Premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească luni cu președintele american Donald Trump, iar cei doi ar putea anunța un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza. Va fi prima vizită a lui Netanyahu la Casa Albă de când cei doi lideri au colaborat la un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, luna trecută.
În urma războiului de 12 zile pe care Israelul l-a purtat împotriva Iranului, era de așteptat ca principal subiect de discuție între cei doi lideri să fie modul în care Israelul să pună capăt războiului cu Hamas în Gaza, care a început în urmă cu aproape doi ani.
Netanyahu a declarat duminică reporterilor că există o oportunitate de a stabili noi legături diplomatice cu alte țări nespecificate. Israelul ar căuta să încheie un pact de securitate cu Siria, inamicul său de lungă durată.
Citește și : Trump anunță tarife de 25% la importurile din Japonia și Coreea de Sud cu începere de la 1 august
Trump a declarat săptămâna trecută pe site-ul său de socializare că Israelul a fost de acord cu o încetare a focului de 60 de zile în Gaza și a avertizat Hamas că ar fi bine să o accepte. Hamas a exprimat în acest weekend un răspuns inițial pozitiv la ultimul cadru, dar a declarat că trebuie să pună la punct detaliile înainte de a-l accepta.
Hamas a declanșat războiul actual când a atacat comunitățile israeliene de la granița cu Fâșia Gaza în octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici. Peste 56.000 de palestinieni au fost uciși în atacurile aeriene israeliene de atunci, majoritatea femei și copii, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, iar orașele din Gaza au fost lăsate în ruine.
Conform propunerii de încetare a focului, Hamas ar elibera opt ostatici vii la începutul încetării focului de 60 de zile și încă doi ostatici în a 50-a zi de încetare a focului. Israelul ar elibera prizonierii palestinieni.
Negociatorii israelieni s-au îndreptat duminică spre Qatar pentru discuții de încetare a focului cu Hamas. Dar, la fel ca în cazul discuțiilor anterioare care s-au încheiat într-un impas, există încă obstacole majore de depășit: principalul fiind insistența Hamas ca discuțiile să ducă la încetarea permanentă a războiului, o cerere pe care Israelul a respins-o. Israelul a declarat din nou că Hamas solicită modificări „inacceptabile” la cea mai recentă propunere de încetare a focului.
Acordul seamănă cu unul similar propus de Israel și SUA la începutul acestui an. Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu care a intrat în vigoare chiar când Trump a preluat mandatul, în ianuarie, și a durat până când Israelul a reluat atacurile în Gaza în martie și a oprit orice ajutor să intre în enclava de coastă asediată.
Livrările de alimente au fost reluate abia la sfârșitul lunii mai, sub un control israelian strict, într-un sistem pe care ONU – care obișnuia să gestioneze livrările de ajutoare – l-a numit „capcane mortale” pentru palestinienii care încercau să acceseze centrele de distribuire a ajutorului.
Însă Netanyahu a declarat că realizările Israelului în slăbirea Iranului – o țară care a sprijinit grupurile militante anti-israeliene din întreaga regiune, cum ar fi Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban – au deschis oportunități pentru eliberarea celor 50 de ostatici vii și morți încă în captivitate în Gaza.
La presiunea publică israeliană de a pune capăt războiului se adaugă numărul mare de soldați, 20, uciși în Gaza numai în ultima lună.
Discuțiile de armistițiu au fost mediate de Qatar, SUA și Egipt. Un oficial din regiune, care a fost informat despre discuții, dar nu este autorizat să vorbească public cu presa, a declarat pentru NPR că delegația israeliană de la Doha era o echipă în mare parte tehnică și îi includea pe Gal Hirsch, oficialul guvernamental responsabil pentru afacerile cu ostatici; Ophir Falk, reprezentantul personal al lui Netanyahu; și ofițeri de la Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, și Mossad, agenția sa de informații de peste hotare.