Dieta pentru insomnie. Un somn eficient este esențial pentru sănătatea generală și ajută la menținerea sănătății inimii, a memoriei și reglează starea de spirit.
Studiile arată că se persoanele care suferă de insomnii tind să adopte un stil de viață nesănătos, preferând diete bogate în grăsimi și zahăr. Acest lucru poate duce la multe consecințe negative asupra sănătății, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral. Însă, conform cercetătorilor de la Columbia și Universitatea din Chicago, oamenii știu foarte puține lucruri despre modul în care dieta poate influența tiparele de somn.
Un nou studiu, publicat în revista Sleep Health, arată că trecerea de la o dietă fără fructe la una care include cel puțin cinci porții de fructe ar putea fi cheia pentru un somn odihnitor, potrivit Csid.
„Este remarcabil că o astfel de schimbare semnificativă poate fi observată în mai puțin de 24 de ore”, a declarat experta în somn Esra Tasali, co-autoarea studiului. „Modificările alimentare ar putea fi o abordare naturală și accesibilă pentru a obține un somn mai bun”, a adăugat dr. Tasali.
Studiul a implicat adulți tineri și sănătoși, care și-au raportat consumul zilnic ce alimente printr-o aplicație. Pe lângă asta, aceștia au purtat și un monitor la încheietură pentru ca cercetătorii să le urmărească tiparele de somn. Pentru a concluziona studiul, cercetătorii s-au focusat în special pe „fragmentarea somnului”, o măsură a frecvenței cu care o persoană se trezește sau trece de la somn profund la somn ușor.
Care a fost concluzia studiului? Persoanele care au consumat mai multe fructe și legume au avut un somn mai profund și mai puțin fragmentat noaptea. De asemenea, cei care au ales carbohidrați mai sănătoși, cum ar fi cerealele integrale, au prezentat de asemenea un somn mai bun.
„16% este o diferență extrem de semnificativă”, a spus dr. Tasali.
Cercetătorii au concluzionat că o dietă bogată cu fructe și legume este cheia pentru o sănătate mai bună a somnului pe termen lung.
„Schimbările mici pot influența somnul. Asta este încurajator, pentru că odihna mai bună este sub controlul tău”, a spus Marie-Pierre St-Onge, co-autoare a studiului.