Când ai nevoie de autorizaţie pentru renovarea apartamentului. Ce spune legea

Dacă intenționezi să închizi balconul, să demolezi un perete sau să modifici structura băii, ai nevoie de autorizație de construire, conform Legii nr. 50/1991.
Filip Stan
20 iul. 2025, 08:22
Când ai nevoie de autorizaţie pentru renovarea apartamentului. Ce spune legea
Când ai nevoie de autorizaţie pentru renovarea apartamentului. Ce spune legea

Renovarea unui apartament poate părea o chestiune strict personală, însă, din punct de vedere legal, nu orice lucrare poate fi făcută fără o autorizație. Conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, intervențiile care modifică structura, compartimentarea sau instalațiile comune ale clădirii trebuie să fie autorizate de primărie.

Pentru a obține această autorizație, primul pas este solicitarea certificatului de urbanism de la primărie, document care precizează ce tipuri de lucrări sunt permise și ce avize sunt necesare. Abia după obținerea acestuia poți întocmi dosarul complet și îl poți depune pentru autorizația propriu-zisă, care, în mod normal, se emite în termen de 30 de zile. Totuşi, în unele cazuri, durata poate fi mai scurtă, conform noilor reglementări.

Citeşte şi: Schimbare importantă pentru românii care stau la bloc. Se schimbă legea, sunt vizaţi toţi proprietarii de apartamente

Sunt însă și lucrări care pot fi executate fără autorizație. Acestea sunt considerate lucrări de întreținere curentă și includ activități precum zugrăvitul, înlocuirea gresiei și faianței, schimbarea parchetului sau montarea unor obiecte sanitare, cu condiția să nu fie afectată structura de rezistență sau instalațiile comune ale clădirii.

Cât costă autorizația de renovare

Prima cheltuială vizibilă este taxa pe autorizație, care în cazul construcțiilor rezidențiale este de 0,5% din valoarea lucrărilor declarate. De exemplu, pentru o renovare estimată la 50.000 de lei, taxa se ridică la 250 de lei. La aceasta se adaugă taxa către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), între 0,1% și 0,5% din valoarea lucrărilor, precum și eventuale taxe pentru avize suplimentare: de mediu, apă-canal, electricitate sau gaze, scrie lovedeco.ro.

În plus, pentru lucrările care afectează structura apartamentului, este obligatoriu un proiect tehnic realizat de specialiști, arhitect și inginer structurist, care poate costa între 4.000 și 8.000 de lei, în funcție de complexitatea intervenției. În anumite situații, mai ales dacă blocul este vechi sau situat într-o zonă cu risc seismic, poate fi necesară chiar și o expertiză tehnică a imobilului.

Ce trebuie să știi dacă vrei să faci renovări în apartament

Una dintre situaţiile care apar este gestionarea molozului. Conform legislației în vigoare, deșeurile rezultate din lucrări de construcții trebuie colectate și evacuate prin firme autorizate, cu aviz de la operatorul local de salubritate. Costurile variază, dar, în medie, te poți aștepta la peste 250 de lei pe metru cub de moloz evacuat.

De asemenea, lucrările trebuie să respecte orele de liniște impuse de regulamentul de ordine interioară al blocului, fiind permise doar în intervale orare clar stabilite, în general în zilele lucrătoare.

Citeşte şi: Viața la bloc 2025. Nu ai voie să faci asta pe balcon! Riști să fii dat în judecată

Un alt aspect important este comunicarea cu vecinii. În multe cazuri, proprietarul care efectuează lucrările are obligația de a-și anunța vecinii sau asociația de proprietari înainte de începerea renovărilor. În unele cazuri, primăria poate solicita dovada acordului vecinilor, ba chiar și acordul notarial pentru anumite lucrări mai invazive. Situații tipice în care se aplică această obligație includ schimbarea destinației apartamentului, cum ar fi transformarea în birou, montarea unei centrale termice care implică pătrunderea prin zidurile comune sau lucrări care modifică aspectul fațadei.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Top 10 cele mai bune plaje de nudiști din Grecia. Au peisaje de poveste, stânci, nisip colorat, iar apa este calmă și turcoaz
Capital.ro
Mesajul puternic transmis de Elena Udrea. Semnul făcut la ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Ce faci dacă ai avut accident cu maşina în Grecia sau Bulgaria? Paşii de urmat pentru a nu avea probleme
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Cel mai eficient ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, confirmat de specialiști. Aliatul natural în lupta cu hipertensiunea
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Produse foarte populare, extrem de toxice. Avertisment pentru români
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Ți se rupe sufletul! Ce scrie în necrologul lui Felix Baumgartner: s-a aflat acum ce fel de om a fost
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Capital.ro
Regulă pentru gunoi. Amendă pentru toți locuitorii: Constituie o tulburare publică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Atenție la aceste bancomate! Vă pot lăsa fără banii din cont instant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Legătura neștiută până acum dintre vitamina D și sindromul colonului iritabil. Ce spun oamenii de știință