Continuă sau nu Programul Rabla? Oprirea acestuia ar însemna un dezastru pentru Dacia și Ford

Programul Rabla, ce presupune subvenții din partea statului la cumpărarea unui autoturism nou, este pus sub semnul întrebării în contextul eforturilor prin care guvernul încearcă să micșoreze cheltuielile, pentru a resuscita bugetul. Executivul analizează dacă programul va continua și în ce condiții s-ar putea întâmpla asta. Sistarea subvențiilor acordate prin Rabla va avea consecințe dezastruoase pentru producătorii activi în România (Dacia, Ford) și, implicit, pentru economie.
Irina Dumitrescu
09 iul. 2025, 11:14
Continuă sau nu Programul Rabla? Oprirea acestuia ar însemna un dezastru pentru Dacia și Ford

Continuă sau nu Programul Rabla? Greu de răspuns în acest moment, inclusiv de către instituția care gestionează programul, Administrația Fondului pentru Mediu, aflată în subordinea Ministerului Mediului.

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spunea, marți, că se analizează dacă programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice vor mai continua sau dacă banii alocați acestora vor fi direcționați către programe unde beneficiile vor fi mai mari.

Citește și Revolut anunță schimbări majore pentru toți clienții. Banca va putea închide, la cererea autorităților, conturile clienților

”Noi, în momentul de față, la Ministerul Mediului, am analizat toate programele gestionate de AFM. Avem mai multe scenarii pe care le-am dat pentru fiecare program în parte. Urmează să fie luată o decizie în coaliție, pentru că, anul acesta, suntem într-o situație bugetară nu ideală. Vor trebui să fie luate deciziile, legat de banii aceștia care sunt bani din vânzarea de certificate, deci nu se pot duce decât pe programe care reduc emisiile. Doar că nu doar AFM gestionează proiecte precum celebrul Rabla, de exemplu”, a spus Buzoianu.

În 27 iunie, pe fondul zvonurilor conform cărora programul Rabla ar putea fi suspendat pentru doi ani, premierul Ilie Bolojan a precizat că încă nu s-a luat o decizie. Prim-ministrul spunea că s-a vorbit, la modul general, despre suspendarea temporară a programelor ce se deschid în perioada următoare, pentru a se analiza dacă mai sunt bani pentru continuarea lor.

”Nu este o decizie privind suspendarea pe un anumit timp a unui program sau altul. Dar e adevărat că am discutat să suspendăm programele care se deschid în perioadă următoare pe o perioadă de o lună două până analizăm impactul și dacă avem bani să le susținem”, a spus premierul.

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a organizat săptămâna trecută o întâlnire cu reprezentanții companiilor auto și cei ai asociațiilor industriei auto. Din informațiile transmise profit.ro de către unii dintre participanți, mesajele transmise de ministru cu această ocazie au fost extrem de vagi și nu a existat nicio concluzie legată de Programul Rabla.

Cum ar putea continua Programul Rabla

Un termen realist pentru o decizie privind Programul Rabla, care a fost avansat în discuția dintre ministrul Mediului și reprezentanții industriei, este de circa două săptămâni. Asta după ce vor fi studiate toate variantele posibile.

Teoretic, Programul Rabla ar putea fi reluat peste câteva săptămâni sau luni, adică în vara sau toamna acestui an, însă nu este deloc improbabil ca acest lucru să se întâmple abia după ce se reușește resuscitarea bugetului de stat, ceea ce înseamnă peste cel puțin un an sau chiar doi.

Potrivit sursei citate, varianta ca unele secțiuni ale Programului Rabla să fie anulate definitiv este tot mai mult luată în calcul. Acest lucru ar însemna fie că dosarele depuse de companii și instituțiile publice vor fi anulate și șterse definitiv, iar etapa pentru persoane fizice se va desfășura în partea a doua a anului, fie se va menține finanțarea pentru companii și nu se va mai derula etapa pentru persoane fizice.

