O nouă metodă de fraudă cibernetică face victime în România, prin intermediul WhatsApp. Infractorii preiau controlul conturilor de utilizator și, folosind identitatea acestora, trimit mesaje de ajutor financiar urgent către contactele din agendă.
Escrocii reușesc să compromită un cont de WhatsApp prin metode de phishing sau prin obținerea codului de verificare trimis prin SMS. Intrați în cont, trimit mesaje către toate contactele, cerând bani sub pretextul unui împrumut.
Citește și: Afacerea „paharul” face ravagii în România. Noua escrocherie prin care este fraudat sistemul SGR
Metoda este simplă și dă roade: un mesaj aparent inofensiv, trimis de un priete cunoscut, poate duce la golirea contului bancar al victimei.
„Împrumută-mi, te rog, 1.800 de lei și ți-i dau mâine”- acesta este mesajul pe care l-a primit chiar Gabriela Folcuț, directorul executiv al Asociației Române a Băncilor. Aceasta a dezvăluit că a fost ținta unei tentative de fraudă pe WhatsApp, potrivit Antena 3.
„Infractorii sunt extrem de inventivi. De data aceasta vorbim despre o fraudă pe WhatsApp. Probabil că vi s-a întâmplat și dumneavoastră să primiți un mesaj de la un cunoscut din lista de contacte. La fel am primit și eu”, a spus Gabriela Folcuț.
Ea a precizat că astfel de mesaje, transmise în numele unei persoane apropiate, pot părea autentice, mai ales când invocă o situație urgentă sau o criză financiară de moment: „Am primit și mesaje care îmi cereau să votez pentru diverse personaje. Trebuie să fim extrem de vigilenți”.
Experții în securitate cibernetică recomandă ca, înainte de a răspunde unui astfel de mesaj, să verificați autenticitatea solicitîrii sunând direct prietenul din agendă care îți solicită ajutorul.
Nu trimite bani fără să confirmi telefonic cu persoana în cauză, prin apel sau o altă platformă sigură. Nu accesa linkuri suspecte și nu partaha codurile de verificare primite prin SMS.
„Protejarea codului de verificare este esențială. Aceste informații nu trebuie comunicate nici măcar persoanelor cunoscute, pentru că pot fi victime ale unui cont compromis”, a declarat Gabriela Folcuț.