Căpșunile sunt versatile și pot fi introduse cu ușurință în deserturi, compoturi, gemuri și dulcețuri, păstrându-și aroma. Astăzi, vă propunem o rețetă simplă și gustoasă pentru compot de căpșuni.
Rețete de compot de căpșuni
Căpșunile sunt minunate, iar dacă alegi să faci compot de căpșuni este bine de știut că și acesta este delicios și păstrează din plin aroma unică a acestor fructe. Iată câteva rețete de compot de căpșuni.
Compot de căpșuni aromat
Ingrediente:
- 1 kg de căpșuni proaspete;
- 400 grame zahăr (poți ajusta după gust);
- 1 L apă;
- 1 baton de vanilie sau 1 linguriță extract natural de vanilie;
- jumătate de lămâie (zeama + coaja rasă fin);
- 1-2 cuișoare sau un vârf de scorțișoară pentru un plus de aroma (Opțional).
Conform Libertatea, compotul se prepară astfel:
- Spală bine căpșunile sub jet de apă rece, apoi îndepărtează frunzele și codițele, iar dacă sunt prea mari, le poți tăia în jumătăți.
- Într-o cratiță mare, pune apa și zahărul, adaugă batonul de vanilie tăiat pe lung sau extractul, zeama de lămâie și puțină coajă rasă.
- Fierbe siropul timp de 5-7 minute, până devine ușor legat și parfumat. Dacă ai adăugat cuișoare sau scorțișoară, strecoară siropul la final.
- Așază căpșunile în borcane sterilizate și umple-le până la trei sferturi, apoi toarnă siropul fierbinte peste fructe, până le acoperi complet.
- Închide imediat capacele. Așază borcanele într-o oală mare, pe un prosop și acoperă-le cu apă. Fierbe-le timp de 20-25 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. Lasă-le să se răcească lent, în apă.
După răcire, păstrează borcanele într-un loc răcoros și umbros.
Citește și: Rețetă clasică de compot cu mere. Leacul ideal pentru zilele caniculare de vară
Compot de căpșuni fără conservanți
Ingrediente:
Mod de preparare:
- Căpșunile se curăță de codițe și se spală bine sub jet de apă rece. Apoi se pun în borcanele sterilizate umplând trei sferturi din fiecare borcan.
- În fiecare borcan se pun trei sau patru lingurițe de zahăr, după gust. Se toarnă apa în borcane și se pun capacele.
- Pe fundul unei oale mari se așază prosoape de bucătărie, apoi se pun în ea borcanele. Ca să nu se spargă, fie se așază borcanele la distanță unul de altul, fie se pun prosoape între ele.
- Se toarnă apă în oală, cât să ajungă la capacul borcanelor. Se lasă la fiert, la foc mare, până dă apa în clocot. Apoi se dă focul mic și se lasă să fiarbă 40 – 45 de minute. La final, borcanele se lasă să se răcească în apa în care au fiert.
Citește și: Rețetă. Prăjitură delicioasă cu căpșuni pregătită de bunica Gherghina. Motivul pentru care trebuie să punem un plic de amoniac în prăjituri
Compot de căpșuni cu trandafiri
Ingrediente:
- 1 kg de căpșuni proaspete, ferme;
- 250 grame de zahăr;
- 800 ml apă;
- 1 lingură zeamă de lămâie;
- 4-5 frunze de mentă proaspătă;
- 1 linguriță sirop de trandafiri.
Mod de preparare:
- Spală bine căpșunile, îndepărtează codițele și, dacă sunt mari, taie-le în jumătate. Într-o cratiță, pune apa, zahărul și frunzele de mentă. Fierbe 5 minute la foc mic, până când siropul prinde o ușoară aromă de mentă.
- Scoate frunzele, adaugă zeama de lămâie și siropul de trandafiri, apoi lasă să dea un clocot.
- Așază căpșunile în borcane sterilizate, fără să le îndeși. Toarnă siropul fierbinte peste ele, până sunt complet acoperite.
- Închide imediat borcanele și fierbe-le într-o oală cu apă în care ai pus un prosop pe fund, timp de 20 de minute.
- După răcire, păstrează borcanele într-un loc răcoros și întunecat. Compotul va avea o aromă delicată, ușor florală, perfectă pentru servit rece.