S-a luat în discuție și varianta în care să fie anulată partea de finanțare pentru motoare cu combustie și să fie menținută cea pentru electrice și PHEV, dar această variantă ar nedreptății exact Dacia, cel mai mare producător și cel care ține în spate un procent uriaș de exporturi și de locuri de muncă, scrie aceeași sursă.

Sigur este, la acest moment, că oprirea programului va avea consecințe cât se poate de importante pe mai multe planuri. Impactul în economie ar fi unul uriaș, urmând să fie afectată, logic, în special industria auto, cu efect direct asupra încasărilor bugetare din acest sector (TVA, impozite, alte taxe) și cu efecte secundare asupra companiilor mici, care riscă falimentul din cauza blocajelor.

Continuarea programului ar însemna costuri importante pentru stat, reprezentate de plata subvențiilor, dar care ar fi recuperate ulterior din taxe și impozite și ar permite o repornire a industriei ce se confruntă deja cu un declin major al vânzărilor.

Industria auto din România este formată din cei doi producători de vehicule, Dacia și Ford, cu tot cu furnizorii lor, și din rețeaua de importatori și dealeri, care generează, de asemenea, zeci de mii de locuri de muncă precum și taxe și impozite uriașe. La acest moment, industria a ajuns într-o situație fără precedent, marcată de blocaje, în diferite stadii comerciale, ale unor tranzacții de circa un miliard de euro. Cel mai grav este faptul că uzinele Dacia și Ford mizau din plin pe reluarea Programului Rabla, care a întârziat oricum foarte mult în acest an, provocând scăderi mari ale vânzărilor, care, cel mai probabil, nu vor mai putea fi recuperate.

Dacia, de pildă, marca cea mai vândută pe piața din România, vindea anul trecut, în iunie, aproape 7.000 de autoturisme. Și în lunile următoare volumele vândute s-au apropiat de această valoare. Aproape toate mașinile vândute au fost produse la Mioveni, cu efecte indiscutabile asupra economiei, ele fiind subvenționate aproape în totalitate cu tichetele Rabla. Anul acesta, în luna iunie, Dacia a vândut numai 2.738 de autoturisme, ceea ce înseamnă că au fost cu peste 4.000 de vehicule în minus față de anul trecut, în iunie. Pierderea de circa 80 de milioane de euro nu este singulară, pentru că și în lunile anterioare Dacia a înregistrat scăderi mari, care au însemnat un declin de peste 32 la sută al vânzărilor și, implicit al producției uzinei din Mioveni.

La Craiova, unde se află uzina Ford, situația este și mai complicată, pentru că Ford Otosan, proprietarul uzinei, a investit 500 de milioane de euro pentru a moderniza liniile astfel încât din acest an să înceapă producția primei mașini electrice din România, Ford Puma. De fapt, sunt trei mașini electrice care sunt fabricate acum la Craiova, cu tot cu familia Courier, care așteptau Programul Rabla pentru a fi livrate clienților români. Fabrica produce peste 200.000 de mașini anual, iar din 2025 volumul urmează să crească considerabil cu versiunile electrice. Și în acest caz, producția mașinilor electrice care s-a pierdut până acum prin întârzierea și suspendarea programului se ridică la câteva mii de mașini, care înseamnă un impact major în economie. Cu tot cu mașinile cu motoare mild-hybrid, scăderea vânzărilor Ford din cauza amânării și suspendării Rabla se apropie de 50 de milioane de euro.

Citește și Carrefour ar putea pleca din România. Mii de angajați ar putea rămâne fără loc de muncă. Anunțul oficial făcut de grupul francez: ”Evaluarea portofoliului a început”

DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Dezinformări grosolane. Ce se întâmplă cu programul Rabla
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Renunțare voluntară la salariile mari! Vicepremierul Anastasiu cere solidaritate cu pensionarii și elevii!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor