Ortodoxe: Sfântul Andrei Criteanul
Greco-catolice: Sf. aep. Andrei Cretanul
Romano-catolice: Sf. Elisabeta a Portugaliei; Ff. Piergiorgio Frassati; Maria Crocifissa Curcio, călug.
Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în jurul anului 660, în orașul Damasc, într-o familie creștină. Nu a vorbit deloc până la vârsta de 7 ani, rostind primele cuvinte abia după ce a primit Sfânta Împărtășanie.
Avea doar 15 ani când decide să intre în monahism, devenind călugăr în Frăția Sfântului Mormânt din Ierusalim. A fost remarcat rapid pentru înțelepciunea sa și a devenit secretar al patriarhului de Ierusalim. În anul 685, a participat, ca trimis oficial, la Sinodul al VI-lea Ecumenic de la Constantinopol, unde s-a opus ereziei monotelite, o doctrină greșită care susținea că Hristos avea o singură voință.
Citeste si RUGĂCIUNEA care aduce LINIȘTE și SPALĂ păcatul. Cuvintele care ÎNALȚĂ sufletul și CURĂȚĂ mintea
După sinod, s-a stabilit la Constantinopol, unde a condus mai multe instituții de ajutor social, printre care un orfelinat și o casă pentru bătrâni.
În anul 692, a fost ales episcop în insula Creta, la Gortyna, de unde i se trage și numele de „Criteanul”. Aici, a ridicat biserici, a întemeiat mănăstiri și a inițiat numeroase acțiuni caritabile. A fost, totodată, un susținător al educației și i-a ajutat pe creștinii care sufereau din cauza invaziilor musulmane.
Sfântul Andrei Criteanul a murit în anul 740, în timpul unei călătorii de întoarcere din Constantinopol spre Creta, potrivit crestinortodox.ro
După trecerea sa la cele veșnice, moaștele au fost duse la Constantinopol. În sec al XIV-lea, faimosul pelerin rus Ștefan din Novgorod mărturisește, în scrierile sale, faptul că a văzut sfintele moaște ale Sfântului Andrei Cretanul într-o mânăstire constantinopolitană dedicată acestuia.
Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curaţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Andrei, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.