„Sunt candidat la alegerile prezidențiale din 12 octombrie 2025”, a transmis Biya, care a împlinit 92 de ani. În mesajul adresat cetățenilor camerunezi, liderul de la Yaoundé și-a reafirmat angajamentul față de funcția prezidențială.
„Fiți siguri că hotărârea mea de a fi în slujba dumneavoastră este pe măsura provocărilor serioase cu care ne confruntăm”, a mai spus acesta.
Președinte al Camerunului din 1982, Paul Biya conduce țara de peste patru decenii. Anterior, el a ocupat funcția de prim-ministru între 1975 și 1982. Longevitatea sa în fruntea statului a fost posibilă și datorită modificărilor constituționale adoptate în 2008, când Parlamentul camerunez a eliminat limita mandatelor prezidențiale. Decizia a fost luată la cererea expresă a președintelui, care a susținut că limitarea numărului de mandate „este nedemocratică”, întrucât reduce dreptul cetățenilor de a-și alege liderul.
În Camerun, durata unui mandat prezidențial este de 7 ani. La ultimele alegeri din 2018, Paul Biya a fost declarat câștigător cu 71% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat a obținut 14%. Deși țara este declarată oficial o democrație pluripartidă, partidele de opoziție, organizațiile societății civile și presa se confruntă cu restricții severe. Opoziția a acuzat în mod repetat guvernul de manipularea procesului electoral.
Citeşte şi: O nouă ţară introduce serviciul militar obligatoriu începând din 2026
În plus, sănătatea liderului camerunez a devenit un subiect sensibil în ultimii ani. În 2024, autoritățile au interzis oficial speculațiile privind starea sa de sănătate. Biya și soția sa își petrec frecvent timpul în Elveția, potrivit unor surse locale și internaționale.
Contextul social și economic al Camerunului rămâne dificil. Aproximativ 40% din populație trăiește în sărăcie, iar jumătate dintre cei aproximativ 30 de milioane de locuitori ai țării au sub 19 ani. Din 2017, Camerunul se confruntă cu un conflict armat între regiunile francofonă și anglofonă, care a provocat cel puțin 6.500 de decese și a dus la strămutarea a circa 600.000 de persoane.
Fostă colonie germană, Camerunul a fost împărțit între Franța și Marea Britanie după Primul Război Mondial.