Anunțul a fost făcut de ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Pâslaru, care a precizat că taxa va avea un impact direct asupra sistemului de impozitare pentru mijloacele de transport, fiind parte din jaloanele asumate prin PNRR.
„Există și jaloane sensibile politic. Un exemplu este ecotaxa pe mijloacele de transport. Ea privește atât impozitarea persoanelor private, cât și a transportatorilor. Avem niște scenarii cât poate să fie această rovinietă și taxa pe transporturile grele. Prim-ministrul a fost ferm, trebuie făcută până la data D și vă pot spune foarte clar că în iulie 2025 ar trebui să apară ordinul de ministru pentru stabilirea tarifelor pe autovehiculele grele, iar modificările Codului fiscal vor include și ecotaxa”, a declarat Pâslaru.
Noua taxă ar urma să fie aplicată diferențiat, în funcție de gradul de poluare și de vechimea autovehiculelor. Astfel, șoferii care dețin mașini sub standardul Euro 3 ar urma să plătească cele mai mari sume. Estimările arată că pentru autoturismele fabricate acum 15-20 de ani, taxa anuală ar putea ajunge între 350 și 380 de euro, echivalentul a aproximativ 1.900 de lei. Ecotaxa va avea două componente principale: o plată unică la înmatriculare și o taxă anuală, integrată în articolul 470 din Codul Fiscal.
Propunerea vine și în contextul apelurilor repetate ale industriei auto pentru înnoirea parcului auto din România. Mihai Bordeanu, directorul general al Automobile Dacia, susține introducerea unei taxe care să descurajeze utilizarea vehiculelor vechi și poluante.
„Trebuie să avem curajul să descurajăm utilizarea rablelor. Fără un impozit semnificativ, parcul auto nu se va reînnoi”, a afirmat Bordeanu într-o conferință dedicată decarbonizării transportului.
De asemenea, implementarea taxei ar putea duce și la creșterea valorii TollRo, sistemul electronic de taxare rutieră, cu până la 10%, afectând astfel și costurile companiilor de transport.
În prezent, multe persoane optează pentru achiziționarea de mașini la mâna a doua, mai accesibile din punct de vedere financiar, dar care nu oferă același nivel de siguranță și fiabilitate. În plus, programul Rabla a fost suspendat temporar, iar leasingurile nu mai sunt considerate avantajoase de către o parte a consumatorilor, ceea ce limitează opțiunile de înnoire a flotei auto pentru cetățeni.
Citeşte şi: Vrei 20.000 de lei la stat? Iată ce condiții trebuie îndeplinite