Acesta a explicat, într-o postare pe Facebook, că actuala coaliție de guvernare are majoritatea parlamentară necesară pentru a demara o astfel de reformă profundă, însă rămâne incertă determinarea politică de a o face.
„Sunt comentatori care cred că problema vârstei de pensionare și cea a pensiilor pentru judecători sau alte categorii «speciale» nu vor putea fi soluționate niciodată, fiindcă va interveni în chip decisiv «cenzura interesată» a CCR. Ei, bine, există o soluție. Și anume schimbarea Constituției”, a scris Cristian Preda miercuri, 9 iulie.
Potrivit profesorului de științe politice, modificarea Legii fundamentale ar permite reglementarea clară a unui sistem echitabil de pensionare în România, inclusiv prin eliminarea pensiilor de serviciu mult peste media națională.
„Un articol simplu și clar va putea prevedea că (1) vârsta de pensionare e unică în România, că (2) cea mai bună pensie din bani publici e de cel mult cinci ori mai mare decât cea mai mică. Majoritatea actuală – de peste două treimi – poate amenda Constituția. Iar la un eventual referendum de validare, asemenea modificări vor întruni o largă majoritate”, consideră Preda.
În opinia sa, reforma constituțională ar trebui să vizeze și alte aspecte care generează inechitate în sistemul public de pensii, precum cumulul pensiei cu salariul de la stat.
„Mai sunt, desigur, și alte câteva schimbări necesare. De pildă: nu poți fi simultan salariat și pensionar cu bani de la buget. Să vedem, însă, dacă voința politică o ia într-o asemenea direcție”, a mai declarat politologul.
Cristian Preda atrage astfel atenția că obstacolul major în calea unei reforme autentice nu este cadrul legal actual, ci lipsa unei direcții politice ferme și asumate. Propunerea vine în contextul unor dezbateri publice tot mai aprinse privind inechitățile din sistemul de pensii, în special în cazul pensiilor speciale acordate unor categorii privilegiate, cum ar fi magistrații sau foștii angajați ai structurilor de ordine publică.