REZULTATE DEFINITIVAT 2025. Ce note s-au luat în anul în care se anunţă concedieri masive în învăţământ

În 2024, 72,58% dintre candidaţi au promovat, înaintea contestaţiilor. Contestaţii se pot depune până la ora 20.00 şi miercuri, până la ora 12.00.
Filip Stan
15 iul. 2025, 11:05
REZULTATE DEFINITIVAT 2025. Ce note s-au luat în anul în care se anunţă concedieri masive în învăţământ

REZULTATE DEFINITIVAT 2025. Rezultatele inițiale înregistrate la proba scrisă desfășurată marți, 8 iulie, în cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, au fost publicate astăzi, 15 iulie, pe site-ul dedicat și în centrele de examen.

Au fost prezenți 9.169 de candidați (96,41% din totalul celor 9.510 candidați cu drept de participare), care au susținut proba scrisă la 97 de discipline în 42 de centre de examen, organizate la nivel național (câte un centru în fiecare județ). Dintre aceștia, 311 candidați (3,39%) s-au retras, 8 candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, iar lucrarea unui candidat a fost anulată în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice în materie de redactare (semne distinctive).

Prin urmare, au fost evaluate lucrările a 8.849 de candidați. Dintre acestea, lucrările a 6.111 candidaţi au primit note cuprinse între 7 și 10 (40 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 402 candidați s-a situat pe segmental de note 9,50 – 9.99). Lucrările a 622 de candidați au primit note sub 5.

În virtutea acestor rezultate, 5.784 de cadre didactice (65,36%) au promovat examenul și, implicit, au obținut definitivarea în învățământ (dintre acestea, 33 de cadre didactice au promovat examenul cu media 10). Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

Reamintim că proba scrisă este parte constitutivă a examenului, nota obținută la această probă având o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.

Conform metodologiei, sunt în măsură să susțină proba scrisă doar candidații care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie:

  • stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
  • calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs;
  • cel puțin media 8 – media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Ulterior afișării, candidații pot depune contestații (la centrele de examen) astăzi, 15 iulie (până la ora 20:00) și miercuri, 16 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi transmise și prin e-mail, utilizându-se adresele de poștă electronică afișate în centrele de examen în ziua susținerii probei scrise.

Rezultatele finale se afișează în centrele de examen & pe pagina web dedicată în data de 21 iulie și vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.

Informații suplimentare se regăsesc în dosarul de presă atașat.

15_07_2025_Dosar_presa_note_initiale_proba_scrisa_definitivat

REZULTATE DEFINITIVAT 2025. Primele note ale examenului de definitivat sunt aşteptate, marţi, ulterior putându-se depune contestaţii. Au fost prezenţi 8.862 de candidaţi dintre cei înscrişi. Rezultatele finale vor fi afişate în 21 iulie. În 2024, 72,58% dintre candidaţii care au susţinut proba au promovat, înaintea contestaţiilor.

Ministerul Educaţiei este aşteptat să publice, marţi, primele rezultate ale examenului de definitivare în învăţământ.

Dintre cei 9.510 candidaţi înscrişi la proba scrisă, care a avut loc în 8 iulie, au fost prezenţi 8.862. Şase candidaţi au fost eliminaţi, iar 648 nu s-au prezentat.

Rata de participare a fost de 93,2%. Examenul a fost susţinut la 99 de discipline.

REZULTATE ADMITERE MEDICINĂ 2025. Concurenţă acerbă la UMF Carol Davila, 50 de medii de 10, care a fost ultimul punctaj la buget. GRILE corecte

REZULTATE DEFINITIVAT 2025. Contestaţiile se depun la centrele de examen în zilele de 15 iulie (până la ora 20:00) şi 16 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse şi online la adresele de e-mail comunicate de inspectoratele şcolare prin afişarea la sediul centrelor de examene în ziua susţinerii probei scrise.

Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat în data de 21 iulie. Acestea vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind obiectivul propriu-zis al examenului. Prin accesul la definitivarea în învăţământ, cadrele didactice trec de etapa de debutant şi pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Concedieri masive în învăţământ. Profesorii-suplinitori, primii sacrificaţi din septembrie

Examenul naţional pentru definitivare în învăţământ poate fi susţinut fără taxă de cel mult 3 ori.

Anul trecut, înaintea contestaţiilor, 72,58% dintre candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat au promovat. Au fost obţinute 65 de note de 10, dar 344 de candidaţi au luat note sub cinci, în uşoară scădere faţă de anul anterior.

DailyBusiness
Unde să investeşti 10.000 de lei în siguranţă. Cum poţi scoate profit
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce salariu are Dan Turturică, șeful TVR. Instituția a cerut peste 30 de milioane de euro la rectificarea bugetară din 2024
Capital.ro
Doliu fără margini! A murit cea mai iubită actriță. Toată lumea e în lacrimi
Playtech.ro
Venituri noi adăugate la recalcularea pensiilor. Surprize pentru pensionari
DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Adevarul
Cât costă să-ți construiești o casă în regim propriu. Materialele de construcții s-au scumpit și cu 25%
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Ultima oră despre tezaurul dacic furat. Ce este rețeaua Hardliners
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
O șoferiță de 72 de ani a murit într-un teribil accident rutier, în Mureș. Autoturismul condus de victimă s-a izbit violent de un TIR
Cancan.ro
Cum arată acum Kelly, adolescenta frumoasă din Salvați de Clopoțel, la 32 de ani de la terminarea serialului
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
O tânără de 25 de ani, găsită în lenjerie intimă după ce a căzut de la etajul unui bloc din Iași. Ce s-a întâmplat, de fapt
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Pensionarii de până la 70 de ani, rechemați în activitate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia