Ministrul Muncii, Florin Manole, anunţ despre pensiile românilor din străinătate

Florin Manole a avut discuţii cu ambasadorul Regatului Spaniei în România despre îmbunătăţirea mecanismelor de sprijin pentru cetăţenii români care lucrează în Spania. S-a decis pregătirea unui memorandum în domeniul pensiilor.
Filip Stan
03 iul. 2025, 08:47
Ministrul Muncii, Florin Manole, anunţ despre pensiile românilor din străinătate

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Petre Florin Manole, a avut miercuri o întrevedere bilaterală cu ambasadorul Regatului Spaniei în România, Excelenţa Sa José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, cu care a discutat despre îmbunătăţirea mecanismelor de identificare şi sprijin pentru cetăţenii români care lucrează în Spania, dar şi acţiuni de control pentru verificarea condiţiilor de muncă. În cadrul discuţiilor, s-a decis pregătirea unui memorandum în domeniul pensiilor.

Ministrul Muncii anunță un memorandum pentru pensiile celor care au muncit și în România, și în Spania

Potrivit unui comunicat al ministerului, discuţiile s-au concentrat pe consolidarea cooperării dintre cele două state în domenii de interes comun, precum piaţa muncii şi sistemul de pensii.

Cei doi oficiali au stabilit că este necesară întărirea colaborării dintre Inspecţia Muncii din România şi cea din Regatul Spaniei. În acest sens, s-a discutat despre elaborarea unui plan de acţiune comun, care să vizeze îmbunătăţirea mecanismelor de identificare şi sprijin pentru cetăţenii români care lucrează în Spania, acţiuni de control pentru verificarea condiţiilor de muncă, precum şi creşterea nivelului de conştientizare în rândul acestora, cu privire la drepturile şi beneficiile lor ca angajaţi în Spania”, arată comunicatul.

EXCLUSIV Florin Manole, ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii, salarii și vouchere. Românii care primesc bani de la stat în perioada următoare

În plus, s-a decis pregătirea unui memorandum/acord/protocol în domeniul pensiilor, pentru a eficientiza transmiterea de documente între instituţiile resaponsabile din cele două ţări şi pentru a scurta timpii de aşteptare privind calculul pensiei pentru cetăţenii români care au desfăşurat activitate în România şi Spania.

În acest sens, vor începe discuţiile tehnice pentru corelarea sistemelor informatice ale caselor de pensii din cele două state, în vederea facilitării schimbului de informaţii, precum şi pentru aplicarea aceloraşi norme, astfel încât să fie evitată frauda în domeniu şi să fie asigurată stabilirea corectă a cuantumului pensiei”, arată ministrul Muncii.

Pensia în Spania. Condiții mai accesibile pentru români

Deși mulți români din diaspora au auzit de schimbările recente din legislația pensiilor din România, puțini știu că regulile de pensionare din alte țări, precum Italia și Spania, sunt diferite. În prezent, un număr semnificativ de români lucrează în aceste state, iar condițiile de pensionare variază semnificativ de la o țară la alta.

Spre deosebire de Italia, Spania oferă o reglementare mai flexibilă pentru românii care doresc să se pensioneze. În acest caz, vârsta minimă pentru pensionare este de 66 de ani, iar românii trebuie să fi contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de asigurări sociale din Spania.

Citește și : Cum este afectată vechimea de noul mod de calcul pentru stagiul de cotizare. Modificările anunţate de CNPP

Dacă o persoană a muncit în alte state membre ale Uniunii Europene, dreptul la pensie este reglementat printr-un mecanism comun al UE, care permite acordarea pensiei în conformitate cu reglementările naționale ale fiecărei țări, dar și ale legislației europene.

Acest sistem este cunoscut sub numele de „pro rata temporis”, ceea ce înseamnă că pensia se calculează proporțional cu perioada de cotizare realizată în fiecare stat european în care persoana a lucrat.

Reglementările UE pentru pensionarea românilor
Este esențial de reținut că românii care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană trebuie să respecte regulile de pensionare ale fiecărui stat în care au fost asigurați.

De asemenea, pentru a beneficia de pensie, este necesar să îndeplinească cerințele de vârstă și cotizare ale statului în care solicită pensia.

