Ministrul Economiei, Radu Miruță, este revoltat de situația pe care a găsit-o la minister, unde șefii companiilor de stat neperformante au venituri incredibile, dar și criterii de performanță șocante, precum să stea opt ore la muncă sau să nu întârzie dimineața.
Radu Miruță atrage atenția că, în ciuda acestui fapt, ei nici măcar nu le bifează și crede cu tărie că aceste lucruri trebuie să înceteze.
„Există directori în aceste companii de stat care încasează 50.000 de lei pe lună, dar nu bifează nici măcar criteriile lor de performanţă. M-am uitat pe criteriile de performanță din Ministerul Economiei și am văzut obiective precum: „Să stai opt ore la serviciu” sau „Să nu întârzii dimineața”. Dosare întregi sunt pline cu astfel de criterii. Lucrurile acestea trebuie schimbate”, a spus Radu Miruţă, la Conferinţa RO 3.0 – Upgrade România.
Salariile de 50.000 de lei pe lună nu sunt atât de mari în cazul în care compania de stat este performantă și generează beneficii reale pentru economie, însă ministrul arată că acest lucru nu este valabil la majoritatea dintre ele.
„Cred că, pentru o companie de stat performantă, 50.000 de lei pe lună poate fi chiar puțin dacă persoana respectivă administrează o resursă critică și generează beneficii reale pentru economie. Dar am fost în situația absurdă în care plăteam mai mult pe energie importată decât pe energia produsă intern pe bază de cărbune. Nu te poți aștepta, cu asemenea practici, să faci performanță.
Trebuie să avem curajul să aducem în companiile de stat oameni care fac cu adevărat performanță, nu doar oameni care au o agendă telefonică foarte densă. Știu că acest lucru va genera o rezistență politică, dar altfel nu vom reuși să schimbăm nimic”, a continuat ministrul.
Radu Miruță oferă exemplul Șantierului Naval Mangalia, unde membrii Consiliului de Administrație și-au mărit indemnizațiile chiar în timp ce Guvernul Ilie Bolojan atrăgea atenția că românii trebuie să „strângă cureaua”.
„Adesea în companiile statului sunt conduceri care decid împotriva interesului statului român. Sunt foarte multe mecanisme obișnuite de mult timp. Unele dintre ele vor fi rezolvate în perioada imediat următoare. Ce m-a surprins e că în perioada în care ne străuduiam să găsim măsuri să reducem cheltuielile, în companiile de stat s-au mărit indemnizații și cu până la 5 ori mai mult decât erau în luna mai. M-am uitat pe cele mai deanjante: la Șantierul Naval Mangalia aveau membrii CA-ului 2260 de lei dar în mai s-a mărit la 15.500, la Romarm aveau 6500 de lei, în mai 2025 s-au dus la 19.950.
Sunt multe astfel de situații. La directori dacă ne uităm, directorul Icertrans are salariu de 53.910. Toate sunt valori brute. Dar faptul că s-au mărit cu foarte puțin timp înainte de noul Guvern ridică niște semne de întrebări”, a spus Radu Miruță, la Antena 3 CNN.
Citește și : Companiile din România cu cel mai mare profit. Statul este acționar majoritar la trei dintre primele cinci!
Acesta a dat și un exemplu aberant de companie care are trei angajați și patru membri în Consiliul de Administrație
„Mamaia SA are 3 angajați și CA de 3 oameni și director. La 3 angajați există 4 șefi”, a dezvăluit ministrul.
„Situațiile astea sunt des întâlnite. CA cu 19.950 de lei și mai sunt și în alte consilii în care mai ai 15.500. Sunt oameni puși în CA-uri cărora li s-a mărit de la 2260 la 15.000 și premiu au mai fost numiți în alt Consiliu. Cum te poți pricepe tu la toate? Să te pricepi și la una și la alta doar ca să încasezi 30.000 de lei? Mie mi se pare cusuț cu ață albă. Nu le-am făcut traseul. Sunt al celor care i-au pus acolo. (…) Eu am început lupta cu aceste companii. Ce e făcut prin lege poate fi și desfăcut. Trebuie modificată ordonanța 109 prin care să scadă și factorul de multiplicare, că ei pot lua până la 6 ori salariul mediu din companie, poate fi scăzut la 2”, a mai spus Radu Miruță.