Conducerea Parlamentului s-a reunit, miercuri, de la ora 16.30, pentru a stabili programul de dezbatere şi votare a moţiunii de cenzură depusă de AUR, în urma asumării răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale. BPR-urile au decis că joi, de la ora 10.00, are loc citirea moţiunii, iar dezbaterea şi votul, luni, de la ora 15.00.
UPDATE – Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis ca citirea în plenul comun a moţiunii de cenzură AUR împotriva Guvernului Ilie Bolojan, ca urmare a asumării răspunderii pe pachetul de măsuri fiscale de reducere a deficitului să aibă loc joi, de la ora 10.00.
Plenul comun se va reui, ulterior, luni, de la ora 15.00, pentru dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură.
Conducerea Parlamentului a stabilit şi timpii de dezbatere la moţiunii. Astfel, Guvernul are la dispoziţie 30 de minute, la începutul şi la finalul dezbaterilor. PSD va avea 11 minute, AUR – 7 minute, PNL – 6 minute, USR – 5 minute, UDMR – 3 minute, S.O.S România – 2 minute. Grupul minorităţilor şi POT au 1 minut pentru dezbatere şi neafiliaţii – 2 minute.
AUR a strâns toate semnăturile necesare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, după ce premierul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul de măsuri fiscale. George Simion a confirmat că toate semnăturile au fost adunate, potrivit stiripesurse.ro.
Guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea pe pechetul de măsuri fiscale luni, 7 iulie, ocolind dezbaterea parlamentară. Printre cele mai contestat prevederi se numără: nghețarea pensiilor și salariilor în sectorul bugetar, majorarea unor taxe și impozite, reducerea cheltuielilor publice fără afectarea privilegiilor speciale ale unor categorii socio-profesionale.
Premierul Ilie Bolojan a susținut că măsurile sunt necesare pentru a menține deficitul bugetar sub control și pentru a evita sancțiuni din partea Comisiei Europene.
Ulterior, George Simion și-a anunțat intenția de a iniția o moțiune de cenzură. Deputatul Mihai Enache, liderul grupului AUR din Camera Deputaților, a coordonar acțiunea de strângere a semnăturilor.
AUR a negociat timp de două zile cu parlamentari independenți și membri ai opoziției nemulțumiți de direcția economică a guvernului. Într-o declarație anteroiară, George Simon afirma că mai lipsesc doar cinci semnături. Acum, liderul AUR spune că procesul este complet și că moțiunea va fi depusă în cel mai scurt timp.
După înregistrarea moțiunii, aceasta urmează să fie dezbătută și votată în plenul Parlamentului în termen de cel mult 5 zile de la depunere, conform regulamentului. Pentru ca moțiunea să treacă, este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor, adică cel puțin 234 de voturi.