Cum îți protejezi grădina pe caniculă. Ce trebuie să faci pentru a ajuta plantele să reziste temperaturilor ridicate

Cum poți ajuta plantele de grădină să reziste mai mult în zilele toride de vară. Ce trebuie să faci, de fapt, pentru a-ți proteja plantele de soarele arzător.
Alina Costache
13 iul. 2025, 21:10
Cum îți protejezi grădina pe caniculă. Ce trebuie să faci pentru a ajuta plantele să reziste temperaturilor ridicate

Plantele de grădină sunt expuse la temperaturi ridicate în timpul verii și adeseori ne gândim la metode pentru a le proteja de soarele puternic. Spre deosebire de plantele în ghiveci, care pot fi mutate la umbră, cele din grădină trebuie să reziste în fața caniculei.

Citește și: Programul „Cornul și laptele” vine cu prețuri și reguli noi. Cât plătește statul pentru hrana elevilor

Cum ai grijă de plantele de grădină?

Expuse zilnic la temperaturi ridicate, plantele riscă să se usuce dacă nu sunt întreținute corespunzător. Totuși, potrivit grădinarilor cu experiență, există câțiva pași care vă pot salva plantele pe caniculă.

Primul pas – și poate cel mai eficient – care ajută plantele să reziste este mulcirea solului. Grădinarii susțin că un strat de mulci poate menține umiditatea la nivelul solului pe o perioadă mai îndelungată, ceea ce înseamnă că plantele au un mediu răcoros pentru mai mult timp.

De asemenea, un singur strat de mulci nu doar că menține umiditatea, dar împiedică buruienile să crească. Astfel, nu mai trebuie să depui efort să le smulgi, iar plantele nu se vor mai „lupta” cu ele pentru nutrienții din sol.

În al doilea rând, trebuie să te asiguri că uzi corespunzător plantele. Când termometrul arată temperaturi ridicate, înseamnă că plantele au nevoie de apă. Plantele trebuie udate la un interval de câteva zile, în funcție de cât de uscat este stratul de pământ de la suprafață.

Citește și: REZULTATE ADMITERE MEDICINĂ 2025. Concurenţă acerbă la UMF Carol Davila, 50 de medii de 10, care a fost ultimul punctasj la buget. GRILE corecte

Cum udăm plantele în zilele toride de vară

Multe persoane au tendința de a ude plantele din abundență, însă acest lucru le poate face mai mult rău. În cazul unui exces de apă, solul nu mai are timp să se usuce, ceea ce înseamnă că rădăcinile nu mai au acces la oxigen și riscă să putrezească.

Plantele trebuie udate dimineața devreme sau seara târziu, ideal la rădăcină. Astfel, se reduce pierderea apei prin evaporare, iar planta are timp să absoarbă apa înainte sau după temperaturile ridicate din timpul zilei.

Evită să uzi plantele pe frunze, pentru a preveni eventualele arsuri solare. Cel mai bine este să le uzi direct la rădăcină, pentru a te asigura că apa pătrunde în sol. În general, 2 – 3 udări pe săptămână ar trebui să fie suficiente, însă frecvența depinde de tipul de plante și de temperaturi.

Este esențial să eviți udarea frunzelor, pentru a preveni eventualele arsuri cauzate de soare. Cel mai indicat este să le uzi direct la rădăcină, pentru a te asigura că apa pătrunde în pământ. De regulă, sunt suficiente 2-3 udări pe săptămână, însă rutina variază în funcție de tipul de plante și de temperaturi.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Insula Iubirii 2025. Cine sunt Maria și Marius Avram, ce meserii surprinzătoare au
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Playtech.ro
S-a modificat Codul rutier în Grecia. Greșeala pentru care poți lua amendă 1.200 de euro. Rămâi și 30 de zile fără permis
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
România pierde miliarde de euro. Anunțul e oficial
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Unde a dispărut pantera neagră. Autoritățile din Bulgaria au încheiat căutările felinei
Cancan.ro
ALERTĂ medicală în România! Au explodat cazurile în zona Moldovei: Se înmulțesc de la săptămână la săptămână!
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Pedeapsă cruntă pentru Călin Georgescu. Nu mai scapă! Decizia luată de autorități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Liste cu oamenii care vor fi dați afară! Ordin de ultimă oră de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul