Aeronava a fost folosită recent în deplasarea oficială a președintelui în Germania, unde urmează să aibă o întrevedere cu cancelarul Friedrich Merz. Momentul a fost surprins în imagini publicate de liderul USR, Dominic Fritz, care s-a fotografiat alături de președintele Nicuşor Dan și alți membri ai delegației: Ionuț Moșteanu, Oana Țoiu, Radu Miruță și vicepremierul Dragoș Anastasiu.
Este pentru a doua oară când Nicușor Dan folosește această aeronavă militară pentru o vizită externă. Prima ocazie a fost deplasarea la summitul NATO de la Haga. Spre deosebire de fostul președinte Iohannis, care prefera avioanele private închiriate, noul lider de la Cotroceni pare să adopte o linie mai modestă și orientată spre eficiența cheltuirii banului public.
Potrivit datelor oficiale publicate de Administrația Prezidențială, în timpul celor două mandate ale lui Klaus Iohannis, statul român a plătit aproximativ 22 de milioane de euro pentru închirierea de avioane private.
Aeronava C-27J Spartan folosită de Nicușor Dan este produsă de Alenia Aeronautica și se află în dotarea Forțelor Aeriene Române, care dețin șapte astfel de aparate în varianta complet echipată. Acestea sunt proiectate pentru misiuni variate, inclusiv transport de trupe sau echipamente, stingerea incendiilor ori evacuări din zone de conflict.
Prețul unei astfel de aeronave este de aproximativ 53 de milioane de dolari, conform site-urilor de specialitate, iar una dintre ele este alocată acum și misiunilor prezidențiale. C-27J Spartan este echipată cu sisteme Lockheed Martin, pilot automat Honeywell, două motoare Rolls-Royce Allison AE2100-D2A și dezvoltă o putere totală de 4.637 CP. Viteza maximă de croazieră este de 583 km/h, iar autonomia ajunge la 1.852 km.
Citeşte şi: Anunțul momentului făcut de Nicușor Dan: „Trebuie să aducem Rusia la masa negocierilor”
Costurile de operare sunt suportate integral de Ministerul Apărării Naționale, care acoperă atât carburantul, cât și personalul aeronautic. Sursele consultate de publicația Gândul din zona aeronautică afirmă că nu există o estimare oficială publică a costului per oră de zbor, deoarece misiunile sunt evaluate individual. Cu toate acestea, sursele din domeniu, citate de Gândul, estimează un cost de aproximativ 9.000 de dolari pe oră, ceea ce înseamnă aproximativ 54.000 de dolari pentru un zbor dus-întors București–Berlin.
De cealaltă parte, Gulfstream 550, preferat de Iohannis, are un cost estimat de 11.000–18.000 de dolari pe oră, potrivit MonarchAirGroup.com. Astfel, un zbor similar dus-întors către Germania cu acest avion ar fi costat peste 100.000 de dolari, adică aproape dublu față de varianta militară folosită de actualul președinte.
Iohannis a utilizat Gulfstream-ul inclusiv pentru două vizite în SUA în 2024, dar și pentru deplasări în Emiratele Arabe Unite (martie 2023), în turneul african din Kenia, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023), precum și în Coreea de Sud (aprilie 2024).