Concedieri 2025. Se anunță schimbări mari în sistemul de învățământ, în contextul măsurilor de criză! O parte din profesori nu o să mai prindă loc la catedră. Profesorii vizați sunt cei suplinitori, după cum a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Practic rămân la catedră doar cei care sunt titulari pe post. Profesorii suplinitori au contract de muncă pe perioadă determinată de un an, pentru că fie nu există post cu viabilitate mai mare, fie nu există numărul de ore necesare într-o singură școală pentru se a putea angaja pe o durată mai mare.
Ministrul Educației a spus, în cadrul unui interviu la postul de televiziune Antena 1, că că oamenii „care sunt angajați pe un an de zile sau pe plata cu ora, contracte care în vară se încheie” nu vor mai fi reangajați de la 1 septembrie în școlile în care numărul de norme va crește, la fel și efectivele de elevi într-o clasă, iar plata cu ora va fi limitată și redusă considerabil ca sumă.
Concedieri 2025. Daniel David a explicat faptul că profesorii care rămân vor munci mai mult timp de predare pe aceiași bani și că nu va pleca „nimeni care are contract care ar fi valabil pe o perioadă mai lungă de un an”.
„Noi avem în sistem oameni care sunt angajați pe un an de zile sau pe plata cu ora, contracte care în vară se încheie. Nici dacă n-ar fi fost aceste măsuri nimeni nu avea garanția că acele contracte în toamnă vor fi continuate, fiindcă se făceau contracte noi în funcție de câte ore libere rămâneau, câte din acele ore au fost ocupate de titulari între timp având concursuri de titularizare.
Deci ce am spus este că nimeni care a avut și are contract în derulare nu pierde, fiindcă noi avem 30.000 peste chiar peste 30 de mii de norme la plata cu ora, s-ar putea să fie mai puțini, o să fie sigur, dar nu era garanția nici dacă nu erau aceste măsuri”, a explicat David.
Concedieri 2025. Întrebat de protestele profesorilor și de anunțata boicotare a începutului de an școlar, Daniel David a spus: „sindicatele au dreptul să facă acest lucru. Eu le-am și spus și discuțiile cu ei. Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza economică măcar în educație. Pentru mine nu este o problemă s-o fac și să plec, pentru că pe mine mă interesează să funcționeze bine sistemul. Problema este că dacă nu înțelegem că alternativa la aceste măsuri o să ne ducă în zona disponibilizărilor, nu înțelegem lumea în care trăim și vremurile pe care le avem. În aceste săptămâni care urmează, în august, dacă noi primim o evaluare internațională pentru țară negativă vom avea probleme majore din toamnă”.
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat că va invita actorii interesaţi să contribuie cu soluţii de implementare echilibrată a acestor măsuri fiscal-bugetare, care să ajute sistemul de educaţie-cercetare pe linia performanţei şi echităţii. El a precizat că este interesat de măsuri care să evite fragmentarea inutilă şi rigidă la creşterea normei cu două ore şi de distribuirea corectă a burselor sociale.
Daniel David a transmis, vineri, un mesaj cu privire la discuţiile din spaţiul public asupra măsurilor fiscal-bugetare asumate de Guvernul României în Parlament.
”Prima mea reacţie la măsurile fiscal-bugetare care vizează domeniul nostru a fost exprimată imediat după asumarea acestora în Parlamentul României. Am urmărit, între timp, reacţiile din spaţiul public şi am început discuţii cu unii actori din domeniul nostru. Din păcate, observ reacţii normale de la oameni normali în situaţii normale! Noi, însă, nu suntem în acest cadru! Din păcate, suntem într-un cadru în care statul nu poate acoperi creşterile nesustenabile legate de resursa umană şi de bursele din domeniul nostru (de altfel, din toate zonele bugetare). Aşadar, avem nevoie de reacţii normale de la oameni normali într-o situaţie anormală (de criză!)”, a afirmat Daniel David.
El a menţionat că vede ”o serie de manipulări şi distorsiuni, care au scopul de a speria oamenii” şi că este important ca cetăţenii să se raporteze la comunicarea oficială a Guvernului şi a sa.
”În cazul domeniului nostru, adevărul este că dacă demersurile legate de măsurile fiscal-bugetare vor parcurge toate celelalte etape legale, de săptămâna viitoare va trebui să gândim modalitatea lor de implementare cât mai echilibrată. Ca membru al Guvernului a trebuit să corectez raţional şi decent contribuţia domeniului nostru la deficitul ţării (alături de alte domenii), pentru a evita ca din toamnă, în general, ţara să aibă probleme cu plata salariilor/pensiilor/burselor/ajutoarelor sociale”, a mai declarat ministrul Educaţiei.
El a reamintit care sunt măsurile care vizează domeniul educaţiei. ”În acest sens, pentru a proteja angajaţii, salariile şi funcţionarea sistemului de burse din domeniu nostru, măsurile care ne vizează implică mai ales (1) creşterea normei didactice (cu 2 ore, nu mai mult, aflându-ne astfel încă uşor sub media europeană), (2) reducerea numărului de «norme libere» şi a plăţii cu ora a acestora (după o formulă corectă pentru sistemul public şi care, prin reperele impuse claselor/şcolilor, nu iese din practici identificabile la nivel european sau în tradiţia foarte recentă a ţării) şi (3) redimensionarea sistemului de burse (dar cu fondul de burse mai mare decât acum doi ani, când a început creşterea nesustenabilă). Pentru situaţia de criză în care ne aflăm, aceste lucruri sunt acceptabile, adică raţionale şi decente (iar unele sunt şi temporare)”, a precizat Daniel David.
Ministrul Educaţiei îi invită pe actorii interesaţi din domeniul educaţiei să vină cu soluţii de implementare echilibrată a acestor măsuri. ”Voi invita actorii interesaţi să contribuie cu soluţii de implementare echilibrată a acestor măsuri fiscal-bugetare, care să ajute sistemul de educaţie-cercetare pe linia performanţei şi echităţii. Mă interesează, în primul rând, să gândim măsuri prin care (1) să se evite fragmentarea inutilă şi rigidă la creşterea normei cu două ore, în general, dar mai ales în mediul rural (unde să nu o accentuăm major şi chiar să o evităm acolo unde, spre exemplu, şcolile funcţionează deja bine prin raportare la rezultatele obţinute la examenele naţionale) şi (2) să se realizeze distribuirea corectă a burselor sociale. Sunt deschis şi la alte soluţii complementare sau noi, care pot eficientiza implementarea acestor măsuri fiscal-bugetare”, a mai declarat Daniel David.