Măsurile privind majorările de taxe și impozite pentru reducerea deficitului au deja efecte pe piețele financiare.
„Primele efecte ale pachetului fiscal propus de Guvernul Bolojan: scad costurile de împrumut. ROBOR sub 7% pentru prima dată după prezidențiale. Față de finalul zilei de marți, 1 iulie, România se împrumută mai ieftin cu aproximativ 3 până la 15 bps, semn că măsurile privind majorările de taxe și impozite pentru reducerea deficitului sunt acceptate de către investitori”, a scris instituția într-o postare pe Facebook.
Ministerul Finanțelor mai precizează, în aceeași postare, că au scăzut semnificativ costurile de împrumut: titlurile în lei: -3 / -15 bps, scăderi mai mari la maturități >4 ani; Euroobligațiuni în EUR: -20 / -35 bps, cele pe >5 ani coboară și mai mult; Euroobligațiuni în USD: -15 / -30 bps; ROBOR 3M a revenit sub 7%, la 6,99% (prima dată din mai).
„Anunțul pachetului de măsuri are deja un impact semnificativ în piețe. La licitațiile de astăzi pe piața internă, am anunțat o suma de 800 de milioane de lei și am avut o cerere de aproximativ 5 ori mai mare, mai ales pentru scadența mai lungă de 9 ani. Randamentele la care am emis sunt sub piață secundară cu aprox 5-10 bps, în condițiile în care am adjudecat aproximativ 3 mld lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, citat în postare.
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99% pe an, de la 7,04% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate pe Banca Națională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a început să crească din dată de 6 mai, la două zile după primul tur al alegerilor prezidențiale, când a urcat la 6,08% pe an. Indicele la șase luni a coborât la 7,09% pe an, de la 7,13%, în ședința de joi, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,19% de la 7,25%.
Reacțiile nu au întârziat să apară, mai mulți utilizatori exprimându-și opinia în secțiunea de comentarii.
„În Aprilie era 5.9% ROBOR la 3 luni, Mai aveți ceva până ajungeți acolo…. Dar nu e problema, vă poate spune orice economist că în 3 luni nu o să mai aveți venituri nici cât până acuma. Orice mărire de taxe în criză nu face decât să scadă și mai mult veniturile… Se presupune că sunteți economiști… Poate vorbiți și cu premierul..”, a scris un utilizator.