Evenimentul a reprezentant punctul culminant al campaniei naționale Liga Profesorilor Excepționali – un demers amplu care onorează performanța, inovația și vocația din învățământul românesc.
Câștigătoarea ediției din acest an este profesoara Nicoleta Adriana Schipor, care predă inginerie alimentară la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți, Suceava. Cu o abordare aplicată și inovatoare, ea a reușit să transforme educația tehnologică într-un instrument real de succes pentru elevii săi, obținând rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară. Nicoleta Adriana Schipor a primit marele premiu al galei, constând într-o bursă de merit în valoare de 30.000 de lei, oferită de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Locul al doilea i-a revenit Anei Elena Ungureanu, profesoară de matematică și director adjunct la Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iași. Cunoscută pentru rigoarea cu care își desfășoară activitatea, Ana Elena Ungureanu este creatoarea platformei educaționale interactive ASQ.ro, instrument digital inovator utilizat de mii de profesori din România. Premiul oferit câștigătoarei locului doi a fost de 20.000 de lei.
Al treilea loc pe podium a fost ocupat de Marina Sacerdoțeanu, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială „Take Ionescu” din Râmnicu Vâlcea. Cu o experiență de peste 25 de ani în educație, Marina Sacerdoțeanu este fondatoarea Concursului Național „La Școala cu Ceas” și coordonatoare a numeroase proiecte internaționale, printre care „Teach4Future” și „Becoming Global Citizens”. Aceasta a primit un premiu în valoare de 10.000 de lei.
Evenimentul, unic în România a inclus și momente artistice speciale oferite de Olivia Oprea și Antonio Piculeață, ambii membri ai campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, edițiile 2024 și 2025.
Concedieri masive în învăţământ. Profesorii-suplinitori, primii sacrificaţi din septembrie
Campania Liga Profesorilor Excepționali a fost lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României cu scopul de a recunoaște profesorii care transformă educația din România prin inovație și dedicație. În acest an, din mii de profesori înscriși, doar 20 au ajuns în finală, fiecare cu o poveste impresionantă despre cum au ales să aducă schimbarea în școlile lor și în comunitate.
La gală au fost prezenți și invitați speciali, precum Alexandru-Mihai Ghigiu, Președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, Mariana Dogaru, Președintele ARACIP, Pr. lect. dr. Cosmin PRICOP, decan al Facultății de Teologie Ortodoxa București și reprezentanți ai partenerilor oficiali ai evenimentului – Editura RAO, Poenari, Leonidas, Lamy și Brain Map Neuro Science.
„Liga Profesorilor Excepționali este mai mult decât o competiție, este o formă de recunoaștere și susținere a celor care fac o diferență reală în educație. Profesorii sunt adevărații influenceri ai unei națiuni, iar prin premierea celor mai buni dintre ei, dorim să subliniem cât de mult depinde viitorul țării de calitatea educației”, au declarat reprezentanții Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Prin acest eveniment anual, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României continuă să ofere vizibilitate profesorilor excepționali și să promoveze valorile educației moderne, inspirând întreaga societate să recunoască importanța esențială a dascălilor în formarea generațiilor viitoare.