Carmistin The Food Company, în parteneriat cu ACEBOP și ProAgro au organizat conferința Investiții în agricultură, strategie pentru viitor, un eveniment care a reunit reprezentanți de vârf ai industriei alimentare, ai asociațiilor și organizațiilor patronale din domeniu, precum și ai celor mai importante instituții financiar-bancare, pentru a proiecta soluții de creștere a investițiilor și dezvoltare a agribusiness-ului, ca sector strategic pentru România.
Evenimentul a fost deschis de Mircea Abrudean, președintele Senatului, care a subliniat necesitatea sprijinirii producției autohtone prin mecanisme capabile să elimine barierele de dezvoltare, să asigure o competiție loială și să valorifice resursele țării. O viziune pe termen lung, inovarea și digitalizarea, dar și regândirea relației dintre agricultori și consumatori într-o logică de parteneriat, cu implicarea tuturor actorilor din sector, de la producători și distribuitori până la consumatori, reprezintă direcții strategice, care pot consolida economia și pot crește capacitatea României de a preveni și gestiona crizele legate de securitatea alimentară. Președintele Senatului a dat asigurări că, prin dialog și colaborare, putem pune bazele unui nou model de dezvoltare a sectorului agroalimentar din țara noastră.
Cu experință de business în CV, Dragoș Anastasiu a transmis, în actuala calitate de viceprim-ministru, că Pentru a-și atinge potențialul extraordinar în domeniile agribusiness sau turism, pe lângă viziune și reclădirea încrederii la toate nivelurile, România are nevoie de simplificare, debirocratizare, digitalizare și finanțare, inclusiv de finanțarea din partea sistemului bancar. O astfel de coeziune a tuturor jucătorilor și o strategie clară ne vor reda încrederea că mergem pe drumul cel bun.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat, la rândul său, nevoia unei evaluări a eficienței și armonizare a investițiilor în sectorul agroalimentar, având performanța ca principal criteriu și a asigurat participanții de întreaga deschidere pentru o mai bună cooperare între Guvern, industrie și sectorul bancar. O să fac tot ce pot pentru a convinge zona bancară să relansăm creditarea și să creăm mecanisme și instrumente noi de finanțare a agriculturii, în contextul stimulării investițiilor. Ministrul Finanțelor a punctat, de asemenea, nevoia construirii unei economii mai performante, cu o bază solidă, conturată după modele de succes preluate din mediul de business.
Pentru a asigura securitatea alimentară și a susține producția autohnonă, investițiile trebuie să continue, iar România are potențialul de a deveni unul dintre cei mai mari producători de alimente din sud-estul Europei, în următorii trei ani, după investițiile de aproape 2 miliarde euro anunțate în sector. Declarația a fost făcută de Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Creșterea transparenței privind trasabilitatea produselor alimentare, prin introducerea de standarde de calitate pentru alimentele de import, eliminarea fraudelor privind originea produselor și importanța combaterii practicilor comerciale neloiale, care afectează producătorii români, dar și mai buna susținere a produsului autentic românesc, după modelele din Franța și Polonia, au fost prezentate ca priorități în agenda ministrului Agriculturii.
Bogdan Ivan, ministrul Energiei, a punctat direcțiile privind subvențiile pentru energie verde în agricultură și industria alimentară, prin revalorificarea circulară a deșeurilor agricole – biogaz, compost, cogenerare, după modelul țărilor nordice. Ministrul Ivan a declarat că măsurile de finanțare pentru sectorul agroalimentar vor continua și unele chiar vor fi extinse, astfel încât România să ducă independența energetică a producătorilor la următorul nivel și să devină competitivă inclusiv pe piața externă.
Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, a vorbit despre rolul instiutuției pe care o coordonează în ceea ce privește biosecuritatea și sănătatea animală, trecând în revistă mecanismele în vigoare pentru gestionarea rapidă a oricăror posibile riscuri veterinare în industrie și evitarea blocajelor în piață. Reprezentantul ANSVSA a prezentat măsurile întreprinse de instituție pentru a facilita exportul de carne de pasăre în spațiul non UE pentru producătorii români, cum ar fi simplificarea procedurilor și consolidarea acordurilor bilaterale.
Silviu Anghel, director general în ANPC, a punctat rolul parteneriatului dintre ANPC și industria producătoare în privința armonizării etichetării și a standardelor de calitate, în beneficiul consumatorului. A arătat că vor fi implementate proiecte de digitalizare pentru urmărirea corectă a trasabilității produselor alimentare, astfel încât în România să existe o transparență totală în relația producător-consumator.
Reprezentant al mediului de business, Justin Paraschiv, fondator și președinte Carmistin The Food Company – lider de piață în segmentul proteină animală și în producția de furaje la nivel național, a declarat că România trebuie să valorifice șansa extraordinară pe care o are în producția de hrană și capacitatea de a deveni un furnizor de alimente pentru întreaga Europă. Mizăm pe o echilibrare a balanței comerciale, prin măsuri coerente și prin susținerea investițiilor pe termen mediu și lung.