Economiștii de la ING Bank nu văd în culori optimiste viitorul economiei românești în a doua jumătate din 2025. Avertismentul lor – măsurile fiscale anunțate pentru resuscitarea bugetului și creșterea facturilor la energie vor duce rata inflației spre 8 la sută.
De asemenea, date fiind consumul în scădere și economia ce deja crește foarte lent, este tot mai probabilă o stagnare în acest an. Experții mai avertizează că trebuie luate în calcul chiar o recesiune ușoară sau o contracție a economiei.
Creșterea inflației va veni logic, la fel ca la precedentele majorări de taxe pe consum.
Citește și Anunț major pentru românii cu bani ascunși în casă. Ce se întâmplă cu numerarul de la 1 august 2025
”Pe termen scurt, se așteaptă ca presiunile inflaționiste să crească din cauza facturilor la energie mai mari începând din iulie, amplificate de creșterile TVA-ului și accizelor începând din august”, spune Ștefan Posea, economist la ING Bank România, citat de profit.
Experții ING anticipează ca inflația să urce de la 5,5 la sută în mai la 7,5 – 8 la sută în lunile următoare și să se stabilizeze undeva la 7,5 la sută la sfârșitul anului.
În mai, Banca Națională a României (BNR) majorase prognoza de inflație pentru sfârșitul lui 2025, de la 3,8 la 4,6 la sută. După creșterea taxelor, va urma, probabil, o nouă revizuire.
”În cele din urmă, aceste creșteri de impozite nu prind cel mai bine consumul privat”, explică economistul de la ING.
Tot Ștefan Posea consideră că încrederea consumatorilor s-a diluat față de începutul anului. Așteptările sunt acum că șomajul va crește, în timp ce înghețarea salariilor de la stat și a pensiilor măresc tendințele de economisire preventivă.
Pe de altă parte, reducerea cheltuielilor statulului, pe care guvernul a promis că o va anunța în iulie, ar urma să ducă la scăderea cererii, este de părere expertul de la ING.
Cât privește proiecția de creștere economică (0,8 la sută pentru acest an dată de ING, printre cele mai pesimiste la momentul actual), aceasta ar putea fi prea optimistă. Creșterea ar fi mai degrabă mai aproape de zero – dacă economia ar stagna în termeni trimestriali pentru restul anului, creșterea ar fi de doar 0,3 la sută anul acesta, arată Posea.
În acest context, nu trebuie exclus scenariul unei recesiuni ușoare.
”Având în vedere traiectoria actuală, riscul ca economia să intre într-o recesiune ușoară sau chiar să înregistreze o contracție pe tot parcursul anului nu poate fi exclus în totalitate. Aceste evoluții vor crește probabil preocupările legate de dinamica economică aflate pe radarul factorilor de decizie politică și nu ar fi neașteptat să vedem niște tonuri ușor moderate în viitorul comunicat de presă (al BNR)”, spune economistul de la ING.
Conform estimărilor făcute de ING, BNR va menține politica monetară prudentă, cel puțin până în primul trimestru al anului viitor, câtă vreme nu se deteriorează semnificativ perspectivele de creștere economică.
”Aceasta implică menținerea ratei cheie la 6,50 la sută și menținerea unei abordări prudente a gestionării lichidității. Dincolo de acest punct, în funcție de evoluția decalajului de producție, BNR ar putea chiar lua în considerare luarea unor măsuri preventive pentru a sprijini creșterea – posibil înainte ca presiunile inflaționiste actuale să se diminueze complet din cauza efectelor de bază”, spune economistul ING.
Bugetul de stat pe 2025 a fost construit cu o creștere economică de 2,5 la sută și o inflație de 3,8 la sută, mai notează sursa citată.