Guvernul Ilie Bolojan își asumă în fața Parlamentului măsurile de austeritate pregătite pentru reducerea deficitului bugetar de peste 9% din PIB și pentru crearea unei „ordini în finanțele țării”.
Ilie Bolojan susține că măsurile trebuie luate din scurt, că nu sunt populare și că se bazează pe cele trei direcții de acțiune prezentate de către acesta la preluarea mandatului: ordine în finanțele țării, buna guvernare, respectul pentru cetățeni.
„Vin astăzi în fața dvs. și a tuturor românilor pentru a angaja răspunderea Guvernului României pentru primul pachet de măsuri fiscale și bugetare. Suntem nevoim să îl luăm într-o perioadă foarte scurtă.
Nu este un gest ușor, nici pentru mine, nici pentru colegii mei, înțelegând greutățile care vor apărea pentru cetățeni. Este o urgență națională și un act de responsabilitate. Așa cum am afirmat la preluarea mandatului, direcțiile de acțiune rămân neschimbate: ordine în finanțele țării, buna guvernare, respectul pentru cetățeni.
Respectul începe prin a le spune adevărul și prin a-mi asuma responsabilitatea. România a avut anul trecut cel mai mare deficit din UE, peste 9,3% din PIB. Așa cum am mai spus, pentru fiecare 100 de lei încasați, statul a cheltuit 132 de lei, iar pentru asta România s-a împrumutat și se împrumută scump în fiecare zi.
Acest lucru trebuie să se oprească, altfel ne așteaptă așa-numitul „junk”. Cum se traduce acest „junk” pe înțelesul fiecărui român? Dacă România ajunge în această situație, vom avea taxe mult mai mari, prețuri mai mari și putere de cumpărare mai mică, dobânzi la credite mai mari, atât pentru stat, cât și pentru cetățeni, o presiune mult mai mare pentru reducerea locurilor de muncă din sectorul bugetar, fonduri europene blocate”, transmite Ilie Bolojan.
Premierul arată că, dacă nu se pun în aplicare aceste măsuri de către noul Executiv, România ar intra într-o nouă criză, cea mai gravă de după decembrie 1989 și nu ar mai primi fonduri europene, dar nici nu ar mai avea cu ce plăti pensiile sau salariile”.
„România ar deveni o țară ocolită de investitori și lipsită de oportunități. Țara noastră s-ar întoarce în cea mai gravă situație de după decembrie 1989.
Ce legătură are ratingul țării noastre cu fiecare dintre noi? Ar fi loviți tinerii și seniorii, angajații de la stat și la privat, micii întreprinzători, familiile. Acest lucru poate fi evitat, încă, suntem la limită. Suntem aici pentru a evita acest scenariu, pentru ca România să renască economic și să prospere.
Aceste măsuri nu sunt populare. Această perioadă dificilă va urma o perioadă limitată. Dacă facem ce trebuie în următoarele luni, vom fi într-o altă situație la sfârșitul anului viitor.
Citește și : PSD cere reducerea subvenţiei pentru partide cu 40% faţă de 2024
Rațiunea și pragmatismul ne îndeamnă să vedem prioritățile noastre. Aproape 40% din deficit este legat de cheltuieli salariale. Suntem, pe de altă parte, printre țările cu cele mai mici venituri fiscale din UE, sub 30% din PIB, față de aproximativ 40% în vestul Europei. Avem cote pe TVA și taxe pe dividende printre cele mai reduse.
Trebuie să le încasăm, combătând evaziunea fiscală, dar asta nu se poate face de pe o zi pe alta. Fără un sistem corect și predictibil nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, salarii sau pensii. Fără a ține pasul cu dezvoltarea, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene.
Pentru a evita acest scenariu, vin astăzi cu primul pachet de măsuri adoptate în Guvern. Acest pachet vizează reorganizarea TVA, cu cota standard de 21% și cota redusă de 11% pentru alimentele de bază, medicamente. Vor crește accizele cu 10% la alcool, carburanți, tutun. Introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 de lei, se plătește doar pentru partea care depășește acest prag”, mai arată Ilie Bolojan.