Parlamentari PNL şi USR au depus marţi, în Parlament, un proiect de lege de eliminare a acordării indemnizaţiilor de 36.000 de euro, compensatorii, egale cu 6 luni de activitate, care se acordă la finalul mandatului unui judecător CCR.
”Împreună cu colegii mei, senatorii Mircea Abrudean şi Glad Varga, am depus o propunere legislativă importantă care vizează eliminarea unui privilegiu nejustificat acordat judecătorilor Curţii Constituţionale. Concret, proiectul propune eliminarea acordării unei indemnizaţii compensatorii egale cu 6 luni de activitate netă la finalul mandatului unui judecător constituţional”, a anunţat deputatul PNL Raluca Turcan.
George Simion, mutare de ultimă oră la CCR după ce AUR a eşuat cu moţiunea de cenzură
Ea arată că această modificare este necesară în condiţiile în care în 2025, prin OUG 156/2024, Guvernul a interzis acordarea de plăţi compensatorii la plecarea din sistemul public. În prezent, doar judecătorii CCR rămân o excepţie de la această regulă generală.
”După cum ştim, judecătorii Curţii Constituţionale beneficiază deja de pensii de serviciu generoase, cumulative cu alte venituri, ceea ce face inutilă o plată suplimentară la final de mandat. Într-un context bugetar dificil, fiecare astfel de plată reprezintă o cheltuială semnificativă, fără justificare economică – exemplul recent: peste 540.000 lei pentru trei foşti judecători”, precizează Turcan.
Liberala arată că propunerea a fost depusă în Parlament şi urmează parcursul legislativ. ”Vom continua să susţinem măsuri de transparenţă, echitate şi eficienţă în cheltuirea banului public”, adaugă Raluca Turcan.
Şi deputatul USR Cristina Prună anunţă pe Facebook depunerea propiectului. ”Eliminăm indemnizaţia de pensionare de 36.000 euro a judecătorilor CCR. România nu mai poate susţine o structură de privilegii construite în afara oricărui principiu de echitate. Cetăţenii care muncesc cinstit în economia reală nu trebuie să plătească pentru beneficii nejustificate acordate unora. Alături de colegul meu Glad Varga (PNL) am lucrat şi depus un proiect de lege care elimină prevederea din Legea de organizare a Curţii Constituţionale ce acordă judecătorilor CCR o indemnizaţie echivalentă cu 6 luni de salariu net la final de mandat. Proiectul a fost semnat şi de alţi colegi din PNL şi USR”, anunţă Prună.
Ea menţionează că judecătorii CCR au deja salarii consistente şi alte beneficii, inclusiv pensii speciale. ”Nu mai putem accepta plăţi suplimentare, fără justificare, din bani publici. Ştiu că nu putem desface peste noapte sistemul de privilegii construit în ultimele decenii. Dar fiecare pas contează. Continuăm”, completează Prună.
Preşedintele Nicuşor Dan a afirmat că prima de pensionare a judecătorilor de la Curtea Constituţională a României este prezentă într-o lege care a fost votată şi nu trebuie aprobată de el. Nicuşor Dan a menţionat că mai departe este o discuţie între CCR, Parlament, care asigură finanţarea Curţii, şi Guvern, menţionând că el este doar spectator.
Simina Tănăsescu este noul președinte CCR. A fost consiliera lui Klaus Iohannis
Nicuşor Dan a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum consideră această primă de pensionare a judecătorilor de la CCR.
”Noi toţi ca societate plătim acum pentru nişte legi extreme, extrem de proaste, care au fost date de-a lungul anilor. Această primă de pensionare este prezentă într-o lege care a fost votată. Nu trebuie să fie aprobată de mine în momentul acesta. Mai departe este o discuţie între Curtea Constituţională, care are un buget pe care îl dă Parlamentul prin lege şi care poate să fie eventual modificat şi guvern, Parlament care le asigură finanţarea. Eu sunt spectator”, a declarat Nicuşor Dan.
El a fost solicitat să pronunţe şi în legătură cu faptul că reforma pensiilor speciale a fost blocată mereu la CCR.
”Nu e vorba doar de Curtea Constituţională, e vorba şi de calitatea legii. Adică dacă tu ai spus total, total nejustificat în urmă cu zece ani judecătorul are pensie mai mare decât salariul şi după aceea vii cu o lege şi spui din momentul ăsta, nu, pensia e mai mică decât salariul, din păcate, această prevedere – nu intru eu în toate subtilităţile – dar această prevedere s-ar putea să fie neconstituţională. Deci, tocmai de-aia e bine ca în momentul în care legiferezi să o faci gândindu-te şi la 20 de ani înainte, ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat în România”, a afirmat preşedintele Nicuşor Dan.