Ministrul Agriculturii, luat la rost de fermierii din Lunguleţu. ”Asta e bla, bla. Dumneavoastră nu sunteţi proprietari pe apa României”, „Fără bani apa, că e de la Dumnezeu”

Revoltă intr-un mare bazin agricol al Romaniei, la Lungulețu, județul Dâmbovița. Oamenilor li s-a interzis sa mai scoată apă din râu cât timp nu au contracte. Ministrul Agriculturii a venit sa negocieze cu ei si a fost primit cu huiduieli.
Alina Costache
17 iul. 2025, 15:02
Ministrul Agriculturii, luat la rost de fermierii din Lunguleţu. ”Asta e bla, bla. Dumneavoastră nu sunteţi proprietari pe apa României”, „Fără bani apa, că e de la Dumnezeu”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a mers joi să discute cu fermierii din Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, pe tema captărilor de apă din Dâmboviţa. Aceştia au protestat, după ce un bărbat care uda varza cu apă din Dâmboviţa a fost verificat de Poliţie. Potrivit IPJ Dâmboviţa, bărbatul folosea o motopompă pentru a scoate apă din râu.

”Eu, ce am făcut, şi ştiţi şi dumneavoastră, pentru sectorul dumneavoastră, plata plus subvenţie la APIA s-a încasat. 1700 de euro pe hectar. Asta am negociat. Nu dăm nici pe apă, ascultaţi-mă, avem soluţii”, le-a spus ministrul Agriculturii fermierilor.

Citește și: Guvernul prelungește plafonarea prețurilor la alimente de bază și limitarea importurilor din Ucraina. Florin Barbu: Vom proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii

Un protestatar i-a replicat: ”Daţi în scris la Primărie că nu se plăteşte pentru apă. Şi lăsaţi oamenii să scoată apa”.

Ministrul Barbu a mai spus că doreşte să aibă un dialog cu cei nemulţumiţi. ”Să avem un dialog. Eu ieri am fost plecat la Bruxelles. Am sunat, am discutat cu Apele Române. Deja s-a deplasat şi domnul primar. Dacă vreţi să ne înţelegem şi să fie totul corect”, a mai spus Barbu.

”Asta e bla, bla. Dumneavoastră nu sunteţi proprietari pe apa României. Ştiţi că Ministerul Mediului nu e proprietar pe apele române? Dumneavoastră este cel care trebuie să ne sprijine. Nu ne daţi, că mai mult ne luaţi după aia”, au mai spus protestatarii.

Citește și: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea „un dialog corect” pe tema plafonării adaosului la produsele procesate. ”Nu vreau să ne grăbim să luăm decizii pripite”

Ministrul Agriculturii le-a mai transmis celor prezenţi că în sistemul de irigaţie naţional lucrurile au fost reglate.

”Foarte mulţi producători de aici sunteţi persoane fizice, că aşa aţi moştenit de când v-aţi născut dumneavoastră şi aţi făcut agricultură. Găsim o soluţie corectă. Trebuie să avem discuţii. Nu trebuie să huiduim, că nu e corect”, a subiniat el.

Oficiali de la Apele Române au avut, joi, o întâlnire cu fermierii din Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, şi autorităţile locale, pe tema captărilor de apă din Dâmboviţa. S-a ajuns la un consens privind realizarea de irigaţii, cei interesaţi urmând să încheie contracte de furnizare şi să plătească pentru apa utilizată. Administraţia Naţională Apele Române precizează că ne se pune problema întreruperii alimentării Bucureştiului.

 

Apanova a reacționat în scandalul de la Lungulețu

”În data 1 iulie 2025, Apa Nova București a solicitat către Administrația Bazinală Argeș–Vedea asigurarea necesarului de debit pe râul Dâmbovița de 5 m³/s, prin suplimentarea cu 0,5 m³/s. Această intervenție a fost realizată ca urmare a constatării diminuării cantității de apă brută necesară producerii de apă potabilă. Apele Române a răspuns pozitiv solicitării, efectuând manevrele necesare.

Precizăm că debitele necesare de pe râurile Argeș și Dâmbovița sunt stabilite în baza contractului existent între Apele Române și Apa Nova București.

Suplimentarea debitelor apare strict ocazional, în special în sezonul cald, din cauza reducerii debitelor cursurilor de apă și a cererii ridicate de apă potabilă a locuitorilor din București și din comunele limitrofe. În alte situații, astfel de cereri apar ca urmare a unor factori, precum încărcarea cu alge cauzată de temperaturile ridicate sau fenomene specifice sezonului rece.

Apa Nova București declină orice implicare în acțiunile de control realizate de către Apele Române în comuna Lungulețu, responsabilitatea companiei noastre limitându-se strict la monitorizarea calității apei brute destinate potabilizării.

Necesarul de apă brută pentru potabilizare se realizează în baza unui program anual estimat agreat cu Administrația Națională Apele Române. Lunar, la nivelul Ministerului Mediului, au loc întâlniri tehnice dedicate programului de exploatare a principalelor lacuri de acumulare din România. Aceste ședințe reunesc reprezentanți ai unor instituții cheie de gestionare a resursei de apă (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Energiei, Dispeceratul Energetic Național, Administrația Națională Apele Române și Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, Agenția Națională de Meteorologie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice), dar și mari utilizatori (Hidroelectrica, Agenția Națională de Îmbunătățire Funciare, Apa Nova București). Rolul acestor întâlniri este acela de a gestiona integrat și echilibrat debitele din rețelele hidrografice naționale, inclusiv necesarul de apă brută pentru producerea apei potabile a Capitalei și a zonelor limitrofe”, a transmis Apanova.

 

DailyBusiness
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție de senzație în costum de baie! Prezentatoarea TV se antrenează cu campioana – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Prima imagine de la locul morții lui Felix Baumgartner
Capital.ro
Anunț pentru românii care își schimbă buletinul. Decizie pentru cei care trebuie să obțină o nouă carte de identitate
Playtech.ro
Ce despăgubiri poți cere dacă te-a inundat vecinul. Cum faci un proces verbal și de ce e important
DailyBusiness
Justin Timberlake a ajuns azi în România pentru concertul de la Electric Castle. Este însoțit de soția lui, Jessica Biel
Adevarul
Scandal la Kremlin: Amanta ministrului Apărării, filmată în avion militar, ar fi compromis secrete de stat
wowbiz.ro
"Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Atenție la țepele cu vacanțe. Anunțurile legate de vânzarea acestora nu sunt mereu reale
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
S-a încins! Aryna Sabalenka a postat imagini cu ea în bikini alături de iubitul milionar și musculos, din vacanța de cuplu
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 17 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 13,52 de milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Sacrifiul SUPREM făcut de Mihaela Rădulescu pentru Felix Baumgartner. A luat decizia fără să clipească!
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Capital.ro
Se schimbă banii. Moneda națională, înlocuită de EURO: Măsura care se pregătește la nivelul întregii țări: Este foarte dorit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
stirilekanald.ro
Ireal ce au descoperit anchetatorii în telefonul Andei, victima lui Emil Gânj! Ar putea schimba întreaga anchetă
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
O nouă decizie privind banii cash în România!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acțiunile Renault s-au prăbușit în urma a două anunțuri