42 de centre de examen, organizate la nivel național (câte un centru în fiecare județ). Dintre aceștia, 311 candidați (3,39%) s-au retras, 8 candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, iar lucrarea unui candidat a fost anulată în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice în materie de redactare (semne distinctive).
Prin urmare, au fost evaluate lucrările a 8.849 de candidați. Dintre acestea, lucrările a 6.111 candidaţi au primit note cuprinse între 7 și 10 (40 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 402 candidați s-a situat pe segmental de note 9,50 – 9.99). Lucrările a 622 de candidați au primit note sub 5.
În virtutea acestor rezultate, 5.784 de cadre didactice (65,36%) au promovat examenul și, implicit, au obținut definitivarea în învățământ (dintre acestea, 33 de cadre didactice au promovat examenul cu media 10). Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.
Reamintim că proba scrisă este parte constitutivă a examenului, nota obținută la această probă având o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.
Conform metodologiei, sunt în măsură să susțină proba scrisă doar candidații care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie:
Ulterior afișării, candidații pot depune contestații (la centrele de examen) astăzi, 15 iulie (până la ora 20:00) și miercuri, 16 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi transmise și prin e-mail, utilizându-se adresele de poștă electronică afișate în centrele de examen în ziua susținerii probei scrise.
Rezultatele finale se afișează în centrele de examen & pe pagina web dedicată în data de 21 iulie și vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.
Informații suplimentare se regăsesc în dosarul de presă atașat.
15_07_2025_Dosar_presa_note_initiale_proba_scrisa_definitivatREZULTATE DEFINITIVAT 2025. Primele note ale examenului de definitivat sunt aşteptate, marţi, ulterior putându-se depune contestaţii. Au fost prezenţi 8.862 de candidaţi dintre cei înscrişi. Rezultatele finale vor fi afişate în 21 iulie. În 2024, 72,58% dintre candidaţii care au susţinut proba au promovat, înaintea contestaţiilor.
Ministerul Educaţiei este aşteptat să publice, marţi, primele rezultate ale examenului de definitivare în învăţământ.
Dintre cei 9.510 candidaţi înscrişi la proba scrisă, care a avut loc în 8 iulie, au fost prezenţi 8.862. Şase candidaţi au fost eliminaţi, iar 648 nu s-au prezentat.
Rata de participare a fost de 93,2%. Examenul a fost susţinut la 99 de discipline.
REZULTATE DEFINITIVAT 2025. Contestaţiile se depun la centrele de examen în zilele de 15 iulie (până la ora 20:00) şi 16 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse şi online la adresele de e-mail comunicate de inspectoratele şcolare prin afişarea la sediul centrelor de examene în ziua susţinerii probei scrise.
Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat în data de 21 iulie. Acestea vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.
Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind obiectivul propriu-zis al examenului. Prin accesul la definitivarea în învăţământ, cadrele didactice trec de etapa de debutant şi pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Concedieri masive în învăţământ. Profesorii-suplinitori, primii sacrificaţi din septembrie
Examenul naţional pentru definitivare în învăţământ poate fi susţinut fără taxă de cel mult 3 ori.
Anul trecut, înaintea contestaţiilor, 72,58% dintre candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat au promovat. Au fost obţinute 65 de note de 10, dar 344 de candidaţi au luat note sub cinci, în uşoară scădere faţă de anul anterior.