Potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanță Monasi Cursuri și Consultanță în cadrul Grupului Micilor Antreprenori din România – o comunitate cu peste 60.000 de membri – 60% dintre micii antreprenori declară că sunt „foarte afectați” de creșterea taxelor și vor reduce cheltuielile, vor amâna investițiile și vor bloca angajările. Doar 4% afirmă că activitatea lor nu este semnificativ afectată.
„Valul de majorări fiscale din 2025 afectează puternic IMM-urile din România. Mai exact, 60% dintre micii antreprenori susţin că sunt «foarte afectaţi» de creşterea taxelor şi vor reduce cheltuielile, vor amâna investiţiile şi vor bloca angajările şi doar 4% spun că activitatea lor nu este semnificativ afectată”, arată sondajul publicat de Monasi Cursuri și Consultanță.
Pe lângă cei 60% care anunță măsuri dure de austeritate, 15% dintre respondenți se declară afectați moderat și analizează punctual reduceri de costuri, în timp ce 12% afirmă că intenționează să își închidă SRL-ul din România și să își mute activitatea în jurisdicții mai prietenoase fiscal, precum Republica Moldova sau Dubai.
Alți 5% spun că vor reduce personalul sau vor bloca complet angajările, 2% vor crește bugetul de promovare pentru a compensa scăderea profitului, iar 2% declară că vor majora prețurile pentru a menține marjele de profit.
„Anul 2025 este, pentru mulţi antreprenori, o bătălie pentru supravieţuire. Mediul de afaceri este tensionat: presiunea fiscală, birocraţia în creştere şi instabilitatea legislativă, care afectează încrederea şi capacitatea de a planifica. Indicele de încredere în economie a scăzut sub pragul de 100, iar insolvenţele sunt în creştere cu peste 9% faţă de anul trecut, dar antreprenorii români se mişcă rapid şi caută soluţii – e o energie de tip «suntem sub presiune, dar găsim o cale». Indiferent că aleg să-şi optimizeze operaţiunile, să crească preţurile sau să plece din România, direcţia este clară: adaptare sau eşec. Într-un mediu fiscal din ce în ce mai ostil, micii antreprenori caută soluţii rapide şi sustenabile. Iar pentru mulţi, acestea vin cu ajutor extern – de la consultanţi, coachi sau chiar alte jurisdicţii”, explică Mona Bardos, consultant de business şi fondator Monasi Cursuri şi Consultanţă și al comunității Grupul Micilor Antreprenori.
Percepția generală asupra anului 2025 este una pesimistă. 53% dintre antreprenori descriu perioada actuală drept una de „tensiune continuă – totul pare instabil și imprevizibil”, în timp ce 23% consideră anul „tumultuos”, iar 12% spun, paradoxal, că este „mai bun decât 2024”. Alte răspunsuri includ: 4% – „plin de surprize fiscale – greu de făcut planuri clare”, 3% – „m-a dat complet peste cap – schimbări peste schimbări”, 3% – „încă rezist, dar fără mari speranţe de creştere”, iar 2% au oferit răspunsuri personalizate.
Unii antreprenori par să fi anticipat criza și și-au luat măsuri de precauție.
„Așteptam aceste modificări din 2024. Am pus bani deoparte pentru zile negre. Deocamdată sunt cu 15% peste cifra de afaceri de anul trecut, dar vedem ce urmează”, a declarat o antreprenoare.
Alții însă au luat decizii radicale.
„Pentru mine, 2025 e cel mai bun an, în 2024 am mutat afacerile în Dubai”, a mărturisit un alt antreprenor.
Un răspuns anonim sintetizează mentalitatea tot mai frecventă în rândul micilor întreprinzători români.
„Tratez jurisdicţia ca orice alt furnizor. Dacă România creşte preţul pentru serviciile ei, e posibil să aleg alt furnizor în 2026”, a declarat un antreprenor.
În spatele cifrelor se conturează o realitate dură: mulți antreprenori se confruntă nu doar cu dificultăți financiare, ci și cu un blocaj operațional și decizional profund. Lipsa clarității, suprasolicitarea și lipsa unei strategii pe termen lung par să definească climatul actual.
“În acest context sub presiune, antreprenorii se confruntă frecvent cu lipsa clarităţii şi suprasolicitare. Mulţi nu au o direcţie strategică pe termen mediu si lung, lucrează haotic, fără indicatori clari şi nu ştiu să-şi gestioneze eficient timpul sau resursele. Joacă toate rolurile în firmă şi evită delegarea, ceea ce duce la epuizare şi stagnare. De altfel, mai ales când mediul fiscal vine cu constrângere, tot mai mulţi antreprenori îşi dau seama că nu pot naviga singuri prin schimbări şi caută sprijin pentru a lua decizii mai bune, a-şi reorganiza afacerea şi a-şi recăpăta claritatea. Interesul lor pentru consultanţă şi coaching a crescut clar în acest context instabil. Se simte o nevoie reală de ghidaj şi structură. Ei au nevoie de un plan acţionabil şi implementează metoda ACE – o soluţie completă pentru ghidarea antreprenorilor, prin care sunt ajutaţi să redreseze afacerea. În urma unui astfel de plan care necesită o implementare de câteva luni, afacerile încep să scaleze, având creşteri remarcabile în primul an de schimbări. Multe afaceri mici pot creşte de până la 5 ori în aceeaşi perioadă”, a mai precizat Mona Bardos.