Moțiunea de cenzură semnată de parlamentari de la AUR, SOS România, POT, precum și neafiliați, îndreptată împotriva Guvernului Ilie Bolojan va fi dezbătută și votată luni, 14 iulie. Aceasta este intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”.
Inițiativa vine după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a angajat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. În acest context, sesiunea extraordinară a Parlamentului a fost prelungită până luni.
Semnatarii moțiunii susțin că Executivul „a uzurpat puterea legitimă și a batjocorit voința de reprezentare a poporului român” și că trebuie să „dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos și toxic”.
Un fragment ilustrativ din textul moțiunii compară guvernanții cu mesenii de la un separeu de lux:
„Imaginați-vă următoarea scenă: la un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienții beau și mănâncă, șampanie scumpă, vită Wagyu, caviar și fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiți și beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată, la separeu. E uriașă. Mesenii simandicoși se uită lung la notă și îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo… Asta a fost condiția României în ultimii ani!”, se arată în textul moțiunii.
PTdhNmE5ZGUxM2I3ODUwYzA5YjQ5MjU5YTkyZDFkYTJkÎn document sunt denunțate măsuri considerate abuzive, precum:
„Austeritatea lui Ilie Bolojan lovește direct în românii cinstiți, în muncitori, pensionari, antreprenori și copii. În schimb, privilegiații sistemului, clientela de partid și corporațiile externe scapă nepedepsiți”, acuză inițiatorii moțiunii.
AUR avertizează că pachetul fiscal va genera recesiune, inflație de peste 10% și adâncirea sărăciei. Este criticată și lipsa de acțiuni reale a Coaliției pentru reducerea risipei bugetare sau combaterea corupției, invocând proiecte precum centrala de la Iernut și centura de la Comarnic ca dovezi ale incompetenței sale.
În final, semnatarii fac apel la colegii lor parlamentari:
„Este profund imoral să repari o ticăloșie cu aceiași oameni care au comis-o. Este momentul ca Parlamentul să dea un semnal clar: România nu poate fi condusă prin șocuri fiscale și dispreț față de propriii cetățeni.”
Citește și : România ar putea atrage 15 miliarde de euro din fonduri europene până la finalul lui 2025
Moțiunea are, totuși, șanse reduse să treacă. Pentru a fi adoptată sunt necesare 233 de voturi, însă Coaliția de guvernare are peste 310 mandate în Parlament.
În cazul în care moțiunea eșuează, pachetul fiscal va fi considerat ca adoptat, deși președintele Nicușor Dan îl poate contesta la Curtea Constituțională sau supune reexaminării în Parlament.
Textul integral al moțiunii de cenzură poate fi descoperit mai jos, fiind citit de senatorul AUR, Petrișor Peiu, în Parlament.