Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit, joi, de la ora 9.00, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional pentru a discuta măsurile propuse de Guvern, în actualul context economic şi social, întrevederea fiind în derulare.
„Astăzi, 3 iulie 2025, începând cu ora 09:00, Prim-ministrul Ilie Bolojan a invitat la Palatul Victoria reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional pentru a discuta măsurile propuse de Guvern în actualul context economic şi social”, menţionează Blocul Naţional Sindical (BNS) într-o informare de presă.
„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a crește credibilitatea pe piețele financiare și în rândul investitorilor, cât și de soluții care să corecteze nedreptățile și dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetățenilor noștri. Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat prim-ministrul Ilie Bolojan.
La consultările de astăzi de la Palatul Victoria, reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor au discutat despre măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea veniturilor, precum și despre impactul social și economic al acestora.
Premierul Ilie Bolojan a precizat că propunerile reprezentanților sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.
Din partea BNS, la această întâlnire participă Mircea Burlacu, vicepreşedinte al confederaţiei. BNS precizează că această întâlnire nu are caracterul unei reuniuni formale a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS), ci este o consultare directă între Guvern şi organizaţiile sindicale reprezentative.
Miercuri, premierul Ilie Bolojan a anuntat că primul pachet de măsuri va fi adoptat prin asumarea răspunderii până săptămâna viitoare şi că vor reaşeza TVA la 2 cote – cota de 11% şi cota de 21%, cota redusă urmând să rămână la medicamente, alimente, apă, lemne de foc, energie termică.
„Vom reaşeza taxa pe valoare adăugată la două cote. Astăzi avem trei cote, de 5, de 11 şi de 19%. Cele două cote la care propunem reaşezarea sunt cota de 11% şi cota de 21%. La cota redusă vor rămâne, aşa cum a fost şi până acum, medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă şi canalizare, apa pentru irigaţii, cărţile, lemnele de foc şi energia termică. Propunem de asemenea ca şi industria Horeca să rămână la acest nivel”, a anunţat şeful Executivului.
Bolojan a arătat că acest lucru se va face în aşa fel încât în luna octombrie să se facă o analiză din care să rezulte dacă ne-au crescut încasările din această zonă. „Dacă ele nu vor creşte în urma măsurilor care vor fi luate, atunci cu siguranţă şi această industrie are şanse mari ca de la sfârşitul anului să intre la cota ridicată. Toate celelalte componente vor fi această cota de 21%”, a precizat el.
Premierul a mai anunţat creşterea accizelor la combustibili, ţigări şi alcool. „E o creştere de bază de 10% care se propune pentru băuturile alcoolice, pentru combustibil. La combustibil, la motorină, va funcţiona o schemă de restituire parţială a acestei creşteri către companiile care asigură transportul în România, în aşa fel încât acest şoc să fie parţial atenuat. De asemenea, va creşte şi acciza pentru ţigări”, a anunţat premierul.
Potrivit premierului, un al treilea element important este creşterea numărului de contributori la Casa Naţională de Sănătate, în condiţiile în care în prezent, sunt puţin peste 6 milioane de contributori şi peste 16 milioane de beneficiari.
„Practic, nu avem cum, cu aceste dezechilibre totale, să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiţii foarte bune pentru pacienţi, investiţii importante. Prin urmare, măsurile propuse urmăresc creşterea numărului de contributori. Ele înseamnă două direcţii:; aplicarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la pensiile mari de peste 3.000 de lei şi eliminarea unor excepţii, în aşa fel încât să creştem numărul de contribuabili de la puţin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili şi măcar jumătate, nu o treime din beneficiari, să contribuie la acest lucru”, a subliniat premierul.
El a menţionat că, spre exemplu, „la o pensie de 4.000 de lei se va plăti 10% pe diferenţa dintre 4.000 şi 3.000, deci 10% pe 1.000, adică 100 de lei”.
Premierul a mai spus că toate aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august. Cele cinci mari confederaţii sindicale din România – CNS Cartel Alfa, CNSLR — Frăţia, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi CNS Meridian reclamă că au fost „eliminate de la consultarea reală” pe tema măsurilor de austeritate adoptate de Guvern şi solicită premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgenţă.
„Nu noi, salariaţii, nu noi, organizaţiile sindicale ne facem vinovaţi de situaţia dezastruoasă în care se află bugetul Românei”, transmit sindicaliştii, anunţând proteste şi chiar grevă generală dacă „nu se ajunge la un numitor comun” privind măsurile anunţate.
Începând de luni, sute de angajaţi din aparatul bugetar au protestat, în faţa instituţiilor din care fac parte, faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care le plafonează sporul de condiţii vătămătoare de muncă la 300 de lei brut şi le reduce veniturile salariale lunare, măsură intrată în vigoare de la 1 iulie.
Vasile Marica, după întâlnirea cu Nazare: Domnul ministru a infirmat zvonurile privind reducerea de personal sau zile de concediu neplătite. Accentul e pe tăierea cheltuielilo
Preşedintele Federaţiei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, joi, după întâlnirea cu ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, că acesta a infirmat „zvonurile” privind reducerea de personal sau acordarea a cinci zile de concediu neplătite, cu scopul reducerii cheltuielilor. Marica a spus că în acest moment, accentul este pe tăierea cheltuielilor şi pe efortul pe care trebuie să-l facă toată lumea pentru acest lucru.
„Domnul ministru le-a infirmat (n. red. zvonurile despre concedieri şi zile de concediu neplătite) şi a zis că nu există aşa ceva şi că în pachetul de măsuri pe care îl avem acum pe site, la ora 10.00 am înţeles că l-a pus pe site, nu există acest lucru că va fi cineva dat afară sau ceva de genul ăsta. În perioada asta, accentul este pe tăierea cheltuielilor şi pe efortul pe care trebuie să-l facă toată lumea pentru treaba asta”, a declarat Vasile Marica.
Liderul sindical a adăugat că, în acelaşi timp, a atras atenţia ministrului Finanşelor că efortul de colectare îl fac „colegii” din finanţe şi că acest efort nu se poate face „diminuând salariile şi stabilind un venit mai mic pentru cei care colectează”.
„Şi, ca drept dovadă, din cauza destabilizării, au scăzut veniturile luna asta undeva la 60%, pentru că foarte mulţi dintre colegii noştri s-au demobilizat, să zic aşa, iar angajamentele pe care le avem sunt întotdeauna să ne facem datoria, dar nu poţi să diminuezi veniturile la toată lumea, iar alte ministere, şi chiar dau exemplul Ministerului Fondurilor Europene, unde încearcă să-şi menţină sporurile şi privilegiile în defavorea noastră, care colectăm”, a afirmat Marica.
Liderul sindical a mai spus că a avut a doua discuţie cu preşedintele ANAF, „pe probleme tehnice, de insolvenţă, de TVA, de colectare”.
„Am venit cu soluţii în aşa fel încât colectarea să se îmbunătăţească, aşa încât să contribuim cu toţii. Nu se vor face reorganizări în zona asta deloc în perioada următoare şi încercăm să îmbunătăţim colectarea. Ne-a solicitat, şi noi am spus că îmbunătăţim colectarea, dar cu condiţia ca şi dânşii să se ţină de cuvânt, să putem mări veniturile colegilor noştri, unu la mână, doi, să facem o funcţie specifică în Ministerul de Finanţe, dacă tot preşedintele României, premierul a declarat-o că este de importanţă naţională şi de importanţă strategică, atunci trebuie să facem din instituţia asta o instituţie de elită. Noi am cerut şi lucrul ăsta şi acum o să ne retragem să vedem ce spun colegii noştri din teritoriu legat de acţiunile de protest pe care le avem în derulare la ora actuală, sunt colegii ai noştri în stradă şi vom lua o decizie pe care o vom comunica ulterior ce vom face în continuare cu acţiunile de protest”, a încheiat Marica.