Guvernul a dat undă verde pentru creșterile de taxe și impozite. Va fi PRĂPĂD de la 1 august 2025! Pachetul cu măsurile fiscale merge în Parlament

Guvernul condus de premierul Ilie Bolojan va adopta un pachet complex de măsuri fiscale prin procedura angajării răspunderii în fața Parlamentului, într-o ședință programată pentru luni după-amiază. Una dintre cele mai controversate modificări este creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 19% la 21%, alături de alte măsuri fiscale și bugetare menite să stabilizeze finanțele publice.
Irina Dumitrescu
04 iul. 2025, 17:50
Guvernul a dat undă verde pentru creșterile de taxe și impozite. Va fi PRĂPĂD de la 1 august 2025! Pachetul cu măsurile fiscale merge în Parlament

După o întâlnire cu sindicatele și patronatele, în urma căreia nu a fost modificată vreo prevedere din pachetul fiscal, miniștrii reuniți vineri în ședința de Guvern au discutat forma proiectului de lege care va fi oferită Parlamentului.

„Avem pe ordinea de zi un proiect de lege foarte important, cel care reglementează pachetul de măsuri fiscal-bugetare în așa fel încât în această după-amiază, să declanșăm procedura de adoptare a acestui proiect prin asumarea răspunderii”, a explicat Bolojan la începutul ședinței Executivului.

În weekend, senatorii și deputații au posibilitatea de a depune amendamente la proiectul de lege, urmând ca, luni dimineață, Guvernul să se reunească pentru a decide asupra versiunii finale a pachetului. În aceeași zi, premierul va merge în Parlament pentru a-și asuma răspunderea pe actul normativ.

Înaintea deciziei, Guvernul s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Însă, în ciuda acestor consultări, proiectul nu a suferit modificări. Miniștrii au analizat forma finală a actului normativ într-o ședință specială, în care s-a convenit declanșarea procedurii de angajare a răspunderii.

Vezi și Ilie Bolojan, furibund la adresa sinecuriştilor: Am tolerat o zonă de clientelă politică, de lipitori. Companiie de stat au fost căpuşate!

Calendarul este strâns, deoarece marți, 8 iulie, la Bruxelles va avea loc reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (EcoFin), unde ministrul Alexandru Nazare trebuie să prezinte pachetul de reforme fiscale.

Ce presupune angajarea răspunderii

Mecanismul alegerii angajării răspunderii este prevăzut de Constituție și permite Guvernului să adopte o lege rapid, fără dezbatere parlamentară. După prezentarea în Parlament, opoziția are la dispoziție 3 zile pentru a depune o moțiune de cenzură.

Dacă moțiunea este adoptată, Guvernul este demis, iar proiectul considerat respins. În lipsa unei astfel de moțiuni sau dacă aceasta eșuează, proiectul de lege intră automat în vigoare.

Opoziția, formată în prezent din AUR, POT și S.O.S. România, a depus deja o moțiune de cenzură în sesiunea anterioară, încheiată pe 1 iulie. Totuși, Constituția permite depunerea unei noi moțiuni atunci când Guvernul își angajează răspunderea, făcând din această procedură o excepție importantă.

Conținutul pachetului fiscal

Pachetul legislativ propune, printre altele:

Creșterea cotei standard a TVA de la 19% la 21%

Introducerea unei cote reduse de 11% pentru alimente, medicamente și sectorul HoReCa

Majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%

Creșterea accizelor la tutun, alcool și carburanți cu 10%

Înghețarea salariilor și pensiilor din sectorul public pentru anul 2026

Obligativitatea plății contribuției la sănătate pentru pensionarii cu pensii mai mari de 3.000 de lei

Impozit special pentru profiturile băncilor și câștigurile din jocuri de noroc

Executivul susține că aceste măsuri sunt indispensabile pentru asigurarea sustenabilității financiare a serviciilor publice. Estimările guvernamentale arată că veniturile bugetare ar putea crește cu 9,5 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile vor fi reduse cu 1,2 miliarde de lei în 2025.

Citește și Ilie Bolojan loveşte cu rigla în profesori şi susţine creşterea normei didactice: „E tot un fel de fraudă! Nu este o tragedie să predai 20 de ore”

Aviz negativ din partea CES

Deși Guvernul merge înainte cu proiectul, Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz negativ. Deși consultativ, acest aviz ridică o serie de semnale de alarmă.

Membrii CES consideră că proiectul fiscal nu respectă principiile echității și progresivității și că apasă fiscal populația cu venituri mici și medii. Totodată, critică lipsa unor măsuri tranzitorii care să protejeze categoriile vulnerabile.

În ceea ce privește majorarea TVA, CES avertizează că aceasta va avea un efect imediat asupra prețurilor bunurilor de consum curente și va reduce accesul populației la produse cheie. De asemenea, lipsa unor perioade de tranziție, mecanisme de informare și compensații este văzută ca o problemă majoră.

CES mai solicită ca și cota redusă de TVA pentru HoReCa să includă explicit și cafenelele, precum și preparatele pe bază de cafea, pentru a evita ambiguitățile administrative și aplicarea discriminatorie a legislației.

Consiliul Economic și Social concluzionează că proiectul de lege este insuficient fundamentat din punct de vedere al impactului social și că nu oferă protecție reală celor vulnerabili. Potrivit CES, lipsa unor corecții poate conduce la o deteriorare semnificativă a nivelului de trai, pierderea încrederii în instituțiile statului și chiar la creșterea radicalismului social, cu efecte directe asupra stabilității democrației românești.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african