Ministerul Educației a precizat că în ultimele nouă luni, peste 6,500 de directori și directori adjuncți, adică mai mult de 70% din numărul total de directori de școli din întreaga țară, plus aproximativ 1000 de inspectori școlari, au fost remunerați prin sistemul plata cu ora, potrivit Gândul.
„De 15 ani, de când conduc acest colegiu împreună cu un adjunct, nici eu, nici adjunctul nu am avut ore la plata cu ora, nici măcar o oră, cu excepția ultimului an școlar în care a trebuit să plece în timpul anului școlar un coleg de-al nostru de matematică. Mi se pare foarte mult. Nu am știut că atât de mulți directori. Pot să zic că sunt chiar un pic invidioasă. Eu nu, nici nu mi-am pus problema vreodată să iau vreo oră în plus pentru că nu am timp”, a precizat Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L. Caragiale din București.
Dacă facem un calcul simplu, la o medie de 0,33 normă de predare înmulțită cu 3.034 lei, cât este cuantumul salarial aferent acestei medii, rezultă că, în ultimele nouă luni, statul român a plătit peste 1,5 milioane de euro pentru cei 7,600 de directori și inspectori care au avut ore la plata cu ora.
Potrivit legii, cei pe viabilitate a postului și cei cu contracte de muncă pe perioadă determinată pot fi încadrați în regim de plată cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare.
Odată cu măsurile de austeritate, directorii vor fi obligați să predea 10 ore pe săptămână, adică jumătate de normă și nu vor mai fi plătiți cu ora. În prezent, norma de predare a unui director este între două și patru ore.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, pe 2 iulie, într-o conferință de presă această schimbare din învățământ, iar măsura face parte din pachetul de măsuri fiscale destinat să reduce deficitul bugetar.