Noile măsuri fiscale adoptate de Guvern lovesc în profesori, aceștia urmând să piardă anual mii de lei din salariul brut. Motivul îl reprezintă norma didactică mărită de la 18 la 20 de ore pe săptămână, dar și restructurarea plății pentru orele suplimentare.
Salariile profesorilor vor scădea simțitor de anul viitor, însă acestea se vor aplica diferit, de la caz la caz. Iar asta pentru că unii dascăli fie nu au deloc ore suplimentare, fie au mai multe sau mai puține. Totodată, potrivit noilor măsuri fiscale, vor exista diferențe între salariul de bază și cel brut.
Spre exemplu, un profesor din București, cu peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul I didactic a avut până acum o normă de 18 ore pe săptămână, plus încă patru ore suplimentare pe lună.
Potrivit statului de plată, profesorul primește lunar salariul brut de 15.111 lei, având un salariu de bază de 10.232 de lei. Pentru o oră suplimentară efectuată în afară de norma didactică, el a încasat, pe legea veche, 149,5 lei, arată Libertatea. La un calcul rapid, ne dăm seama că profesorul a primit aproximativ 600 de lei pentru patru ore suplimentare.
Din toamnă, profesorul nu va mai câștiga sumele menționate mai sus. Asta, deoarece două ore din cele patru suplimentare vor fi alipite la norma didactică stabilită prin Legea Bolojan, pierzând astfel 300 de lei.
Mai mult, orele suplimentare rămase vor fi plătite mai puțin. Mai exact, calculul se va face prin raportarea salariului de bază la 160 de ore pe lună (40 pe săptămână) și nu la 72 de ore (18 pe săptămână), cum era până acum. Asta înseamnă că pentru aceste ore rămase, Iulian Popescu va încasa 128 de lei.
Dacă în acest an profesorul Popescu a câștigat din orele suplimentare aproape 600 de lei, la anul va primi doar 128 de lei. Pierderea sa va fi de 470 de lei lunar din salariul brut.
Așadar, norma didactică standard este de 18 ore pe săptămână pentru profesori. Dacă aceasta crește de la 18 la 20 sau la 22 de ore, profesorii vor lucra mai mult pentru același salariu de bază. Implicit, ei vor avea mai puțin timp pentru activități auxiliare precum corectarea lucrărilor, pregătire sau proiecte. Mulți dintre aceștia nu vor mai primi nici plata pentru orele suplimentare, acestea urmând să fie incluse în normă.
Citește și: Elevii din România, după ce le-au fost tăiate bursele, rămân şi fără posibilitatea de a studia în SUA