În contextul deciziei Curții Constituționale din mai, care a restrâns accesul public la declarațiile de avere și de interese ale funcționarilor publici, singurele informații disponibile rămân cele din lista de transparență salarială publicată în martie. Aceasta dezvăluie diferențe salariale uriașe între funcțiile de conducere și cele de execuție, dar și existența unor sporuri discutabile, precum cel pentru „condiții de muncă periculoase sau vătămătoare”, acordat inclusiv angajaților din birourile CJ Iași.
„Personalul din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Iași beneficiază de spor de condiții de muncă în cotă procentuală de 11 la sută din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut lunar”, se menționează în documentele oficiale, care fac trimitere la articolul 23 din Legea salarizării.
La finalul lunii martie, CJ Iași avea 187 de posturi ocupate, dintre care 3 ocupate prin alegeri, potrivit informațiilor oferite publicației Ziarul de Iași. Deși toți acești angajați figurează ca lucrând în „condiții grele”, instituția nu a mai confirmat ulterior aplicarea acestui spor pentru toți salariații.
Lista de transparență arată și alte detalii relevante: un muncitor necalificat, fără sporuri și gradații, primește un salariu brut de 3.700 de lei, în timp ce președintele CJ, Costel Alexe, are un salariu de bază de 21.735 de lei. Administratorul public al județului apare cu cel mai mare salariu, 28.980 de lei brut, cu 30% mai mult decât președintele CJ. Vicepreședinții au un salariu de bază de 19.320 de lei, la același nivel cu secretarul județului.
O categorie aparte de angajați este reprezentată de cei care lucrează în proiecte cu fonduri europene. Dacă în 2023 existau 40 de astfel de salariați, care primeau sporuri cuprinse între 10% și 50% din salariu, în 2025 numărul acestora nu mai este public.
„Numărul beneficiarilor majorării salariilor de bază cu până la 50 la sută (40 de procente după adoptarea pachetului cu măsuri de austeritate) este funcție de numărul de proiecte și de perioada de implementare”, a răspuns sec Consiliul Județean Iași.
Tot în categoria bonusurilor salariale se înscriu și alte beneficii: 347 de lei pe lună pentru indemnizația de hrană și 800 de lei pentru tichete de vacanță, acordate doar angajaților cu salarii sub 8.000 de lei. În plus, 11 angajați care efectuează control financiar preventiv primesc o majorare de 10% a salariului de bază, iar membrii comisiilor de concurs beneficiază de o sumă fixă echivalentă cu 10% din salariul minim brut. Pentru evaluările anuale sau concursurile de proiecte de management din instituțiile culturale, se acordă un alt bonus – 10% din indemnizația președintelui CJ.
Nici titlurile academice nu sunt trecute cu vederea: în 2023, doi angajați ai CJ primeau indemnizație pentru titlul științific de doctor – 1.150 lei; acum sunt patru astfel de beneficiari.
În privința aleșilor locali, opt consilieri județeni au încasat până acum o indemnizație lunară dublă, de aproximativ 2.300 de lei, pentru calitatea de membri ai Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP), beneficiu care urmează să fie eliminat începând cu 1 septembrie.
Chiar dacă legea interzice ca vreun funcționar să câștige mai mult decât vicepreședinții CJ, excepțiile par a fi tolerate sau explicate prin poziții „speciale”. De altfel, nici președintele CJ și nici vicepreședinții nu pot primi sporuri, însă legea le permite o majorare a indemnizației de până la 50% (reducere la 40% după asumarea răspunderii Guvernului Bolojan), pentru că se află la conducerea unei instituții care gestionează fonduri europene.