Ilie Bolojan a susținut un discurs puternic în fața delegațiilor PNL care au participat la Congresul extraordinar ce are loc la Palatul Parlamentului.
Premierul și-a început discursul rememorând parcursul său în partid. Acesta a fost inițial consilier local într-un oraș mic, după care a fost prefect, secretar general al Guvernului, primar al Oradei și președinte de consiliu județean. Acesta a declarat la congresul de sâmbătă că a ajuns în această poziţie prin muncă, fără privilegii și că Partidul Național Liberal are de ales între „supraviețuire politică” și „reinventare autentică”.
”Ceea ce sunt eu astăzi este un rezultat al muncii de mulți ani de zile și a sprijinului multor oameni și era nevoie să le aduc mulțumiri pentru acest lucru. Și dacă am ajuns în această poziție, plecând din spate, din sală, am fost la toate congresele PNL-ului, fără să lustruim clanțe, fără să ne pună nimeni la etajul unde-i sufrageria.
Înseamnă că PNL a înțeles despre ce-i vorba. Și fiecare dintre dumneavoastră, cei care faceți performanțe, cei care aveți răbdare, cei care știți că pentru a avea rezultate trebuie pus osul la treabă, înseamnă că aveți în PNL un culoar în care puteți să faceți asta. Și acum a venit vremea, în noiembrie anul trecut, să-mi asumă răspundere într-o situație dificilă pentru partid, alături de colegii noștri care au acceptat să fie interimari și am făcut tot ceea ce a fost posibil ca partidul nostru să rămână un partid relevant.
Ştiţi cum am terminat alegerile. Nu am obţinut rezultatele pe care ni le-am dorit, ca urmare a erodării de la guvernare şi a greşelilor făcute în timp. Acesta este adevărul. Suntem astăzi într-unul din momentele importante ale PNL în existenţa sa de după 1989 şi avem varianta să ne mulţumim cu supravieţuirea politică pe care eu nu o susţin, sau ne vom reinventa pentru a răspunde aşteptărilor românilor în aşa fel încât să fim un factor de modernizare pentru ţara noastră”, a declarat premierul României în cadrul congresului de la Palatul Parlamentului.
De asemenea, acesta a vorbit despre obiectivele pe care le are partidul pe care îl conduce în prezent.
”Avem două obiective politice majore: o bună guvernare, pentru că asta este prima noastră responsabilitate astăzi, destinul țării noastre, cu respect pentru cetățenii care să urmărească două lucruri pe termen scurt, să reechilibreze țara din punct de vedere bugetar economic, să creeze condiții pentru dezvoltare și pentru prosperitate.
În plan intern și politic, obiectivul principal este reconstruirea dreptei democratice românești în jurul Partidului Național Liberal.
Reinventarea PNL ca partid model, dinamic și atrăgător pentru oameni pleacă de la reafirmarea identității doctrinare și claritatea ideologică. PNL are capacitatea de a reocupa centrul și de a regrupa dreapta democratică aspectului politic. Dacă nu o vom face noi, există riscul ca electoratul să se îndrepte spre alte formule care vor acoperi vidul de reprezentare sau să se radicalizeze așa cum vedem că s-a întâmplat. PNL este partidul dreptei democratici autentice, așa cum s-a precizat în documentul prezentat de Dan Motreanu. Vocația națională conservatoare a PNL este una democratică, pro-occidentală și anti-izolaționistă.
Nu trebuie să vindem iluzii, ci să oferim direcții clare. Dacă vrem să ne fie mai bine, trebuie să urmărim să avem un stat eficient care nu-și rispește banii. Asta e o chestiune clară. Să avem profesionalism și responsabilitate în funcțiile publice. Să adoptăm în reguli bune peste tot, pentru că ele generează comportamente corecte în societate. Să susținem politici publice care generează dezvoltare. Și în ultimul rând să facem ceea ce ține de noi, pentru ca România să fie o țară de încredere pentru români și pentru partenerii noștri. Vom moderniza România fără să ne pierdem rădăcinile. Eu cred în PNL, cred în forța noastră, cred în România respectată oriunde în lume. Dumnezeu să ne ajute!”, a mai spus liderul PNL.
Congresul PNL se desfăşoară la Palatul Parlamentului și sunt prezenți 1200 de delegaţi din toată țara. Pentru funcția de președinte al partidului este un singur candidat, în timp ce pentru cele patru funcții de vice-președinte se luptă 10 lideri PNL.
Numărul funcţiilor de conducere va fi aproape înjumătăţit: în loc de 25 de funcţii, faţă de cele 40 existente în prezent. Pe lângă președinte, se aleg patru prim-vicepreședinți, opt vicepreședinți, 11 membri ai Biroului executiv, un secretar general şi un trezorier.