Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Petre Florin Manole, a avut miercuri o întrevedere bilaterală cu ambasadorul Regatului Spaniei în România, Excelenţa Sa José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, cu care a discutat despre îmbunătăţirea mecanismelor de identificare şi sprijin pentru cetăţenii români care lucrează în Spania, dar şi acţiuni de control pentru verificarea condiţiilor de muncă. În cadrul discuţiilor, s-a decis pregătirea unui memorandum în domeniul pensiilor.
Potrivit unui comunicat al ministerului, discuţiile s-au concentrat pe consolidarea cooperării dintre cele două state în domenii de interes comun, precum piaţa muncii şi sistemul de pensii.
”Cei doi oficiali au stabilit că este necesară întărirea colaborării dintre Inspecţia Muncii din România şi cea din Regatul Spaniei. În acest sens, s-a discutat despre elaborarea unui plan de acţiune comun, care să vizeze îmbunătăţirea mecanismelor de identificare şi sprijin pentru cetăţenii români care lucrează în Spania, acţiuni de control pentru verificarea condiţiilor de muncă, precum şi creşterea nivelului de conştientizare în rândul acestora, cu privire la drepturile şi beneficiile lor ca angajaţi în Spania”, arată comunicatul.
În plus, s-a decis pregătirea unui memorandum/acord/protocol în domeniul pensiilor, pentru a eficientiza transmiterea de documente între instituţiile resaponsabile din cele două ţări şi pentru a scurta timpii de aşteptare privind calculul pensiei pentru cetăţenii români care au desfăşurat activitate în România şi Spania.
”În acest sens, vor începe discuţiile tehnice pentru corelarea sistemelor informatice ale caselor de pensii din cele două state, în vederea facilitării schimbului de informaţii, precum şi pentru aplicarea aceloraşi norme, astfel încât să fie evitată frauda în domeniu şi să fie asigurată stabilirea corectă a cuantumului pensiei”, arată ministrul Muncii.
Pensia în Spania. Condiții mai accesibile pentru români
Deși mulți români din diaspora au auzit de schimbările recente din legislația pensiilor din România, puțini știu că regulile de pensionare din alte țări, precum Italia și Spania, sunt diferite. În prezent, un număr semnificativ de români lucrează în aceste state, iar condițiile de pensionare variază semnificativ de la o țară la alta.
Spre deosebire de Italia, Spania oferă o reglementare mai flexibilă pentru românii care doresc să se pensioneze. În acest caz, vârsta minimă pentru pensionare este de 66 de ani, iar românii trebuie să fi contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de asigurări sociale din Spania.
Citește și : Cum este afectată vechimea de noul mod de calcul pentru stagiul de cotizare. Modificările anunţate de CNPP
Dacă o persoană a muncit în alte state membre ale Uniunii Europene, dreptul la pensie este reglementat printr-un mecanism comun al UE, care permite acordarea pensiei în conformitate cu reglementările naționale ale fiecărei țări, dar și ale legislației europene.
Acest sistem este cunoscut sub numele de „pro rata temporis”, ceea ce înseamnă că pensia se calculează proporțional cu perioada de cotizare realizată în fiecare stat european în care persoana a lucrat.
Reglementările UE pentru pensionarea românilor
Este esențial de reținut că românii care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană trebuie să respecte regulile de pensionare ale fiecărui stat în care au fost asigurați.
De asemenea, pentru a beneficia de pensie, este necesar să îndeplinească cerințele de vârstă și cotizare ale statului în care solicită pensia.
Pe lângă aceste condiții specifice, trebuie subliniat faptul că legislațiile naționale ale fiecărei țări europene stabilesc, la momentul pensionării, valoarea pensiei. Astfel, fiecare stat va acorda pensia proporțional cu perioadele de cotizare realizate pe teritoriul său.
Stagiul de cotizare în România
Pentru românii care au lucrat în România și doresc să primească pensie, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Persoanele care îndeplinesc această condiție și care ating vârsta legală de pensionare vor beneficia de pensia minimă, care în prezent se ridică la 1.281 de lei pe lună.
Aceste reglementări fac parte din sistemul național de pensii, care diferă semnificativ față de cel din alte țări ale Uniunii Europene.
Noua lege a pensiilor, întrată în vigoare la 1 septembrie 2024, îi obligă pe anumiți pensionari să trimită la Casa de Pensii certificatul de viață. Acesta trebuie trimis de două ori pe an, iar în caz contrar, seniorii pot rămâne fără pensii.
Pensionarii care sunt stabiliți în străinătate, adică nu sunt rezidenți ai României, au obligația de a trimite certificatul de viață la Casa de Pensii, conform Legii nr. 360/2023. Documentul va trebui să fie trimis semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată.
Certificatul de viață trebuie trimis în perioada 1 ianuarie – 31 martie, pentru prima verificare din cursul anului calendaristic, dar și în perioada 1 iulie – 30 septembrie, pentru a doua verificare din cursul anului calendaristic.
Persoanele ce nu trimit certificatul de viață nu vor mai primi pensia, astfel că sunt obligați să îl trimită la Casa de Pensii prin email, la adresele de email ale caselor județene de pensii, dar și prin poștă, la adresa casei județene de pensii sau fax. Pensionarii nerezidenți ce aleg să îl trimită prin email vor trebui să completeze și să semneze documentul, urmând să îl scaneze în format PDF sau JPEG.
Certificatul de viață va trebui să fie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, așa încât această autoritate să ateste existența beneficiarilor nerezidenți aflați în plată.
„Sintagma „autorități legale” se referă la instituții de pensii ori de securitate socială, autorități administrative locale, misiuni diplomatice, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, asociații de români cu personalitate juridică din diverse state, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare:
Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL- UIL) din Italia etc”, potrivit cnpp.ro .
Ce date completează pensionarul în certificatul de viață
Certificatul de viață este format din trei categorii: A, B și C. Partea A va fi completată de către Casa Teritorială de Pensii în evidența căreia se află beneficiarul nerezident.
Pensionarii își vor trece datele personale în partea B, mai exact:
Partea C a certificatului de viață va fi completată de către autoritatea în fața căreia se prezintă beneficiarul nerezident.