Pe lângă aceste condiții specifice, trebuie subliniat faptul că legislațiile naționale ale fiecărei țări europene stabilesc, la momentul pensionării, valoarea pensiei. Astfel, fiecare stat va acorda pensia proporțional cu perioadele de cotizare realizate pe teritoriul său.

Stagiul de cotizare în România
Pentru românii care au lucrat în România și doresc să primească pensie, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Persoanele care îndeplinesc această condiție și care ating vârsta legală de pensionare vor beneficia de pensia minimă, care în prezent se ridică la 1.281 de lei pe lună.

Aceste reglementări fac parte din sistemul național de pensii, care diferă semnificativ față de cel din alte țări ale Uniunii Europene.

Pensii 2025. Seniorii pot rămâne fără pensie dacă nu își trimit certificatul de viață la Casa de Pensii. Data până la care poate fi trimis

Noua lege a pensiilor, întrată în vigoare la 1 septembrie 2024, îi obligă pe anumiți pensionari să trimită la Casa de Pensii certificatul de viață. Acesta trebuie trimis de două ori pe an, iar în caz contrar, seniorii pot rămâne fără pensii.

Pensionarii care sunt stabiliți în străinătate, adică nu sunt rezidenți ai României, au obligația de a trimite certificatul de viață la Casa de Pensii, conform Legii nr. 360/2023. Documentul va trebui să fie trimis semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată.

Certificatul de viață trebuie trimis în perioada 1 ianuarie – 31 martie, pentru prima verificare din cursul anului calendaristic, dar și în perioada 1 iulie – 30 septembrie, pentru a doua verificare din cursul anului calendaristic.

Persoanele ce nu trimit certificatul de viață nu vor mai primi pensia, astfel că sunt obligați să îl trimită la Casa de Pensii prin email, la adresele de email ale caselor județene de pensii, dar și prin poștă, la adresa casei județene de pensii sau fax. Pensionarii nerezidenți ce aleg să îl trimită prin email vor trebui să completeze și să semneze documentul, urmând să îl scaneze în format PDF sau JPEG.

Certificatul de viață va trebui să fie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, așa încât această autoritate să ateste existența beneficiarilor nerezidenți aflați în plată.

„Sintagma „autorități legale” se referă la instituții de pensii ori de securitate socială, autorități administrative locale, misiuni diplomatice, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, asociații de români cu personalitate juridică din diverse state, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare:

Citește și : PENSII 2025. Stagiu de cotizare mai mare pentru românii cu studii superioare. Condiția esențială care trebuie îndeplinită

Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL- UIL) din Italia etc”, potrivit cnpp.ro .

Ce date completează pensionarul în certificatul de viață

Certificatul de viață este format din trei categorii: A, B și C. Partea A va fi completată de către Casa Teritorială de Pensii în evidența căreia se află beneficiarul nerezident.

Pensionarii își vor trece datele personale în partea B, mai exact:

  • datele personale – numele si prenumele, numele si prenumele purtate anterior
  • cetățenie
  • date cu privire la naștere – data, locul și țara
  • codul personal de asigurări sociale în România – codul numeric personal înscris în cartea de identitate/ buletinul de identitate
  • adresa de domiciliu – din străinătate
  • adresa și detalii bancare: numele beneficiarului așa cum este înregistrat la bancă, denumirea băncii, adresa băncii, cod de identificare bancară (BIC/SWIFT), număr de cont bancar internațional (IBAN)
  • semnătura pensionarului

Partea C a certificatului de viață va fi completată de către autoritatea în fața căreia se prezintă beneficiarul nerezident.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Produsul Lidl pe care o să fie bătaie în weekendul 5-6 iulie. E la promoție, are o reducere de peste 30% și în ultimii ani numai oamenii bogați și-au permis așa ceva. Oferta retailerului e bună, se aplică în magazinele din toată țara, dar prețurile mici nu se opresc aici
Capital.ro
Viktor Orban cutremură România: Există unguri pregătiți să acționeze, Ungaria nu va lăsa Transilvania!
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Orban, mesaj care pune România pe jar. Premierul a ajuns în țara noastră
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Fonduri de 250.000 de euro pentru o categorie de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc