Ministrul Justiţiei şochează în discuţia legată de cazul fugarului care şi-a ucis concubina: „Am primit o întrebare, de la un organism european, de ce liberarea condiţionată nu este mai flexibilă în România”

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat marți, în cadrul unui interviu, că sistemul judiciar a eșuat în evaluarea unui individ eliberat condiționat, care ulterior și-a ucis concubina și a incendiat locuința. Oficialul a subliniat că evaluările instanțelor nu au fost cele mai reușite în acest caz, subliniind că astfel de decizii trebuie luate cu maximă responsabilitate.
Filip Stan
15 iul. 2025, 19:08
Ministrul Justiţiei şochează în discuţia legată de cazul fugarului care şi-a ucis concubina:

„Mi-e foarte greu să dau verdicte în legătură cu hotărâri judecătoreşti care au un caracter definitiv şi care sunt în mod esenţial expresia evaluării pe care judecătorul, având toate elementele de fapt şi pe drept la îndemână, a făcut-o asupra speţei respective. Cu siguranţă, trebuie să admitem că aici evaluările justiţiei, pe undeva, nu au fost cele mai reuşite pentru că acest individ a revenit în societate demonstrând evident că nu şi-a reconsiderat comportamentul, că nu a înţeles care sunt rigorile condamnării şi reinserţiei sociale şi, iată, a comis această faptă abominabilă”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Acesta a punctat că judecătorii au o responsabilitate majoră atunci când decid eliberarea condiționată a unui condamnat.

„E o mare responsabilitate pentru magistraţi, pentru că ei aplică legea, în a evalua foarte atent şi foarte exact persoana supusă examinării judiciare, pentru a vedea dacă merită sau nu să revină în societate mai devreme”, a spus Marinescu.

Evaluarea pentru liberarea condiționată nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe conduita din penitenciar, ci și pe implicarea în programe de reeducare și activități sociale.

„În ultimă instanţă, este vorba atât de evaluarea făcută de către comisia din penitenciar şi, apoi, ultimul filtru, înaintea plecării în societate mai devreme decât executarea pedepsei a persoanelor condamnate este judecătorul care trebuie să se încredinţeze că persoana poate să fie redată societăţii. De aceea, chiar dacă acum, privind retrospectiv, comiţând o crimă, vedem lucrurile în gravitatea lor, nu pot să mă substitui magistratului care a făcut această evaluare, la momentul respectiv”, a mai precizat Marinescu.

În contextul numeroaselor cazuri de violență comise de persoane eliberate condiționat, ministrul a făcut referire la o recentă discuție cu reprezentanți ai Comitetului pentru Prevenirea Torturii, din partea unui organism european.

Citeşte şi: Ore decisive pentru Călin Georgescu în instanţă. Candidatul suveranist vrea să plece din ţară, dar riscă noi măsuri punitive: „Sistemul și-a devoalat fața hâdă, Trump a notat toate abuzurile”

„Am primit o întrebare, de ce liberarea condiţionată nu este mai flexibilă în România. Din datele deţinute de dumnealor şi vorbim un organism european, liberarea condiţionată se acordă mult prea dificil în România”, a arătat ministrul.

Totodată, el a explicat că, în ciuda acestei percepții externe, în România judecătorii manifestă prudență excesivă în astfel de decizii.

„În general, judecătorii, mă raportez la statisticile noastre, sunt destul de reticenţi în a acorda liberarea condiţionată. Se dau amânări, de multe ori foarte îndelungate, adică se manifestă prudenţă în a reda aceste persoane societăţii. Ce s-a întâmplat în aceste cazuri, cumva, mi-e foarte greu să vă spun pentru că nu am dosarele şi elementele concrete pentru a vedea care a fost, acolo, optica judecătorilor”, a explicat ministrul.

În același context, Radu Marinescu a anunțat că Ministerul Justiției implementează în prezent o directivă europeană care vizează în mod concret combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

„Avem instrumentele necesare pentru a o pune în practică sau se pune în totalitate în practică pentru că teoria pentru noi e bună, o avem, o există. Dar punerea în aplicare, avem toate instrumentele pentru a pune în aplicare legislaţia, se aplică în totalitate legislaţia? În momentul de faţă avem acest efort pe care ministerul îl face pentru a transpune directiva şi aici vom avea dialog cu societatea civilă, cu ONG-urile, cu toţi cei implicaţi. Participăm la un grup de lucru, la Parchetul general, pentru a face o evaluare pe acest fenomen al violenţei împotriva persoanelor vulnerabile şi femeilor, din perspectivă jurisprudenţială”, a conchis Marinescu.

Citeşte şi: Se taie indemnizaţiile de nababi de la CCR. Proiect de lege pentru anularea primei de pensionare de 36.000 de euro

DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Românul decorat de Vladimir Putin, care are în Rusia lingouri și diamante de 10 milioane euro, dat în judecată. Cum s-a încheiat totul pentru Mihai Lauruc
Capital.ro
Călin Georgescu a ajuns la capătul puterilor. Ministrul Justiției a anunțat acum
Playtech.ro
Acte necesare alocație copil. Ce sumă primești lunar, pe ce dată intră banii pe card
DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Adevarul
Transnistria, „țara care nu există”, dar are monedă. Un britanic, uimit de ce a găsit: cât costă o sticlă de vodcă
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Cât de săraci suntem, de fapt. Peste jumătate dintre români nu-și permit o vacanță
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
A murit baschetbalistul de 8 ani, rănit grav în accidentul de pe Autostrada Soarelui! Mesajul sfâșietor publicat: „Odihnește-te în pace, campionule!”
Cancan.ro
El este Sorin Bochiș, pilotul mort în Orăștie. În 2018 scăpase cu viață din alt accident aviatic
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Elena Udrea a primit vestea direct în inchisoare. Decizia luată de Adrian Alexandrov
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
„Fata mea nu mai dormea, nu mai trăia” Mama Andei rupe tăcerea! Motivul șocant pentru care Emil Gânj și-a omorât fosta iubită
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Ministrul Muncii, anunț privind plata pensiilor! Avertismentul lui Florin Manole: Emoție există pentru că unii o stârnesc cu rea-credință
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul